Vintjat?

Fråga: Jag önskar råd om hur jag ska göra när jag blir inviterad till bjudningar. Tåler inte syran i vin och får en stark halsbränna. När det gäller större bjudningar, som ordensmiddagar och liknande, är det inga problem. Då finns bordsvatten att tillgå och att säga nej tack när det bjuds vin går alldeles utmärkt.

Men i glada vänners lag blir det problem. Det ska trugas och kommenteras, vilket är synnerligen tråkigt. Nu har jag, mot all etikett, tagit en flaska öl eller bordsvatten med mig till vissa bjudningar eftersom det, för det mesta, inte finns annat än vin att tillgå. Det har blivit, nästan, comme il faut i delar av bekantskapskretsen och att ta vatten ur kranen vid en bjudning, bär mig emot.

Men varför kan inte värdfolket bjuda mig på öl eller bordsvatten och de andra på vin? Är det verkligen så emot etiketten? När jag har bjudning dricker jag alltid öl, medan jag bjuder gästerna på vad de vill ha: vin, vatten, alkoholfritt eller öl. Bordsvatten finns alltid att tillgå, även till vinet. Gör jag helt fel, eftersom det kommenteras så livligt ibland? Kan man inte bjuda på både vin och öl?

Svar: Absolut självklart är att det alltid ska finnas alkoholfri dryck tillgänglig utan diskussion eller krångel på en bjudning, allt annat är oartigt och ovänligt, alltså fel. Bäst är att värdpersonen ser till att ha alkoholfria drycker som matchar maten och det vin som också bjuds, i färg och smak. Numera är urvalet så stort att det inte är något problem att hitta rätt alkoholfri dryck.

Att däremot ha exempelvis starköl som självklart alternativ till vin är inte nödvändigt. Du kan dricka bordsvatten om det inte finns öl, och det du dricker ska verkligen inte kommenteras eller läggas synpunkter på. Men du kan inte utgå från att just det öl du önskar dig ska finnas som alternativ till vinet. Alkoholfritt öl är ett alternativ förstås, men som sagt, att förvänta sig starköl istället för vin kan jämföras med att en gäst som inte vill äta fisk kräver att få biff istället. Det gör inte en hyfsad gäst utan avstår från fisken i så fall, om inte vederbörande har meddelat sin allergi eller obehag i god tid så att värdpersonen får möjlighet att erbjuda det som gästen tål.

Att truga och tjata på gästerna om att ta ett glas vin är totalt fel. Att du tar med dig en flaska öl/vatten när du går på kalas är godtagbart. Du ska säga redan vid inbjudan att ”det ska bli så kul, men jag tål inte vin, jag tar med mig en öl.” Förmodligen säger värdpersonen att det ordnar sig och att du inte behöver medföra ölet.

Slå bort dina vänners tjat och kommentarer om ditt icke-vindrickande genom att säga lugnt och kallt ”jag tål inte vin, det inte är väl inte något problem för dig hoppas jag.”

Du är verkligen inte ensam om att inte vilja ha eller tåla vin. Om du inte tål alkoholfria vinersättningar är det enda du kan göra att medföra dryck.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (7)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-7 av 7

Det var ett stort steg för oss nordbor, med starka rötter i "brännvinsbältet", att se vin som måltidsdryck. De senaste 50 årens charterresande har bidragit. Öl, brännvin och ett glas söt "Madeira" till kaffet var standard förr. Kaffekask och/ eller grogg. Det söps och det trugades. Beteendet var inlärt. Numera har allt fler av oss råd att resa utomlands och "utlandet" kommer till oss. Vi ser och vi påverkas. Vi lär oss tacka nej till oönskad alkohol - men, trugandet består.

gamla Tekla, 12:17, 15 april 2017. Anmäl

MAGDALENA SVARAR: ruebotzaris, visst är det egendomligt att ens komma på idén att uppmana, eller tjata på, någon annan att "ta ett glas vin." Det finns hur många anledningar som helst att avstå från alkohol och för det mesta har andra inte med det beslutet att göra. Men kan detta alltför vanliga trista trugande-tjatande om alkohol bero på en stadfäst svensk tradition att roligt har man först om man är mer eller mindre berusad? Ungdomsuttrycket "festa" innebär ju att få i sig alkohol.

Magdalena Ribbing, 16:26, 14 april 2017. Anmäl

Jag får det inte att gå ihop: svenskarna reser mer än något annat folk dvs möter andra sätt att leva och umgås tack vare sin helt fantastiska charterverksamhet och ändå skulle detta vittberesta folk krångla å det mest trångsynta om middagsgästen inte vill ha vin. Otroligt.

ruebotzaris, 09:04, 14 april 2017. Anmäl

Snacka om att vara efter sin tid, jag trodde ALLA självklart bjöd på lite olika alkoholfria alternativ nu för tiden, om du vill kan du ju påpeka det på ett fint sätt. Magdalenas svar är också bra, "är det några problem för dig"? ungefär. Själv dricker jag både vin och vatten, men bara kranvatten på en fest låter kanske inte så roligt... Men det går det också!

Maja Gräddnos, 12:40, 13 april 2017. Anmäl

Jag förstår inte vad det är för människor som inte kan acceptera att "Jag tål tyvärr inte syran i vin" ?? Vad är det för kompisar som säger emot och kommenterar det?

A A, 11:34, 13 april 2017. Anmäl

Vi har gott dricksvatten, på de flesta håll, här i landet. Håller med Kap K. i det avseendet. Får jag välja, dricker jag hellre icke kolsyrat (även på flaska). Många tycker det känns festligare med "bubblor" - själv får jag "rabieskänsla" (ursäkta ordvalet) - dvs att kolsyran "exploderar" i mötet med mat. Men, frågan gällde trugande och tjat. FS; att välja vatten är aldrig fel - så, låt dig väl smaka! Skåla glatt och obekymrat! Öl kan du välja vid annat tillfälle.

gamla Tekla, 10:51, 13 april 2017. Anmäl

Vad är det för fel på vatten ur kranen? Om det är någon ordning på värdskapet tar de bara fram en tillbringare, fyller upp den med friskt dricksvatten, några isbitar och kanske en citronskiva – och så är saken ordnad. Om det med "bordsvatten" menas kolsyrat flaskvatten kan jag hålla med om att det ska erbjudas som alternativ i alla lägen, men jag har märkt att det inte längre är självklart att ha sådant hemma. Då är det tur att vi har ett så utmärkt kranvatten.

Kap Kennedy, 08:07, 13 april 2017. Anmäl