Flugrätt?

Fråga: Min son tar studenten till sommaren. Svart kostym är inköpt och vit skjorta ska bäras samt svarta skor och givetvis svarta strumpor därtill. Sonen har nu börjat fundera på om han kan ha fluga istället för slips. Min fråga är när fluga används. Är det lika fint/finare jämfört med slips? Det är ju väldigt sällan man ser någon använda fluga numera. Bör flugan i så fall ha en viss färg? Jag undrar också om en slips på en student kan ha vilken färg som helst.

Svar: Fluga är jämförbar med slips i finhetsnivå – undantaget svart eller vit fluga, den svarta hör till smoking, den vita till frack, ingendera passar till kostym. Det är alltså inte mer eller mindre fint att välja fluga istället för slips, eller tvärtom1!

En vacker fluga är fint till mörk kostym, färgval helt fritt, din son kan välja precis vad han vill, utom som sagt svart eller vit! Detsamma gäller färg på slipsen, vit slips har de närmast sörjande vid begravningen, svart slips är likaså en sorgmarkering om den bärs till mörk kostym med vit skjorta av män som är begravningsgäster.

Extra kunskap: Både slips och fluga är en utveckling av de breda kragar som Kroatiens ryttare använde i det trettioåriga kriget där freden slöts år 1648. På kroatiska heter slips kravata. Kroaterna knöt ihop sina kragar med ett band för att de inte skulle fladdra och vara i vägen under strid. Det blev snabbt modernt. Kroat (krabat) blev kravatt, och en sådan är en kragprydnad som kom att bli även nutidens kravatt, en större fluga, eller plastrong, mer gammaldags, som är längre och yvigare, och till slut också slips.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (6)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-6 av 6

Färgen på kostym kanske beror på stad? För där jag växte upp har i alla fall alla mörk kostym, tror aldrig jag sett någon med ljus.

Lina Persson, 10:10, 13 april 2017. Anmäl

Tips: Prova att flugan får plats mellan kavajslagen. Jag har en kavaj som när den är knäppt inte kan kombineras med fluga (eller rosett som petimätern vet att det egentligen heter).

Anders Ljung, 17:17, 12 april 2017. Anmäl

Så kul att din son vill ha fluga, det är synd att det inte används mer, det är så stiligt! Jag önskar ett trevligt studentfirande!

Maja Gräddnos, 16:12, 12 april 2017. Anmäl

Kan tänka mig att det är klädkod mörk kostym på något studentbal, och möjligen några skivor och då kanske den inköpta kostymen är tänkt att fungera också vid utspringet - även om det oftare brukar användas ljusa kostymer till sådant? Den som bara har råd att köpa EN kostym gör säkert rätt i att satsa på en mörk. Till utspringet kan ju också en ljus udda kavaj, eller bara skjorta och slips duga alldeles tillräckligt. Eller?

Anna Andersson, 13:34, 12 april 2017. Anmäl

Tack, M.R., intressant ämne detta! Fluga och slips, samt både yvigare (scarf) och återhållsamma (snodd?) varianter, är ju exempel på knutna krag-/ halsprydnader. Undrar vad två oknutna, korslagda snibbar, ex. Napoleon (Bonaparte?), kallas? Hör väl knappast till aktuellt herrmode - men, historiskt intressant. Någon som vet?

gamla Tekla, 11:11, 12 april 2017. Anmäl

Jag trodde att det var ljus kostym eller vit klänning som gäller vid studenten.

AM Draak, 10:24, 12 april 2017. Anmäl