Prettogäster?

Fråga: Min sambo sedan några år har ett antal vänner som gärna vill komma ut till mitt ställe i skärgården och bo och äta.

I början ställde jag upp men känner att det liksom tar emot. Det är inte mina vänner och sommaren är kort och dom vill dessutom inte åka hem när man finkänsligt påpekar att bussen går kl 1200. Det finns ju mat kvar…

Några har vi fått köra in med bil till närmaste ort en dryg timme tur retur. Andra har fått åka ända till Stockholm utan att betala en krona.

Tycker att dom som åker längre sträckor, säg 40 minuter i min bil, av sig själva skulle kunna erbjuda sig att betala en slant.
Men nej då.

Tycker det räcker att umgås i stan. Vill inte driva hotellrörelse under några veckor på sommaren.

Vad säger jag till dom i sommar när dom vill komma? Och vad gör jag när dom som överraskning knackar på dörren?
Är det jag som är elak och oresonlig?

Svar: Nej, du är inte elak eller ogästvänlig! Det är självklart att du inte ska ha oönskad och gratis pensionatsverksamhet på sommaren. Eftersom du och din sambo tydligen har skilda vänkretsar behöver du diskutera med sambon angående vänner som är gratisätande – åkande på egna villkor. Sambon kan framföra vänligt när dessa personer bjuder sig själva att det inte passar, ni har andra planer. Ingen kan surna till över det. Att man har ett attraktivt fritidsboende innebär inte att alla andra mer eller mindre bekanta har fri tillgång till det.

En annan sak är om din sambo brukar säga till sina vänner att de gärna får komma till ditt ställe och hälsa på, då uppfattar dessa vänner som att de är ditbjudna och kan inte nekas gästfrihet i form av mat, dryck och vänligt bemötande. Sådan inbjudan kan man slänga ur sig lite obetänksamt utan att inse följderna. Är det så måste din sambo genast lära sig att inte bjuda någon till ditt ställe utan att först ha pratat med dig om det.

Men om orsaken inte är din sambos ”generositet” angående besök på ditt sommarställe måste ni ta ett gemensamt beslut om vilka besök som vänligt men bestämt ska avböjas. Kanske är någon-några vänner välkomna?

Det där med förväntad gratisskjuts i bil är ett otyg, givetvis ska de som åker med erbjuda sig att betala bensinkostnaden. Men gör de inte detta är det väldigt svårt att avkräva dem ersättning. Du kanske kan säga något när biltransporten inleds, i skämtsam ton ”här kommer er privatchaufför, en flaska vin blir bra som arvode” – så får du se om de nappar på det betet. Inte helt troligt, de människor som utgår från att deras sällskap är så underbart att de kan komma när de vill och äta och dricka och få skjuts gratis, fattar inte alltid ens de mest tydliga vinkar.

Bästa tekniken är att hindra besöken och till det krävs samarbete med din sambo. Så när några av sambons vänner anmäler att de avser infinna sig kan du säga vänligt att det inte passar, ni har fullt upp (obs. att ni inte har minsta skyldighet att redogöra för vad ni ska göra). Rätteligen bör din sambo ta dessa samtal istället för att lämna obehaget till dig – det är inte roligt att säga nej till vad dessa självbjudande gäster tänker sig ska bli så trevligt.

Kommer personerna oanmälda och står framför dörren säger du och din sambo gemensamt att ni absolut inte har tid, tyvärr, fall inte undan om de då viftar med sin tårtkartong och säger ”men bara en kopp kaffe.”

Säkert skulle mina förslag kunna uppfattas som ovänliga av de personer som ser sin närvaro som en himmelsk gåva till den de gästar. Men de som verkligen är ovänliga, självupptagna och ouppfostrade är de gäster som beter sig som du beskriver.

Fatta mod, tala med din sambo, säg ifrån!

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Kommentarer (27)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 27

Lyra Lof: Jag vet inte varför man skulle kunna anses vara elak och oresonlig ifall man inte alltid vill ha gäster, speciellt sådana som verkar fordra sådan stor uppassning som FS beskriver.

