Knivetikett?

Fråga: I dag stoppar många kniven i munnen när de äter. Jag kan inte tänka mig det, det sitter i ryggmärgen att man inte gör det. Varför? Jo man kunde skära sig.

Okej, matknivar är väl inte så vassa men vad säger Magdalena om det? Är jag hopplöst gammalmodig?

Svar: Nej, aldrig kniven i munnen! Oavsett fiskkniv, fruktkniv eller annat slags kniv, stoppas den inte i munnen med ett enda undantag: kräftkniven. Felaktigt tror en del att de kan slicka av eller ha fiskkniven i munnen. Men det är lika fel sett ur hyfs- och stilperspektiv som att stoppa någon annan sorts kniv i gapet.

Matknivarna var vassa en gång i tiden men sedan 1800-talet har de rundad udd och man skär sig inte på dem. Att stoppa kniven i munnen ser illa ut för alla som har koll på hyfsat beteende vid ett matbord, åtminstone om det finns fler personer vid samma bord. I ensamhet gör man som man vill.

Däremot är det en vedertagen regel, faktiskt just regel, att inte stoppa kniven i munnen. Kniven var ursprungligen ett vapen och ett sådant har man inte i gapet i sällskap. I dag vet inte alla detta och stoppar gladeligen kniven i munnen vilket är motsatsen till gott bordsskick.

Du är inte gammalmodig. Du är väluppfostrad.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (4)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-4 av 4

Stoppa kniven i munnen förekommer tyvärr i "alla" kretsar även om min generation blev uppfostrade att det var hemskt, och det tycker jag det är !

Marie-Louise Göransson, 12:33, 20 april 2017. Anmäl

VEM stoppar kniven i munnen?? Och "många"??! Jag är förundrad.

Lyra Lof, 00:19, 20 april 2017. Anmäl

Man skar för sig med sin kniv från gemensamma kött- och fiskfat, och använde fingrarna till att föra mat till munnen, så även i delar av Lappland där gaffeln inte blev allmän förrän på 1930-talet. Kniven som alla, även femåriga barn, hade i bältet sedan urminnes tid var ett skarpslipat arbetsredskap som man hade respekt för, därför ingen kniv i munnen.

Lilian Ryd, 14:59, 18 april 2017. Anmäl

Gaffeln slog igenom ganska sent i vår del av Europa (ca 1700-talet), och det var nog snarast det genomslaget som skapade tabut mot kniven i munnen. Jag menar, snarare än att kniven är vass och farlig. Det blev helt enkelt en fråga om allra högsta finhet att veta vilket bestick som skulle användas hur.

Kap Kennedy, 08:40, 18 april 2017. Anmäl