Barnkalasnej?

Fråga: Min fråga handlar om en inbjudan som tillställts mig skriftligen via post och avser inbjudan till ett kalas för en av mina bästa vänners lille son. Till saken hör bara att jag själv som är i samma ålder som min vän och hans sambo, vilket är nyss fyllda 30 år, är ungkarl och inte har några barn. Jag tycker inte heller särskilt mycket om barn, i synnerhet inte så små barn som inte ens kan begripa vad ett barnkalas är. Spektaklet är tänkt att gå av stapeln mitt på dagen en söndag, så jag förmodar att det kommer bli en mycket familjär och barnvänlig atmosfär. Med andra ord så är jag inte ett dugg intresserad, då det hela helt enkelt är på tok för tråkigt för att ens överväga att närvara vid. En sån här tillställning känns för mig mest som en egotripp för barnets föräldrar och far- och morföräldrar.

Å andra sidan är barnets far en av mina äldsta och bästa vänner och jag kan någonstans begripa att han vill ha mig där. I den uppkomna situationen känner jag mig därför väldigt osäker på vad jag ska göra. Är det okej att tacka nej till nåt sånt här eller kommer jag och bör jag bli en persona non grata (icke önskad person) om jag avböjer?

Svar: En inbjudan är en vänlighet, inte en tvångskommendering ens till en bästa vän.

Du kan uppföra dig som en hygglig kompis, gå på barnkalaset och stå ut med det i ett par timmar. Ingen kommer att kräva att du ska sitta på golvet och leka oupphörligt med födelsedagsbarnet. Du kanske rentav träffar någon intressant vuxen person som du inte känner nu.

Alternativt kan du tacka nej.

Bäst för din och din gode väns framtida relation är faktiskt att du, om du tackar nej, meddelar sanningen: ”Tack för vänlig inbjudan, tyvärr är jag inte en person som passar på barnkalas vilket gör att jag avstår men skickar mina bästa tankar till födelsedagsbarnet och hans fina föräldrar och hoppas att vi ses snart i annat sammanhang.” Eller något åt det hållet.

Vill du inte ta risken av att bli betraktad som barnovänlig kan du lugnt tacka nej förebärande något annat skäl, som att du har ett annat åtagande denna dag. Ett sådant behöver du inte redogöra för men det kan kännas bra att verkligen ha annat att göra. Du kan säkert omgående skaffa dig något, vad sägs om tvättstugan? Besök hos ensam släkting?

Men är din gamle vän en bra sådan rekommenderar jag att du låter bli undanflykter. Barnet blir ju ett år äldre varje år och du blir bjuden igen på kalas om du inte säger som det är. En vettig inbjudare förstår läget och blir inte sur.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (15)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 15

Jag tycker att barnkalas är tråkiga, eftersom jag inte är ett barn längre antar jag. Alla i min omgivning vet detta, även att jag inte ger födelsedagspresenter till barn som är så små att de inte vet vem jag är eller vad som händer. Jag sparar istället pengar till dem och sätter av en slant till jul, födelsedagar osv. Jag umgås hellre med barn som är lite större, då är jag gärna barnvakt och tar med dem på utflykt. Ingen har hittills tagit illa upp vad jag vet.

Katarina Katarina, 08:52, 20 april 2017. Anmäl

Lyra Lof är spaltens mest förutsägbara kommentator genom att återigen bemöta något annat än vad som faktiskt har framförts. Jag hävdade, och fortsätter göra så, att det "möjligen" är "lite pretto" att bjuda skriftligt till ett "ett- eller tvåårskalas". Inte att det generellt är pretto att använda inbjudningskort. Du gör som du vill, som Magdalena brukar skriva.

Friterade Mulor, 22:07, 18 april 2017. Anmäl

Köp en påse klossar, en leksaksbil eller något annat som föräldrana tycker är snällt och omtänksamt (tänk inte på hur många leksaker lillen redan har!). Överlämna presenten och säg "Kommer tyvärr inte på kalaset men hoppas att ni får kul" eller liknande.

Sweydia Ism, 16:59, 18 april 2017. Anmäl

forts. Nu när hon blivit större har vi börjat ha en mindre fest där hon får bjuda dagiskamraterna innan, så det blir ett barnkalas och ett släktkalas :).

annan Camilla, 10:40, 18 april 2017. Anmäl

Ett kalas för en 1-2 åring är ju inget "barnkalas", barnet är ju som sagt för litet för att riktigt fatta grejen. Det är generellt sett snarare en fest för släkt och vänner. Vi brukar ha en riktigt stor fest när dottern fyller (4 nu) där vi bjuder typ alla. Att dottern fyller är väl mest en förevändning, det här handlar om att bjuda alla mer eller mindre nära vänner, släktingar och bekanta och ha trevligt tillsammans :).

annan Camilla, 10:40, 18 april 2017. Anmäl

MAGDALENA SVARAR: Anna N, i mitt svar skriver jag att frågeställaren inte behöver ange orsaken till ett nej-tack men att det kan kännas bra för vederbörande att faktiskt ha något att göra den aktuella bjudningsdagen, exempelvis tvättstugan, vilket alltså inte ska redogöras för vid nej-tacket till inbjudaren. Otydligt uttryckt av mig, ursäkta!

Magdalena Ribbing, 05:45, 18 april 2017. Anmäl

Friterade M – Det är inte "pretto" att bjuda in till ett kalas med ett inbjudningskort. Precis som det är trevligare/roligare/betyder mer med ett tackkort som kommer med posten. Har det blivit "pretto" nu med att skicka nåt med snigelpost? Lägg av.

Lyra Lof, 03:50, 18 april 2017. Anmäl

Två råd: 1) Om du ska skylla på förhinder så välj inte tvättstugan. Provocerande oartigt! 2) Om du hittar på något annat, typ en sjuk mor, så lägg inte ut en bild på Facebook där du smörjer kråset på en restaurang i andra goda vänners lag. :-)

Anna N, 21:36, 17 april 2017. Anmäl

Radet fran MR var perfekt tycker jag. En god van forstar om man ar sorten som inte gar pa barnkalas. Om man inte ar gudfar eller slakting sa behover man absolut inte ga. Sant maste man forsta. Det ar val lika bra att vanligt saga som det ar nu. Varre vore det om man gick i nagra ar och sen trottnade o tackade nej. Det skulle ju verka oforskamt och lata som det var mer att man inte tyckte om barbet eller tillstallningen.

Tycker jag Iallafall, 18:26, 17 april 2017. Anmäl

Jag skulle tro att det handlar om att föräldrarna inte vill utesluta någon som de känner en nära vänskap med. Och att ett "nej tack" inte kommer betyda någon komplikation för relationen. Om föräldrarna mot förmodan blir sura för att man inte vill komma på ett småbarnskalas så kanske den relationen faktiskt inte är så mycket att ha?

Så det så, 14:53, 17 april 2017. Anmäl