Inbjudningsfacit

Frågor: Vad måste en inbjudan innehålla? Ska man berätta vilken mat det blir? Hur tackar man nej utan att förolämpa? Måste man tacka ja till en bröllopsinbjudan? Hur skriver man att barn inte är medbjudna?

Svar: Frågorna om inbjudningar väller in. Det är säsong för kalas vilket gör att jag har samlat en del vanliga frågor och svarar på dem på en gång.

En inbjudan är ett vänligt erbjudande till dem man vill bjuda. Det är inte detsamma som en order att gästerna måste infinna sig. Inbjudan, antingen den sker skriftligt med vanlig post, vilket brukar ses som mest elegant, per mejl, muntligt i telefon eller med sms, ska förklara för gästen vad vederbörande bjuds till. Alltså tid, klockslag, plats, adress, typ av måltid, eventuell anledning till bjudningen, och en precisering av svaret, vart detta ska sändas och senaste datum. Skriv inte osa som ständigt missförstås, utan skriv svar.

Klädkod behövs inte till en som det heter vanlig bjudning där gästerna brukar umgås och vet vad som gäller, oftast ett steg eller två över vardagsklädseln. Är det en något mer formell bjudning blir det viktigt att skriva klädselangivelse som anger nivån på bjudningen: minst formellt på den skalan är Kavaj, steget över är Mörk kostym, steget däröver Smoking och överst på finhetsskalan Högtidsdräkt lika med frack/hembygdsdräkt/uniform.

Maten ska traditionellt vara en överraskning som inte meddelas i förväg om det inte är en bjudning kring en delikatess: kräftskiva, surströmmingskalas, fettisdagsfest, ostronsupé, ärtsoppsmiddag. Gäster som ogillar den aktuella delikatessen tackar nej och anger då skälet vilket ger inbjudaren en möjlighet att säga ”välkommen, vi ordnar sill och potatis istället till dig.” Har man intoleranser mot viss mat måste man meddela detta vid svaret. Om man endast tål mycket speciell mat som grönsaker vuxna över jord, kött från vilda djur eller annat ovanligt, erbjuder man sig att medföra en egen rätt.

Vill eller kan man inte gå på bjudningen skriver man det i det vänliga svar som varje inbjudan förtjänar, exempelvis ”Tack för vänlig inbjudan till middag den xx, tyvärr är jag förhindrad att närvara.” Det är helt korrekt att svara så, men är det lite närmare vänner som bjuder är det trevligt att förklara om man vill: ”tyvärr har jag redan lovat att just då vara med på ett kusinmöte/hälsa på mormor/resa till X-köping” eller vad det kan vara. Men man måste inte precisera sitt nej tack! Och inbjudare som surnar till över att alla gäster inte tackar ja är lite oförståndiga. Alla man känner har inte tid eller möjlighet att vara med på det som man bjuder till.

En inbjudan till ett bröllop skiljer sig inte från andra inbjudningar, den är vänligt avsedd men inte en kommendering. Många tycker numer att bröllop blir för dyrt för dem, det förväntas både medverkan vid svensexa/möhippa för ganska mycket pengar, kanske nya kläder eller hyra av sådana, eventuellt också en avgift för att få vara med på kalaset – och så en present som ofta anges i önskelista med alltför dyra alternativ. Kan man inte gå tackar man artigt nej till bröllopsfesten. Vill man gå på den kräver man verkligen inte att få ta med en objuden gäst. En bröllopsinbjudan innebär inte alls att man har ”rätt” att medföra en egen vän.

Om inbjudaren inte vill att gästerna ska ta med sina barn skrivs detta tydligt ”tyvärr kan vi inte ta emot våra gästers gulliga barn undantaget bebisar som ammas.” Om några gäster ändå kommer med sina barn får man försöka hantera detta, kanske med barnvakt som stand-in, men det är alltså helt fel och oartigt av gästerna i så fall.

Till sist: trevliga väluppfostrade gäster tackar för senast med ett kort, mejl, sms efter bjudningen. Alltför många ids inte göra denna enkla tacksamhetsgest och tycker inte att det spelar någon roll. Men jag har under min långa tid som folkvettsexpert aldrig hört en värdperson som inte har blivit glad över sina gästers tack!

