Saltstil?

Fråga: En bekant till mig påstod att det var ohyfsat att strö salt på maten efter att man stoppat den i munnen, dvs att man ska salta maten direkt när man får den, innan man hunnit smaka på den.

Kan detta verkligen stämma?

Svar: Vanlig fråga. Enkelt svar: Nej.

Utförligt svar: De finns de som i likhet med din bekant tänker sig att saltande på maten när man har smakat på den skulle innebära ett underkännande av matlagaren som skulle ha saltat för lite. Istället ska man alltså utgå från på att maten är saltad i underkant och därför salta innan man har smakat. Hur sjutton vet man i förväg att maten är undersaltad?

Det vet man inte. Förvägssaltande är givetvis urdumt. Saltande i efterskott har ingenting att göra med att klaga på maten vilket man naturligtvis inte gör. Det handlar bara om individuella behov av sälta, och att ens personliga saltlust är något större än matlagarens (avsevärt bättre än tvärtom, kan jag säga). Om matlagaren har råkat salta i överkant saboterar den förvägssaltande gästen sin portion.

Så den som saltar innan maten har smakats på är oförståndig eller fasligt obetänksam – jag skriver det trots risken att kritiseras av alla som av missriktad artighet saltar på osmakad mat.

Det finns bara ett rätt i detta ämne: vänta med att salta till dess att maten har smakats på och eventuellt befunnits för lite saltad.

Och alla förvägssaltare kan genast sluta med tramset om att saltande efter smakandet skulle vara oartigt.

Det är det inte.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (15)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 15

Naja, jag tycker det är både ohyvsat och dålig stil att salta på maten utan att först smaka ! Jag har en äldre vänninna som ALLTID saltar innan hon smakar, däremot står det inget salt på bordet när hon bjuder på mat och hon blir alltid ordentligt förnärmad skulle jag vilja salta mer på maten hon lagat. Det skulle heller aldrig falla samma väninna in att berömma maten hon blir bjuden på, men väntar sig självklart komplimanger vid sitt eget bord - inget stort problem, för hur man än vänder sig ..

Marie-Louise Göransson, 14:46, 3 maj 2017. Anmäl

Lyra Lof, som manga ganger forr tar du i sa haftigt nar det ar nagot du inte haller med om. Synd! KK har helt ratt nar han ifragasatter saltandet och socioekonomiska klasser. Pa manga dyra restauranger finns inte salt pa bordet och kocken blir fornarmad om man ber om salt. Som att be Monet ratta till nagot pa sin tavla efter att den var klar. Inte passande. Skulle jag ga till en chain restaurant sa skulle saltet sta pa bordet. Mat kultur visar val klass skillnader som fa andra saker i livet?

Tycker jag Iallafall, 01:23, 3 maj 2017. Anmäl

Har ett minne av att ha läst en intervju med en av 1900-talets stora företagsledare. Han berättade där att han inför anställning av högre chefer bjöd ut den sökande på lunch. Om personen då saltade på maten INNAN han/hon (tyvärr var det nog oftast män) smakat så blev den ingen anställning. Företagsledaren tyckte detta tilltag tydde på en fördomsfull inställning. Man prövar först innan man korrigerar något!

Söderfeldt Axelsson, 15:33, 2 maj 2017. Anmäl

@Kap Kennedy, i mina kretsar är det 40- och 50-talisterna som har idén om förvägssaltande som det artiga sättet, och det är de uppfostrade med. Inget som kan skyllas på den matlagningstrend som nu råder.

Så det så, 13:49, 2 maj 2017. Anmäl

@Lyra Lof: Min fråga var uppriktigt menad, utan att ha någon särskild avsikt. Men om jag får gissa lite är idén om att det är rätt att salta i förväg ett ganska nytt påfund. Kanske ett uttryck för den moderna matlagningssnobbismen, där alla utnämner sig till kulinariska experter och därför blir en smula överkänsliga inför upplevda ifrågasättanden.

Kap Kennedy, 13:15, 2 maj 2017. Anmäl

MAGDALENA SVARAR IGEN: Anna Brovén, principiellt är det alltid oartigt att en gäst ber om något som inte ställts fram. Orsaken till det är att gästen kan åsamka värdpersonen obehag om det efterfrågade inte finns - som ketchup, soja och andra smaksättare. Saltet är möjligen ett undantag eftersom det med stor sannolikhet finns. Men fortfarande är det mest artigt att inte fråga om något annat än det som står på bordet.

Magdalena Ribbing, 12:33, 2 maj 2017. Anmäl

Kap K: "Kan denna skillnad i fostran bero på någonting, exempelvis regionala eller socioekonomiska faktorer?" Varför skulle det göra det? När det handlar om allmänt sunt förnuft? Salta på nåt innan man ens har smakat det? Dumheter... Och socioekonomiska faktorer? Absurt. Vad tänker du då? Om man är arbetarklass saltar man i förvä—eller är det 'högre' klasser som saltar? Vad det gäller att salta i förväg, för att man vet att matlagaren inte saltar väl (Leif), så är väl det ändå ett specialfall

Lyra Lof, 12:22, 2 maj 2017. Anmäl

Att strö salt på maten efter att man stoppat den i munnen låter komplicerat och är nog inte så trevligt för övriga runt bordet som tvingas se på.

Bengt Carlsson, 11:57, 2 maj 2017. Anmäl

MAGDALENA SVARAR: Lite allmän information för de kommentatorer som vill veta mer om salt: Saltet var för länge sedan dyrt och eftertraktat, de finaste gästerna placerades närmast de största saltkaren vid medeltida banketter, salt var livsviktigt även ur konserveringssynpunkt. Dessa fakta ändrar inte att den som saltar innan maten smakats på är antingen onödigt djärv eller oklok. Med detta sagt: ni förvägssaltare gör förstås som ni vill och av vilket skäl som helst. Ni blir inte hemsända för det.

Magdalena Ribbing, 10:57, 2 maj 2017. Anmäl

Jag kan fortfarande höra min mamma vid matbordet: "Salta inte innan du har smakat". Så det har jag med mig. Mer komplicerat blir det om man känner att man vill ha mer salt på maten - men inte hittar något saltkar står på bordet. Är det oartigt att be värden/värdinnan om detta?

Anna Brovén, 10:50, 2 maj 2017. Anmäl