Dörrhövlighet?

Fråga: Min fråga gäller då man varit på besök hos någon och ska gå därifrån. Är det gästerna som ska stänga dörren efter sig eller är det värden?

Kanske ett icke-problem egentligen, men jag tycker det känns märkligt när värden, efter man tagit adjö, går iväg in i huset/lägenheten och så står man lite snopet kvar vid dörren och förväntas stänga den. Har upplevt detta vid ett flertal tillfällen hos vänner och bekanta.

För egen del följer jag alltid med gästerna till dörren och stänger när de gått, tycker det känns hövligare.

Svar: Som jag har förstått det tänker sig en del värdpersoner att det verkar ovänligt att själva stänga efter gästerna, som att ”stänga ut” dem. De som varit hemma hos någon ska enligt det synsättet alltså frivilligt markera att de lämnar det hus som de har besökt genom att stänga efter sig. Denna ovanliga syn på gästfrihet finns inte beskriven i min stora samling av etikettböcker men kan givetvis förekomma lokalt.

Gästerna förmodas uppfatta det som ovänligt om värdpersonen drar igen dörren omedelbart som gästen har gått ut genom den. Men den som haft gäster står rimligen kvar en minut eller två efter att ha sagt farväl till dem, till dess att de har hunnit utom synhåll, gått in i hissen, ut i trappan, bort genom porten eller grinden.

Det självklara är att därför att värdpersonen följer gästerna till dörren-porten och vinkar ett vänligt hej då. När gästerna har hunnit en bit bort stänger värdpersonen dörren till sitt hem.

Svaret på din fråga är alltså att värdpersonen ska stänga dörren.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (13)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 13

Inger Sange, nu när du förklarat hur du bor förstår jag dig bättre. Jag har aldrig själv varit i den situationen, då jag bor i stan och gästerna har en uppvärmd och upplyst korridor utanför min ytterdörr. När mina gäster sagt hejdå och går ser jag bara deras ryggar i fyra meter innan de försvinner runt hörnet, även det upplyst. De märker inte om jag stänger ytterdörren medan de fortf har ryggen mot mig, eller först när de är utom synhåll. Ingen anledning att stå kvar och stirra på deras ryggar.

H R, 17:41, 23 april 2017. Anmäl

Tack Anna N för ditt vänliga försvar. Och ni andra, nej, jag skämtar inte. Jag bor på en gammal gård (obs ingen herrgård) och det kan vara ganska mörkt, när det är dags att vinka av våra gäster. Därför känns det naturligt att stå kvar i köksdörren, medan gästerna stuvar in sig i bilen. Att stänga dörren och lämna dem att klara sig själva i mörkret, känns för mig helt fel. Som sagt, jag hyllar den gamla seden att "vinka av sina gäster" och hur klarar man det bakom en stängd dörr?

Inger Sange, 14:57, 21 april 2017. Anmäl

Håller med Inger Sange om att det är trevligast, om än inte nödvändigt, speciellt inte om det är 30 grader kallt.

M K, 11:00, 21 april 2017. Anmäl

Anna N, inte menade jag att ha elak ton. Jag var bara intresserad av att veta om hon drev med oss. Är det inte möjligt? Det är inte alltid lätt att känna igen ironi eller sarkasm i korta textinlägg.

H R, 20:21, 20 april 2017. Anmäl

Men vilken utomordentligt konstig fråga, jag har aldrig i mitt långa liv uppfattad denna situation - är det ett skämt ?

Marie-Louise Göransson, 12:30, 20 april 2017. Anmäl

Men varför har "annan Camilla" och "HR" en så elak ton mot Inger Sange? "Nu får du väl lugna ned dig lite.." och "Driver du med oss..". Hon uttrycker ju bara sin åsikt om hur hon ser på saken och har väl samma rätt att göra det som ni?

Anna N, 10:26, 20 april 2017. Anmäl

Inger Sange, driver du med oss eller tycker du verkligen så? Om jag kastar en blick tillbaka och ser en stängd dörr tänker jag på sin höjd "Vilken trevlig kväll jag haft hos dem!" Om de inte stängde dörren skulle jag bara bli förvirrad - i villa, kanske fråga om de vill ha den öppen eller stängd (vad vet jag, de kanske vill vädra, om det är sommar?) Om det är en lägenhet skulle det kännas jättekonstigt... Kanske skulle jag ropa "Ni glömde stänga dörren, jag stänger den nu. Hejdå."

H R, 20:20, 19 april 2017. Anmäl

Ref. dagen fråga, allmänt: Värden stänger dörren. Undantag: "Öppet hus" och större mingel vintertid: Gästen tackar och tar adjö inomhusklädd, letar rätt på sina ytterkläder och stänger dörren själv. Anm.: Orimligt att värden lämnar övriga gäster och väntar ut en diger påklädningsprocedur. Fäste mig vid Inger S. "kasta en blick tillbaka": Undantag för äldre och sköra, samt alltför "glada" gäster, som följs ända fram till väntade taxi, limousine eller häst och vagn(!) - alla årstider.

gamla Tekla, 13:31, 19 april 2017. Anmäl

Har man en herrgård är det väl dragigt nog utan att man har dörren öppen för att vädra.

Prinsessan Benedikte, 12:20, 19 april 2017. Anmäl

@Inger Sange Nu får du väl lugna ner dig lite. Vi talar ju för söliga gäster om uppemot 10 minuter, och så länge har ju inte jag dörren öppen i -30, om jag säger så. Nån vettig avvägning mellan artighet (om det nu ens är det, jag skulle nog mest tycka att folk är tämligen mystiska som inte stänger dörren, och undra om jag månne borde gjort det) och rent praktiska avväganden. Men har man en herrgård är det väl kanske inte ett problem...

annan Camilla, 12:07, 19 april 2017. Anmäl