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Kommentarer (12)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 12

Kort sagt: enligt denna logik är jag skyldig vänner vars bjudning jag tackat nej till iaf en femhunka, pga catering, och för att jag bör "lära mig hur mycket det kostar att ha en fest". Finns sjuttioelva riktiga mardrömsscenarion vad det gäller hyfs och stil från inbjudarna som försöker kräva lite hyfs och stil på sitt bröllop. Vi tar dem inte nu. Det är för... Absurt. Fortsatt trevlig helg, Magdalena :)

Oémeara Braunisch, 04:19, 13 maj 2017. Anmäl

Magdalena: detta är tankar och uppmaningar som följt på x antal poster, i bröllopsforum, a la "x har svarat nej, bara 8 dagar innan OSA". Med läskig feel överlag och ibland uttalas: de förstår inte hur dyrt bröllop är o äran att vara inbjuden?! Du borde ta kuvertavgift av dem så att de fattar att bröllop inte är gratis! Jag har mången gång påpekat att en inbjudan... Ja, du vet, inte en kommendering som du själv skriver. Dock ej lagt mig i "xx är inte en sann vän\släkting! *kapar banden*"...

Oémeara Braunisch, 04:15, 13 maj 2017. Anmäl

Vet inte om det är "typiskt svenskt" eller inte, men känns som vi har svårt att bara tacka nej, utan att ha en orsak. Vänner utomlands har undrat över mitt dilemma när jag dryftat det - varför inte bara kunna tacka nej? Om jag/maken inte har tid/lust att delta, eller vi har ett giltigt skäl (operation, sjuk förälder, kurs på annan ort) att avstå, känns ändå alltid som man måste förklara sig. Bollar frågan - är det vanligt i detta land att vi måsta backa och buga för att våga säga nej?

Maria T, 20:41, 12 maj 2017. Anmäl

Bra tänkt så det så... Vi tog det säkra före det osäkra och angav en åldersgräns i inbjudan (eller rättare sagt i medföljande infoblad). Barn upp till ett år var välkomna oavsett matningssätt. Jag har haft flera släktingar som ammat treåringar, men även närstående som flaskmatat. Vi satte en gräns där vi antog att de flesta barn kan trivas med en barnvakt och en (del-)ammande kvinna kan delta i en fest utan att behöva pumpa.

Fru D, 13:25, 12 maj 2017. Anmäl

Jag har bara gjort det på inbjudningar till barnkalas, men ibland får jag lust att skriva en sluttid även på middgsinbjudningar för vuxna!

Sweydia Ism, 13:07, 12 maj 2017. Anmäl

MAGDALENA SVARAR: Oémeara Braunisch, du store tid! Ska gäster som tackar nej betala för sig? Hoppas innerligt att de tvärvägrar och att du hjälper dem att stå på sig mot en sådan absurd dumhet. Och du har rätt i att alldeles för många brudpar kräver gästernas närvaro på det som de kallar sin stora dag - men det är inte gästernas stora dag, faktiskt, och ingen måste tacka ja.

Magdalena Ribbing, 10:46, 12 maj 2017. Anmäl

Nice att du skriver att bröllopsinbjudningar inte skiljer sig från andra. Väldigt många bröllopsinbjudare är till synes spritt språngande galna, egoistiska, pretentiösa... Ja, kan inte tänka utanför sitt eget bröllopsuniversum: deras "stora dag" - bör tillbes av alla. Hur har man mage att tacka nej, det är ju inte som vilken inbjudan som helst?! Ja, ibland skall de som ej kan närvara tydligen betala sitt kuvert, och def uteslutas ur bekantskapskretsen. (Riktiga reaktioner jag observerat)

Oémeara Braunisch, 09:34, 12 maj 2017. Anmäl

Grunden för all kommunikation: föreställ dig hur den andre, mottagaren, uppfattar dig. Denna enkla regel gäller i det här sammanhanget både den som skickar inbjudningarna och dem som besvarar. Man skriver/säger självklart det som man förstår att den andre behöver veta – och förutsätter INTE att de egna tankarna går att fjärrläsa. Om alla följde detta enkla självklara skulle det inte behövas en massa detaljråd om exakt hur något bör formuleras.

Kap Kennedy, 09:09, 12 maj 2017. Anmäl

Skriv inte "barn som ammas", skriv "spädbarn" utan att att ange matningssätt.

Så det så, 08:21, 12 maj 2017. Anmäl

MAGDALENA SVARAR: Jättebra, Linda Carlberg och Anna N, att ni såg stavningskontrollens märkliga "scensex" istället för "svensexa" innan jag hann göra det! Tack! Nu är det rättat i texten. Ofta undrar jag hur stavningkontrollens folk har tänkt när ord automatstavas. Vilket begrepp kan tänkas förekomma oftast, scensex eller svensexa?

Magdalena Ribbing, 08:04, 12 maj 2017. Anmäl