Långlån?

Fråga: Mamma är snart 90 år och har blivit dement. De flesta av hennes vänninor har gått bort. Mamma har dock en väninna kvar som är flera år yngre och vid sina sinnens fulla bruk, om man får uttrycka sig så. Jag har upptäckt att det saknas vissa saker hos min mamma, Till exempel en varm pläd. Nu ligger min mamma med en badhandduk över sig när hon ser på tv. Hennes väninna har skrivit sitt namn och vad hon har ”lånat” bland annat pläden, på ett block hos min mamma.

Denna väninna har inte hört av sig på över ett år. Vad kan jag göra? Ska jag kontakta henne och be att hon lämnar tillbaka i alla fall pläden eller ska jag låta detta bero? Min mamma bryr sig inte nu, men för mig gnager det att man kan plocka saker från en gammal människa bara så där, även om det inte är dyrbart eller handlar om pengar. Det är själva sättet jag vänder mig mot. Eller ska jag bara låta saken bero?

Svar: Väldigt trist! Ta kontakt med denna väninna som inte verkar vara en god sådan, och be henne lämna tillbaka det hon har tillskansat sig. Hon har nog inte tänkt att behålla, lika med stjäla, dessa saker eftersom hon har skrivit upp vad hon har tagit hem. Men man lånar inte en pläd i ett år, eller alls från någon som inte kan försvara sitt ägande.

Ring henne, som sagt, och säger hon eventuellt att din mor har givit henne dessa saker så får du säga ifrån: mamma är dement, du förstår nog att du inte kan ta något eller ta emot något från henne.

Gör det här så snart som möjligt. Att väninnan blir sur får du ta, hon är ju ändå inte ett vettigt sällskap för din mor. Det är viktigt att du säger ifrån.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (11)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 11

Ja det är klart att man måste ta kontakt med vännen och förklara att mamman nu använder en handduk medans vännen har hennes sköna filt.. Då borde ju vännen reagera att det inte är särskilt snällt att behålla den.

A A, 11:37, 13 april 2017. Anmäl

FS kanske menar att hon själv inte hört av väninnan, men att mamman haft kontakt. Låter ju som om saker försvunnit nyligen, annars hade väl FS reagerat tidigare. Självklart att kräva tillbaka allt. Annars kanske fler saker försvinner som glöms bort att skriva upp. Jag skulle nog kolla upp så inte värdesaker också saknas. Att skriva upp det som saknar värde kan ju vara ett sätt att framstå som ärlig. Värdesaker som försvinner hos en dement kan ju vara svårt att avgöra vart de tagit vägen...

M K, 18:34, 12 april 2017. Anmäl

Hur vet FS att vännen inte har hört av sig på över ett år?

Susie Dahl, 13:07, 12 april 2017. Anmäl

Någon är lite konstigt här. Har FS låtit sin dementa mor använda ett badlakan som pläd i över ett år??? Alldeles oavsett om modern gett eller lånat bort den - varför har FS inte skaffat en ny pläd år sin gamla mor? Var finns omtanken? Låter mest som att FS bevakar sitt kommande arv...

Anna N, 10:01, 12 april 2017. Anmäl

Det är svårt med dementa människor som fattar irrationella beslut. Man måste respektera samtidigt som man själv får "fixa till" så det blir rätt. Min mamma lånar ut pengar till en s k väninna. Denna dam har satt det i system, hon vet mycket väl att mamma glömmer och svarar inte på mina telsamtal och sms. Lånandet går inte att stoppa på annat sätt än att jag har full koll på mammas internetbank att det inte finns mer än knappt 500 kr på kortkontot. Då kan hon själv säga att hon inte har råd.

Molly Moll, 09:53, 12 april 2017. Anmäl

Ta kontakt med den väninnan och berätta hur är det för din mamma om hon inte vill hälsa på tillsammans med dig och då kan FS fråga väninnan vart alla saker som är lånade har tagit vägen och om väninnan förstår att din mamma har lånat ut dem och nu är det dags att lämna tillbaka dem. Vill hon inte träffas så stå på dig din mamma ska ha tillbaka det som hon har lånat ut, det är det som gäller.

Kerstin Sundberg, 07:10, 12 april 2017. Anmäl

Ser vissa kommentarer om att det kanske var ett medvetet lån, men eftersom mamman använder en handduk istället för pläden är det ju tydligt att det inte var ett medvetet beslut. Men det är ju rätt enkelt att kontakta väninnan å mammas vägnar och erbjuda sig att hämta pläden och helt ärligt säga att mamman inte vågat be att få tillbaka den utan använder en handduk istället.

Anna Holmberger, 15:45, 11 april 2017. Anmäl

Det kan faktiskt vara så att väninnan fått sakerna, gamla människor kan få för sig att ge bort det de tycker andra behöver bättre. (Hade en svärmor som på äldre dar inte gick att besöka utan att man kom därifrån med den ena prylen efter den andra, att tacka nej gick inte, då blev det sura miner.) Väninnan kan ha skrivit upp sakerna som ett lån för att hon egentligen inte velat ta emot dem och tänkt lämna tillbaks dem vid lämpligt tillfälle (vilket kan vara nu om FS hör av sig).

Anna Berg, 13:22, 11 april 2017. Anmäl

Vem i hela friden LÅNAR en filt/pläd?! Måste ha varit någon baktanke om att behålla eftersom hon väl visste hur det var med minnet. Att skriva på en "lånehandling" känns mer som en brasklapp ifall barn skulle ifrågasätta detta handlande.

Ann Jansi, 11:40, 11 april 2017. Anmäl

Jag tror att denna meningen är viktigt i sammanhanget: "Denna väninna har inte hört av sig på över ett år.". Jag gissar att modern inte var lika dement för ett år sedan som hon är nu (demens brukar gå utför fort), vilket innebär att för ett år sedan kanske det var helt rimligt att låna någonting. Demens kan också vara ett rent helvete för vänner och familj, vilket kan vara en förklaring till brist på kontakt. Detta kan altså vara helt oskyldigt.

Simon T, 11:01, 11 april 2017. Anmäl