Vandrarhej?

Fråga: Jag är ofta ute i naturen och vandrar i naturreservat. Om man är helt själv på en väldigt folktom plats (till exempel en skog, strand, etc) och det plötsligt kommer en annan person, bör man då hälsa på den? Ofta gör jag det men det är svårt att veta generellt hur man bör göra i sådana situationer. Vissa kanske störs av detta och vill vara för sig själva.

Svar: I Sverige händer det ofta att människor låtsas som om andra som de möter inte finns. Varför det är så vet jag inte. Något slags kulturell blyghet kanske? Eller bara vanlig bortkommenhet? Man kanske inte vill ta risken att den man möter på sin ensamma promenad misstänker att man försöker sig på en kontakt. Men den som går ensam äger fördenskull inte omgivningen utan får finna sig i att andra också går där.

Författaren Hjalmar Gullberg, 1898- 1961, skrev
”Byta ett ord eller två
gjorde det lätt att gå.
Alla människors möte
borde vara så.”

Om du möter en annan vandrare i naturen är det självklart att du hälsar. Det är rätt, artigt och en grund i mänskligt beteende. Ingen kan störas av att någon förbipasserande säger ett vänligt hej. Ingen är helt osynlig.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Kommentarer (16)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 16

Nämen, det är väl bara att heja och gå vidare, vare sig de man möter tycker att man gör rätt eller ej - och vad är det man förlorat; ett hej för mycket ???

Marie-Louise Göransson, 12:35, 9 april 2017. Anmäl

Jag anser mig vara en introvert person och vet känslan av att man hejar eller nickar till någon annan när man står på busshållplates/är ute på promenad, börjar prata om sin livshistoria eller vad det nu är. Jag vet inte om det handlar så mycket om att vara introvert/extrovert. För min del, så upplever jag dom som tar varje chans att börja snacka om det ena och andra, är mer ett behov att få uppmärksamhet och få synas och har en ovaksamhet på att andra inte kanske är intresserade

Catarina Dalesjö, 11:56, 7 april 2017. Anmäl

Jag menar att man inte väljer själv vilken personlighetstyp man är. Jag har aldrig märkt annat än att det är de introverta som måste anpassa sig, aldrig de extroverta, så jag förstår inte att du klagar på att så skulle ske. Alla gör väl så gott de kan.

AM Draak, 11:13, 7 april 2017. Anmäl

AM Draak, du får gärna ignorera varenda människa du möter om du vill, och låtsas som att dom inte finns. Men enligt mig skulle världen bli tristare om det vore så. Vad får du ut av att märka mina ord, kan man ju undra.

I A, 10:08, 7 april 2017. Anmäl

Världen skulle vara alldeles underbar om alla var introverta, för då skulle vi kunna lita på att ett "hej" är just bara en hälsning och inte riskera att den vi hejjar på börjar haspla ur sig sin livshistoria.

Jenny Löwerot, 08:23, 7 april 2017. Anmäl

I Frankrike tex hälsar man på ALLA med resp. bonjour madame, monsieur, men nu är vi ju INTE i Frankrike, men att det ska vara ettproblem att hälsa , kan jag INTE riktigt förstå. Heja på bara - HUR kan det tas illa upp? Oförståligt!!

Kristina Hörlin, 03:19, 7 april 2017. Anmäl

Får man ögonkontakt säger man hej, undviker den andra ögonkontakt låter man bli.

Bara Föratt, 23:28, 6 april 2017. Anmäl

IA, introverta är trista och grå och bör anpassa sig till de extroverta, menar du?

AM Draak, 17:54, 6 april 2017. Anmäl

"Vissa kanske störs av detta och vill vara för sig själva." Tänk vad världen skulle bli trist och grå om alla anpassade sig efter de introverta..

I A, 14:35, 6 april 2017. Anmäl

Många gånger när jag mött någon på mina skogspromenader har jag tänkt på precis den dikt som Magdalena citerar, den som börjar "Om i enslig skog", och den speciella, sekundsnabba gemenskap som dessa möten ger. Gemenskapen i att vara människa. Att möta en artfrände bland alla träd och fåglar och annat levande. Det skulle kännas onaturligt att inte hälsa.

Anna Brovén, 12:24, 6 april 2017. Anmäl