Skrevgrepp?

Fråga: När jag växte upp blev jag uppfostrad att det var opassande/olämpligt att ta sig i skrevet öppet bland folk.
Att som man ”justera paketet” eller som kvinna ”rätta till klädseln” eller vad man nu behövde göra, gjordes så diskret som möjligt.
Efter melodifestivalens alla deltävlingar känns det dock som man kanske måste ompröva allt.

I praktiskt taget varje deltävling så tar sig antingen huvudartisten eller dansarna runt omkring i skrevet. I vinnarlåten t.o.m. båda!
Är jag gammaldags som tycker det här har gått för långt? Att var och varannan artist tror att detta är ”fräcka moves” och tar sig mellan benen blir ju löjligt!

Tittarna sitter och räknar hur många gånger artisterna tar sig mellan benen och Hanna Fahl, DN:s kommentator, bedömer ”skrevfaktorn” i procent.
Man undrar ju stillsamt hur etablerade artister som Björn Skifs och Tommy Körberg kunde lyckas så väl utan att kladda i skrevet? Dom har ju också en hand ledig som inte håller i mikrofonen.

Fick en känsla av bildproducenterna försökte klippa bort dom mest uppenbara skrevgreppen för några år sedan i t.e.x Allsång på Skansen men nu verkar man istället nästan zooma in bilder på fenomenet, som på vår representant till Eurovision Contest.

Jag kollade på första delfinalen av Eurovision Contest från Kiev och av 18 deltagare var det bara Sveriges bidrag som håller på så. Har inte dom övriga 17 länderna lärt sig att detta är framtidens underhållning?

Är den här trenden okej eller är jag för gammaldags?

Svar: För några år sedan hade spalten samma slags fråga. Då svarade jag att det är olämpligt, pinsamt, helt fel – förstås – att ta sig i skrevet, förutsatt att man vill bete sig hyfsat enligt vedertagen stil. Samma uppfattning har jag givetvis kvar. Varför skrevgreppen pågår vet jag inte, för mig ter det sig som en effekt av för trånga underkläder eller som problem med någon hudåkomma.

Förmodligen ska det föreställa attraktivt att någon tar sig i skrevet. Eller så är det något slags provokation, men så fungerar den inte när den blivit banal. För en luttrad folkvettsexpert verkar det som brist på vanlig hygglig uppfostran, ännu mer pinsam än att engagerat peta sig i näsan i andras närvaro.

Så nej, denna löjliga trend är inte ett dugg okej sedd ur mitt perspektiv. Du är möjligen lika gammaldags som jag – men vi finns ju ändå och det enda vi kan göra är att avstå från att titta på dessa artister. Vi har fritt val.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (8)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-8 av 8

Varifrån och hur det kommer sig är väl inte relevant i detta sammanhang.. Skrevgreppet var ett lika löjligt och affekterat påhitt av Michael Jackson som hos alla efterföljare som tycker att dom måste kopiera tilltaget, och därmed basta !

Marie-Louise Göransson, 12:20, 16 maj 2017. Anmäl

Nej, skrevgrepp i ESC-sammanhang får väl betraktas som tämligen 2014, då en massa artister satte igång och kopiera Anton Ewald från året dessförinnan. Men för att besvara frågan varifrån det kommer från början är det egentligen Michael Jackson. Det har naturligtvis funnits andra och tidigare, men det var han som etablerade skrevgreppet som en danspose. Att imitera Jacksons stil ansågs inte okej så länge han levde, men efter hans död 2009 blev det plötsligt populärt som en form av "hyllning".

Kap Kennedy, 14:08, 15 maj 2017. Anmäl

Bra Marie Louise - håller helt med dig! Toppen skrivet! Alltså: inga tatueringar, ringar, tittande på Eurovision, där alla låtar låter ungefär likadant, samt alla män tar sig i skrevet, m.m. Känner mig ung trots min höga ålder!

Kristina Hörlin, 03:29, 15 maj 2017. Anmäl

Som med de flesta löjliga trender får man lära sig att titta bort och gilla läget! Någon Melodifestival kommer inte innanför min dörr och absolut inga Jeans med hål på byxbenen, jag pratar inte i mobilen när andra hör på och inte går jag omkring och bär på en flaska mineralvatten heller och jag har varken tatoos eller botox-ankläppar ! Jag tycker inte alls att jag är speciellt gammalmodig, men för all del, det var rätt länge sedan jag var tonåring !

Marie-Louise Göransson, 14:49, 14 maj 2017. Anmäl

"Skrevgrepp" och fräcka "Moves" ingår i nutida koreografi - i synnerhet på populärsidan. En löjlig trend, kan tyckas - snarare fantasilös. Ev. avsedd chockverkan har väl avtagit i takt med ständig upprepning? Elvis Presley, på sin tid, utmanade med vågade höftrörelser - vem upprörs idag? Michael Jackson? Det flitiga användandet av ordet "jucka", däremot, i ex.vis Let´s dance, upprör mig mer än dess fysiska uttryck. Är att "vicka" (med underlivet) alltför komplicerat att använda?

gamla Tekla, 10:03, 13 maj 2017. Anmäl

Det här var nog den fånigaste frågan nånsin. Speciellt som varken Robin eller dansarna tar skrevgrepp...

Anette Prim, 09:49, 13 maj 2017. Anmäl

Känns ovanligt, lite coolish till och med för den felbedömda sk ironiska generationen.... Att ens kolla på det. Önskar att denna fråga fick mig att vilja kolla men nej. Möjligen om den finns en 45 sek sammanfattning? Själv ursäktar jag, samt välkomnar, skrevrelaterad dans till bra musik. Rätt grundläggande o classic att man iaf shake:ar loss inkluderande de nedre regionerna/rumpa/lår. Om än inte hyperkulturellt i svärje. TS: kolla på annat program/film :) "Mello"-garanterat uselt i vilket fall.

Oémeara Braunisch, 04:05, 13 maj 2017. Anmäl

Såg inte programmen, men om det är sant (vilket jag inte tvivlar på) är det ju urlöjligt. Att provocera på detta vis slutar man väl med när man slutar skolan, ungefär? Artisterna gör bort sig totalt! Någon som vet någon som gillar detta, jag blir förvånad om någon svarar själv, men någon kanske har hört någon som gillar det och kan ge en förklaring?

Maja Gräddnos, 15:09, 12 maj 2017. Anmäl