Roland Kronqvisy, 05:15, 7 maj 2017. Anmäl

Inte utan att tankarna leder till Martin Ljungs "Ester"

Anders Ström, 15:06, 4 maj 2017. Anmäl

Oj, min kommentar blev censurerad när jag svarade ett enkelt "Ja" på FS:s fråga... Kan ett svar vara mer rättframt och naturligt än ett ja eller nej på en fråga som är ställd så att man kan svara så?

Lyra Lof, 12:27, 2 maj 2017. Anmäl

Det låter ju som om FS ägde stället innan sambon kom in i bilden och då är det ju faktiskt han/hon som bestämmer. I vilket fall måste man ju respektera om partnern inte vill. De korta semesterveckorna måste man få koppla av och bjuda dem man själv vill. Jag hade föreslagit sambon att bjuda dit dem vid ett tillfälle jag själv inte är där.

M K, 12:12, 1 maj 2017. Anmäl

Eftersom sambon och FS inte verkar vara på samma våglängd skulle jag sätta några förbehåll: om sambon bjuder dit folk så lagar hen maten och diskar efteråt, samt står för sällskapet. Du är fri att göra som du vill och gå därifrån när det passar dig och vill du ha stugan för dig själv får du säga "jag behöver vila lite, så ni får ta en promenad en stund".

lilla moi, 10:15, 1 maj 2017. Anmäl

Jag tycker det har ar ett sambo problem mer an ett gast problem. Tycker sambon att vannerna forgyller sommaren sa pass att det ar vart besvaren sa kommer dom fortsatta dyka upp och aldrig vilja aka hem. Folk gor sallan sa om dom inte pa nagot vis blivit uppmuntrade eller fatt nagon slags signal att det ar OK. Det verkar som om sambon har svart att dra granser. Eller ocksa har ni olika umganges behov.

Tycker jag Iallafall, 05:37, 1 maj 2017. Anmäl

Mystiskt vad somliga insändare intepreterar i FS fråga och även i hennes och hans personligheter ! Det är inte alltid enkelt att få sin partner att tycka samma om det som är viktigt för en själv och vem har inte fått svälja en mängd bortviftande och ibland ganska respektlösa förklaringar för husfridens skulle, oavsett om huset är MITT eller VÅRT !

Marie-Louise Göransson, 12:07, 29 april 2017. Anmäl

Det här känner nog de flesta med sommarställen igen. Obegripligt att en del inte förstår att man bara inte bjuder in sig själv på det där sättet, utan inbjudan. (Att svänga förbi oanmäld på en fika är väl bara trevligt däremot). FS måste väl ändå ha pratat med sambon om detta. De som beter sig som FS beskriver hade jag vägrat ha som gäster på sommarstället för all framtid. Bara att säga sig vara upptagna. Om sambon vill umgås med dem själv kan han väl göra det i stan.

M K, 10:33, 29 april 2017. Anmäl

Själv skulle jag aldrig bjuda in mig eller fråga om jag får komma hem till någon - varken insommarstuga eller hemma. Jag väntar på en inbjudan! Dock får jag erkänna att jag inte gillar att bli inbjuden med en massa "brasklappar" om att rensa ogräs, klippa gräset eller för den delen köpa med mig en massa mat och dricka. Spntant, på eget initiativ hjälper jag gärna till, men vissa (inte alla!) sommarstugeägare tycks tro att de kan passa på att kräva vad som helst i utbyte mot ett besök....

Anna N, 09:47, 29 april 2017. Anmäl

@HJ Om FS ägde stället och sedan skaffade en sambo äger hen fortfarande det, och är dessutom den som sannolikt har störst koppling till stället. Framförallt handlar det väl kanske om en markering... FS äger stället och anser att sambon inte har samma rättighet att disponera det. Hur som, håller med de flesta nedan, det här känns som ett problem mellan FS och sambon - förklara hur du känner dig och att sambon max får ha gästerna där x dagar/sommar.

annan Camilla, 00:44, 29 april 2017. Anmäl