Kalorikommentar?

Fråga: Jag är en liten knubbis, och har ofta fått höra: ”Ja, men den kakan behöver ju inte du” och självklart har jag velat be de som säger så dra åt skogen många gånger.

Så, igår, kom jag på mig själv, när jag gav bort choklad, med att säga: ”Den kan du behöva! Du som är så mager!”

Nu är det jag som borde dra åt skogen, eller hur?

Svar: Alla kommentarer om vad andra närvarande verkar behöva eller inte behöva i mat- och klädväg ska undvikas. Det du sade var alltså fel.

Med detta sagt: du antyder att du har lyckats avstå – och det är snyggt gjort av dig – från att fräsa surt åt de taktlösa drullar som säger till dig att du inte behöver den kaka du tar. Och du säger säkert inte igen att den som är smal kan behöva äta mer choklad.

Men drabbas du på nytt av en fånig kommentar som kombinerar din knubbighet med ditt kakätande – vem tror på allvar att en stickande beskäftig kommentar skulle göra skillnad? – kan du milt med en häpen min säga ”och?” Då tvingar du den som kommenterar att förklara sig. Kanske får du då höra ungefär ”jamen du är ju lite mullig och då ska du väl inte äta kakor” eller något liknande. Då kan du le fromt och svara ”jaså, det tycker du” – vilket borde få tyst på kommentatorn. Fortsätter vederbörande, som förhoppningsvis har blivit en aning generad över sin klumpighet, att babbla om nyttighet osv, kan du säga lika fromt ”vi ser alla olika ut. Du också.”

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Kommentarer (17)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 17

... Aldrig för mig—jag tror att de intuitivt vet att det skulle ryka om öronen på dem... Men jag har två vänner som får snipiga kommentarer i stil med "Äter du aldrig??". Dvs insinueraratt de ser ut som benrangel. Jag försöker coacha dem om hur de ska ge tillbaka och, viktigast!, att de måste tänka ut i förväg vad de ska säga. Man behöver inte vara sofistikerad! "Vadå, är du avundssjuk på att jag är smal / har kurvor?" Ta tillbaka övertaget.

Lyra Lof, 13:15, 6 maj 2017. Anmäl

Om någon tar sig friheten att vara så oförskämd att de insinuerar (milt sagt) att man är för tjock eller för smal, är det fritt fram att vara otrevlig tillbaka. Riktigt otrevlig om man känner för det—för de började. (Ha!) ALLA dessa personer gör det för att de är säkra på att de kan få pika—mobba faktiskt—andra utan konsekvens, då man ofta är för paff för att snäppa av personen. Eller för "snäll": det sitter djupt i oss att inte vara oartiga. Det händer förresten åt båda hållen, även åt smala.

Lyra Lof, 13:05, 6 maj 2017. Anmäl

@LB ., 14:42, jag är väldigt skeptisk till att nåns kommentarer skulle bota Anorexi. Tror att en sån kraft i orden skulle slå alla gudomligheter med hästlängder...

Så det så, 22:14, 5 maj 2017. Anmäl

Läs kommentarer nedanför M K så kanske du inser vad jag pratar om. Man ska låta andra leva helt efter tycke och smak och inte ingripa i andra människors val även om det påverkar hälsa och liv. Det som verkligen påverkar hälsa och liv handlar inte om en kaka elelr två. Vilket jag sa för den som är läskunnig

LB ., 18:21, 5 maj 2017. Anmäl

LB, vad är det som är livsfarligt? Att ta en kaka ibland? Det beror ju på. För någon som är extremt överviktig och inaktiv, ja. Någon som är lite knubbig men tränar mycket och är allmänt aktiv kan däremot vara betydligt sundare än en inaktiv smal person.

M K, 15:37, 5 maj 2017. Anmäl

Men om någon som lider av anorexi inte får hjälp utan man låter det bara fortgå för det ska vara en annans val så är det fara för liv. Att låta en annan människa få svälta sig till döds framför dig kan inte vara rätt. Att äta saker som är rent sagt livsfarligt och kommer skada dig allvarligt vid fortsatt konsumering ( inte bara äta lite för många kalorier här) är också något som man måste hjälpa med.

LB ., 14:42, 5 maj 2017. Anmäl

Nej, @gamla Tekla, man håller självklart tyst om sina åsikter och låter andra leva sina liv efter eget tycke och smak.

Så det så, 10:54, 5 maj 2017. Anmäl

@Så det så: Stöder det fria valet - men, äventyrar valet av livsstil hälsa och liv, griper man som anhörig/ medmänniska, självklart, in! Over and out.

gamla Tekla, 10:01, 5 maj 2017. Anmäl

@gamla Tekla, även om FS lever helt på kakor så är det en vuxens val och inget för omgivningen att lägga sig i. Finns folk som gör de mest galna födoval utan att omgivningen reagerar särskilt mycket för att det anses vara ett finare och miljövänligare sätt att äta, som veganer och frukterianer. Så länge man inte tvingar på andra sin kosthållning så finns det ingen anledning att kommentera den. Oavsett vilka hälsofarliga val man anses göra.

Så det så, 09:05, 5 maj 2017. Anmäl

Det jag brukar svara de som vill omvända mig till diverse nyttolivsstilar (vegan, levande föda, träningsnarkoman etc.) torde funka här "jag dör hellre ung och lycklig än lever länge olycklig". Eller varför inte ett ifrågasättande: "varför skulle du ha större rätt än jag att äta kakor bara för att du vann högsta vinsten i genlotteriet?"

lilla moi, 22:09, 4 maj 2017. Anmäl