Långgäster?

Fråga: Vi har bjudit in ett övernattande par att fira Valborg hos oss, och har sagt att de kan komma till oss på lördag och åka hem på måndag förmiddag. Nu hotar de med att komma på fredagen till lunch och åka hem först på tisdag efter frukost.

Jag får panik och har verkligen inte lust att ha folk i huset fyra nätter, utan max två känns okej för mig. Speciellt som det ska hittas på, handlas och förberedas mat till lunch och middag plus att vi har en del jobb ett par av dagarna. Hur meddelar vi att det inte passar att stanna så länge?

Svar: Besvärligt med gäster som bjuder sig själva att stanna längre än de är önskade! Ring genast till dem och säg att de är mycket välkomna från Valborgsmässoafton till första maj, men inte mer, övriga dagar har ni andra planer. Kanske de tycker att när de gör en resa ska de utnyttja den så långt som möjligt, det är inte ovanligt med ett sådant resonemang. Men så fel! Alltså, meddela omgående att det tyvärr inte är möjligt att ha dem boende mer än just dessa två nätter.

Är de oförstående och föreslår att de ska få stanna även om ni gör andra saker måste du vara bestämd och säga att det tyvärr inte fungerar för er, ni har fullt upp med arbete och annat. Förhoppningsvis är dessa gäster inte så ouppfostrade att de kräver att få reda på exakt vad ni ska göra – men skulle de olyckligtvis fråga måste du om igen vara bestämd och förklara att ni har jobb eller vad du vill säga. Ge inte efter!

Att bli bjuden att övernatta är inte detsamma som att oombedd använda värdfolkets hem som gratis hotell.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (8)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-8 av 8

Gästerna behöver på intet sätt vara ovälkomna för att en plötslig dubblering av tiden ska kännas jobbig. Jag tillhör dem som lätt blir stressad av att ha en massa gäster i huset. En natt eller två går väl bra, men sedan börjar det kännas riktigt jobbigt.

annan Camilla, 11:20, 21 april 2017. Anmäl

Så mycket bättre att ordna eget boende på hotell eller annat så kan man stanna så länge man vill och umgås när det passar alla. Även som gäst vill man kanske göra sånt som värdparet är mindre intresserade av.

M K, 10:55, 21 april 2017. Anmäl

Maja Gräddnos, säkert lite olyckligt ordval men jag kan förstå känslan, som en person som behöver mycket egentid och lätt kan bli trött av andras sällskap (hur mycket jag än tycker om dom). Kanske kände FS att just den här helgen kändes det bättre med lite kortare umgänge!

M N, 09:17, 21 april 2017. Anmäl

Jag håller helt med Magdalena och kommentatorerna nedan, men jag undrar lite om gästerna är så välkomna? Att "få panik" för, och att de "hotar" med att de skall stanna lite längre låter som FS egentligen inte vill att de skall komma. Kanske ett lite olyckligt ordval bara?

Maja Gräddnos, 16:22, 20 april 2017. Anmäl

Gästerna som kanske sällan har möjligheter att resa, kommer kanske längre ifrån, har packat, ordnat kattvakt och blomvattnare och tycker att det skulle vara trevligt att förlänga vistelsen, det är väl förståligt ur deras synpunkt, men passar det inte värdfolket är det väl inte svårare än att säga ifrån! Varför ska man vara tvingad att hitta på nödlögner för att framstå som bättre människor? -

Marie-Louise Göransson, 12:28, 20 april 2017. Anmäl

Det framgår inte på vilket sätt gästerna "hotar" med att på eget bevåg förlänga vistelsen. Men ibland är det så att folk bara är väldigt dåliga på att fråga. De säger vad de vill och när de inte hör några invändningar tror de att de har fått grönt ljus. Eftersom det inte verkar som om de båda paren är mycket nära vänner måste de utgå från att planerna kan upplevas som våldgästande. Säg bara "nej, det går tyvärr inte" så begriper normalt funtade människor att de måste tänka om.

Kap Kennedy, 09:54, 20 april 2017. Anmäl

Men vilken självupptagenhet...! Givetvis är det trevligt att folk trivs hos en men som gäst får man ju anpassa sig. Jag hade sagt att jag var bortbjuden fredag kväll och att de gärna får stanna till tisdag men jag ska upp tidigt och de får själva fixa frukost och låsa om sig. Jag har också varit med om liknande och det enda alla verkar fatta är om man säger att man inte kommer att vara hemma.

Katarina Katarina, 08:47, 20 april 2017. Anmäl

Jag hade denna diskussionen med mamma en gång. Vi hade bjudit in 1-2 nätter över en långhelg. Hon meddelade att hon bestämt sig för att stanna hela helgen. När jag sa "nej" så tyckte hon att vi var jättehemska som ville tillbringa lite tid ensamma som par och började tjura och säga att hon inte skulle komma alls om det var så. Jag vet inte om hon nånsin såg vår sida av saken men vi "kompromissade" till ursprungsidéen.

Jenny Löwerot, 08:17, 20 april 2017. Anmäl