Granninformation?

Fråga: Nu när vårsolen tittar fram ser man också grannarna som man inte träffat under vinterhalvåret. Vi fick i helgen höra att närmaste grannen haft inbrott för ett par månader sedan. Jag blev väldigt förvånad och lite upprörd över att de inte meddelade oss när det skedde. Överreagerar jag eller kan det anses höra till vanligt hyfs i villaområdet att informera de närmaste grannarna när man råkat ut för inbrott?

Svar: Man kan tycka att en god granne genast skulle informera sin nära omgivning om att ett inbrott har ägt rum. Tjuvar kan komma tillbaka, särskilt om brottet har varit lönsamt.

Samtidigt kan man förstå om det känns obehagligt att berätta vad man råkat ut för, man vill kanske inte skrämma andra, man vill inte tala om att man kanske lämnat ett fönster öppet, eller vad det nu finns för skäl till att tiga om inbrottet.

Egentligen vore det bäst om du på något vägsamfällighetsmöte, om du bor i radhus eller villa, eller vad som kan förekomma av gemensamma möten för en hyres- eller bostadsrätt, tog upp detta ämne utan att peka ut grannen förstås. Du kan säga ungefär ”jag tycker att det vore bra om vi enades om att berätta för varandra om vi råkat ut för inbrott eller något annat skurkaktigt, så att vi alla kan vara beredda om det skulle upprepas.” Det finns ju annat än inbrott: rån, blottare, tvätt- frukt- och bärsnattare med mera.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (34)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 34

forts...och då hade det varit en inbrottsvåg just i fordon visade det sig, så det hade såklart varit bra om nån nämnt detta, behöver bara vara en liten handskriven lapp i brevlådan utan närmare adress, och inget massmail eller Facebook. Känner att jag, om jag skulle drabbas igen, skulle ta kontakt med omkringliggande grannar, bara för att kolla om de sett nåt - många hemma här dagtid, och arbetar olika tider/skift. Flesta inbrott sker sen eftermiddag, i alla fall i den kommun jag bor i.

Maria T, 20:23, 12 maj 2017. Anmäl

I slutet av 1990-talet hade jag inbrott i mitt fritidshus, det var ett trauma med blod på väggar och dörrar inomhus, och blodiga glasbitar, från fönster, utomhus. Det var jobbigt, men jag pratade med närmsta 4-5 grannar, som inte blivit drabbade. Nu är jag kontaktperson i Grannsamverkan i "mitt" villaområde, ca 100 hushåll, och vi får info om inbrott från lokalpolisen att vidarebefordra, även sånt som hänt i närliggande områden. Men, vi hade inbrott i bilen parkerad två meter från huset...

Maria T, 20:17, 12 maj 2017. Anmäl

Att huvuddelen av vägnätet är enskilt betyder inte att huvuddelen av befolkningen bor i hus som ligger vid enskilda vägar. Men nu lämnar jag er med den diskussionen och kollar lite skrevgrepp i Eurovisionen.

Friterade Mulor, 18:28, 12 maj 2017. Anmäl

Nej, men den säger att huvuddelen av vägnätet är enskilt. Det finns mer än 11 000 vägföreningar i Sverige och även om vissa får kommunala bidrag betalas det mesta med avgifter till vägförening i tex villaområden.

Kim Gordon, 15:59, 12 maj 2017. Anmäl

Kim Gordon - milda makter tagga ner ... De flesta för att inte säga alla i området är intresseide av att hålla sig uppdaterade ref till vad Anja Johansson säger i sitt inlägg. Mao inga kontingenter alls

Annika Holst, 15:34, 12 maj 2017. Anmäl

@Kim Gordon, 08:56 Din länk säger på intet sätt att "de flesta villaområdens vägar är enskilda". Snarare är de väl i regel kommunala?

annan Camilla, 15:25, 12 maj 2017. Anmäl

...(forts) och berättade vad som hade hänt. I vårt område är det självklart att vi håller varandra underrättade om vad som hander, och skickar meddelande om allt från misstänkta bilar i området till bortsprungna katter, inte minst för att grannarna ska få en chans att vidta extra säkerhetsåtgärder om det verkar vara en liga om härjar i området och de riskerar att bli nästa som drabbas. Om det hade varit inbrott I området utan att jag hade fått veta det hade jag blivit väldigt irriterad...

Anja Johansson, 10:41, 12 maj 2017. Anmäl

Jag tillhör den, tyvärr inte så lilla, skara villaägare som faktiskt har råkat ut för inbrott. Bland de första åtgärderna som polisen vidtog var att knacka dörr I området och fråga grannarna om de hade sett eller hört något ovanligt som kunde knytas till inbrottet. På så sätt fick alltså grannarna automatiskt veta vad som hänt, och jag kan inte tänka mig annat än att det är polisens vanliga arbetssätt. Dessutom skickade jag meddelande till alla medlemmar i vår villaförening... (forts...)

Anja Johansson, 10:38, 12 maj 2017. Anmäl

Det här ämnet slog verkligen Kim Gordons känslor hårt. Skvallerkärring? Det var lite väl överdrivet. Jag är glad att jag bor i ett samhälle där vi pratar med varandra.

Malin F, 10:01, 12 maj 2017. Anmäl

MAGDALENA SVARAR ÄN EN GÅNG: Kim Gordon, det vore mig fjärran att driva med dig. Mitt förslag är inte heller att grannar ska vara varandras säkerhetskonsulter, bara att de beter sig som hyggliga grannar i den grad av gemenskap som passar dem. Få personer bor i en ogenomskinlig bubbla. Man ser varandra. Och hör. Och befinner sig därmed i en gemenskap oavsett vad man vill.

Magdalena Ribbing, 09:13, 12 maj 2017. Anmäl