Kassahyfs?

Fråga: Jag har en fråga om huruvida det är oartigt att behålla hörlurarna/hörsnäckorna på i en affär när man når kassan för att betala? Själv tar jag alltid av mig mina hörsnäckor innan jag betalar eftersom det känns artigast, men en vän till mig är istället av den åsikten att det ur artighetssynpunkt inte spelar någon roll huruvida man behåller dem på eller inte.

Vem av oss har rätt?

Svar: Du har rätt. Ingen som stänger in sig i ett annat lyssnande än till en närvarande person kan framstå som vettig och artig.

Alltså avlägsnar man hörlurar-hörsnäckor som utestänger ljudet från den man ska kommunicera med, exempelvis personen i kassan, och så gör man även om man inte ska föra ett samtal med personen ifråga utan bara säga tack.

Annars ter det sig som att man reducerar kassapersonen till en möbel.
Och det gör man ju inte.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Kommentarer (6)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-6 av 6

Jag brukar plocka ur en hörsnäcka, då hör jag vad kassörskan säger utan att behöva fumla alltför mycket :).

annan Camilla, 10:42, 18 april 2017. Anmäl

Inte lika viktigt som att kassörskan/-ören har rätt till respekt (gud det stör mig när nån är otrevlig mot någon i ett serviceyrke!), men även som köande bakom är det asirriterande om personen tillfrågas något och (värst när det är mobil) han/hon står och såsar, inte hör, eller - värst - fortsätter sin konversationen... oavsätt hur kort! Har svårt att hålla tyst då...

Lyra Lof, 04:00, 18 april 2017. Anmäl

Självklart skall man fortsätta lyssna på t ex musik, varför skall andra få störa en när man vill vara "ifred" och stänga ute alla andra jobbiga människor? OBS Ironi, självklart stänger man av det man lyssnar på eller tar av lurarna, det är en annan människa man har att göra med!

Maja Gräddnos, 21:37, 16 april 2017. Anmäl

Så fort ett mänskligt möte uppstår - t ex i en butikskassa - gör man sig tillgänglig för kommunikation genom att ta ur hörsnäckorna och se upp från mobilskärmen, så att man möter den andres blick och hör vad hen säger. Att inte vilja se eller höra den som betjänar en är att behandla denne som ett föremål. Mycket förödmjukande och otrevligt.

Marie Persson, 10:39, 16 april 2017. Anmäl

MAGDALENA SVARAR: A M Draak, det är frivilligt om du vill lyfta hörsnäckorna ur öronen eller enbart stänga av musiken/ljudboken/radioprogrammet, det viktiga är att det tydligt framgår att du kan höra och svara den person som är fysiskt närvarande. Men artigast är att ta av hörsnäckorna så att ingen tvekan råder.

Magdalena Ribbing, 14:14, 15 april 2017. Anmäl

Vad menas här? Ta ut dem ur öronen och stänga av musiken, eller ta an hörsnäckorna helt och hållet?

AM Draak, 09:54, 15 april 2017. Anmäl