Vänsvek?

Fråga: Har sedan 1995 en väninna som till en början var arbetskamrat. Över åren kom vi att bli mycket goda vänner och umgicks även privat.

Har väl känt sista året, att intresset från hennes sida mattats av lite och hon ofta haft ursäkter att inte kunna komma till lunchträffar eller tjejmiddagar. Men hon har alltid ringt tillbaka och försäkrat att det var otur att hon inte kunnat komma just då, etc och att jag och vår vänskap betyder så mycket för henne!

Nu var hon bjuden till ”tjejkväll/ middag” en torsdag (skriftlig inbjudan!) och hörde av sig tre dagar innan och beklagade att hon inte kunde komma, då hennes åldriga mor som bor i en annan stad blivit sjuk och hon måste åka till henne. Beklagligt, men förståeligt. Väninnan hörde av sig dagen innan igen och sa att hon skulle bli kvar hos sin mamma till helgen den veckan.

När jag så stod i köket och höll på med förberedelser inför middagen, plingade det till i min mobiltelefon och jag såg att väninnan lagt upp ett meddelande på Facebook! Döm om min förvåning att hon denna dag – samma dag som min middag – lagt upp en bild på en väninna som hon gjort en utflykt med till Görvälns slott i Järfälla och skrivit att hon njöt av en fin eftermiddag där i solen!

Jag blev jätteledsen och besviken! Hon valde alltså bort mig och vår tjejmiddag och föredrog en dag i solen med en annan väninna. Skulle vår vänskap sluta i en lögn? Hade hennes mamma ens varit sjuk? Sociala media kan vara avslöjande.

Hur ska jag agera mot henne? Ska jag alls agera/reagera?

Svar: Usch! Trist beteende av denna kvinna. Att hon så noggrant beskrev anledningen till att hon inte kunde delta i din middag, och återkom till dig om detta med ytterligare precisering, visar ju en noggrann planering till hennes frånvaro. Hon kunde annars lätt att meddelat bara att hon beklagade att hon inte kunde delta, istället för historien om sjuk mor osv. Man kan som inbjudare inte kräva närvaro av alla man bjuder, men av en gammal vän ska man inte tolerera en medveten lögn som förklaring till ett uteblivande.

Finns det kanske en liten möjlighet att bilden är äldre än den dag hon lade ut den? Annars är det beräknande och därmed ännu mer uselt att göra som hon gjorde. Men om du är helt säker på att hon gjorde den där utflykten samtidigt som din middag, och att det inte var en bild från veckan innan tycker jag att du kan skicka ett meddelande till henne om att du har sett detta.

Du skulle då kunna skriva ungefär ”Såg på Facebook att du var i Järfälla istället för hos din sjuka mamma och att du prioriterade den utflykten före min middag. Det är din sak, men jag blev ledsen över att du var osann och det uppfattar jag som ett svek mot vår relation. Nu tar jag en längre time-out från vad jag så många år har betraktat som en god vänskap mellan dig och mig.”

Du måste ju nästan misstänka att hon avsiktligt försöker avsluta relationen till dig när hon lade ut bild osv på Facebook för din och andras beskådan, knappast en slump, hon måste ju ha insett att du kunde se det. Hon kan eventuellt ha en bra förklaring. Eller så struntar hon i er vänskap och då är det lika bra för dig att du blir av med henne.

Du ska inte behöva öda mer energi på en så opålitlig eller lögnaktig person. Du har rätt att välja det ord som din besvikelse finner bäst.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (24)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 24

Maleandro Le Male - Alla inlägg har ju datum och tidsstämpel. Enkelt att kolla innan man säger upp vänskapen med någon.

Marie Lindström, 14:53, 19 april 2017. Anmäl

Eftersom FS skrev så detaljerat om vilket slott det gäller så känns det som att hennes syfte är att vännen ska se och läsa detta

Susie Dahl, 12:00, 12 april 2017. Anmäl

Väninnan var ju inte på väg TILL modern. Hon ringde ju därifrån dagen innan middagen och förklarade att hon skulle bli kvar där. Hur som helst kan det finnas olika förklaringar till den eventuella nödlögnen och klavertrampet med Facebook. Oavsett väninnans motiv gör FS nog klokast i att vara cool, ligga lågt med vänskapen och avvakta att (om) väninnan tar något initiativ. Bollen ligger hos väninnan nu.

Anna N, 10:11, 12 april 2017. Anmäl

Jag håller med Ewa Atena; vare sig man vill det eller ej så kan vänskap mycket väl ta slut och bara rinna ut i sanden!!! Man mår nog bästa av att bespara sig förödmjukande konfontrationer och tvinga "vännen" att ljuga, shit happens !!!

Marie-Louise Göransson, 12:31, 9 april 2017. Anmäl

Genesis Day, 18:48@ Har en känsla av att FS visar sitt missnöje i de fall väninnan föredrar ett annat umgänge( ibland ) framför henne och där kommer lögnen, kanske med flit eftersom vännen visar sin bild på sociala medier. En tanke ställare till FS? Vi vet inget om deras vänskapsstatus egentligen.

Ewa Atena, 11:23, 9 april 2017. Anmäl

Det fula här är inte att hon valde att tillbringa tid med en annan vän. (Den friheten måste en riktig vän kunna ge utan att bli svartsjuk.) Nej, det fula är att hon ljög för sin vän. Där ligger sveket. (Att man vid ett visst tillfälle väljer en person över en annan ska inte övertolkas. Olika dagar eller perioder behöver man olika personer.) Vänner med tvångsmässiga bindningar är mer tveksam vänskap och till mer tveksam nytta.

Genesis Day, 18:48, 8 april 2017. Anmäl

Varför antar man att väninnan ljugit om anledningen att hon inte kan gå på middag - på kvällen - för att hon lägger upp bilder på vad hon gjort under dagen? Tänk om klockan är 18:00 när hon sitter på tåget på väg till sin mor och lägger upp bilder på vad hon gjort under dagen? Det står inte hur långt bort mamman bor, men väninnan kan ju faktiskt vara helt oskyldig. Vill väninnan ändå inte ha så mkt kontakt är ju ingen skada skedd om FS bryter, men det vore ju bra att bryta av rätt anledning...

H R, 08:01, 8 april 2017. Anmäl

Jag skulle inte konfrontera väninnan, det leder nästan aldrig till något bra. Gör ingenting. Kontakta inte henne, bjud inte henne igen. Om hon hör av sig (tveksamt), kan det vara dags att ta upp det. Tippar att så inte sker, bekantskapen är nog över. Trist men bättre att acceptera än kräva förklaringar osv som verkar lite patetiskt.

nicki s, 18:41, 7 april 2017. Anmäl

Jag skulle nog invanta vannen har. Hor hon av sig och vill traffas skulle jag ta upp det da. Hor hon inte av sig sa har du svaret dar. Hon vill inte umgas mer eller sa skams hon nar hon laste MRs spalt och sag situationen namnas dar. Det ar val nastan det som onskades med ett inlagg som detta dar namnet pa slottet uppges? Ibland ar det bast att lata saker rinna ut i sanden hur krankt man an kanner sig.

Tycker jag Iallafall, 18:36, 7 april 2017. Anmäl

Jag skulle vara väldigt försiktig och verkligen se när bilden var upplagd. FB har en tendens att slänga upp gamla bilder i ens flöde och därigenom få dem att verka nya när de kanske är en vecka gamla el äldre, har hänt mig flertalet ggr. Med olika resultat som följd, bland annat slut på vänskap! FB är def ngt jag inte litar på längre!

Maleandro Le Male, 16:39, 7 april 2017. Anmäl