Ersättningsgäst?

Fråga: Vi bjöd ett par vänner på en 50-årsfest.
Då kom ett brev där det stod:
”Tyvärr kan vi inte komma men vi skickar i stället vår dotter och henne man.”

Är detta brukligt?

Svar: Absolut inte! Det är alldeles fel och bäst vore om du skrev till eller ringde upp detta par som tackade nej och förklarade att det måste ha blivit ett missförstånd, dottern och hennes man är inte bjudna till ert kalas.

Er bjudning är inte detsamma som en offentlig tillställning med fritt tillträde. Två personer som är bjudna till er privata femtioårsfest har tackat nej, helt korrekt om de inte kan komma. Men de som är förhindrade har ingen som helst rätt att ”skicka” någon annan i sitt ställe.

De enda som kan bjuda in gäster är de som är värdpersoner. Inga gäster kan oombedda medföra andra personer och inte heller skicka dit någon ersättare. I visst nutida tankesätt ses en bjudning ibland som en öppen arena dit inbjudna kan ta med sig en kompis eller två, eller något nytt pojk- eller flickvänsfynd. Nej, nej, nej, så gör man inte! Varför skulle värdpersonerna ha utgifter och lämna platsutrymme för obekanta personer?

Nu kanske någon speciell och för mig obekant sed ligger bakom alltihop, jag vet ju inte mer än du berättar. Kanhända era inbjudna vänner föreställer sig att deras återbud innebär två tomma platser på er fest och att de hjälper er genom att skicka dit sin dotter och hennes man? Kan det finnas en lokal tradition där den som är förhindrad att närvara vid ett jubileumskalas skaffar en ersättare? Nåväl, det har jag aldrig hört talas om och det är absolut inte något som ni behöver finna er i.

Ta kontakt genast och säg vänligt att bjudningen är till för de av era vänner som ni själva bjuder, inte för andra.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (11)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 11

Till alla er som tycker representationstanken är absurd: Jag tror helt enkelt det är olika i olika kretsar. Sen menar jag att man naturligtvis ska kolla med inbjudaren om man nu själv tänker i de termerna. Huvudregeln är givetvis att bara de namngivna personer som är bjudna kan komma i fråga. Det jag, och tydligen några andra menar, är att det faktiskt finns fler sätt att se på verkligheten än bara ett. Hövlighet och vänlighet.kan se olika ut och man får helt enkelt kolla av vad som gäller.

Lotta Larsson, 09:47, 16 maj 2017. Anmäl

Jag anser att tanken att man skickar andra som representanter av vänlighet faller på sin egen orimlighet. Var i hela friden finns vänligheten i det? Hade jag velat ha dem med hade jag bjudit dem från början. Nej, det finns ingen anledning att inte vänligt avböja förslaget. Konflikträdsla är inte tillräckligt skäl; kan för det första inte föreställa mig att följden blir en konflikt, och för det andra så kommer man då aldrig mer kunna bjuda vänner utan att riskera att få gäster man inte valt själv

H R, 18:46, 15 maj 2017. Anmäl

Ha, ha, ha, folk är roliga (och kanske inte alltid så klyftiga)! Det där kanske man borde prova. Om någon bjuder in mig på bröllop så låter jag en polare gå istället... Eller man kanske kan annonsera på Blocket: "Inbjudan till bröllop säljes till högstbjudande" :-)

Genesis Day, 17:20, 15 maj 2017. Anmäl

Att de inbjudna svarat med att skicka dotter med man är vi säkert överens om är knasigt i de flesta tänkbara fall. Nu är sannolikt inte 50-årsfesten en parmiddag, men om man skulle dra det till den extremen, förstår man hur konstigt det är med ersättare. Jag tar dock fasta på att det är vänner som bjudits, och har svårt att se hur man skulle meddela att ersättarna inte är välkomna. Återigen föreslår jag därför att acceptera situationen, visa hyfs och stil, att glädjas åt den och inte tvärtom.

Peter Noster, 16:15, 15 maj 2017. Anmäl

Milda makter, tror de att de är kungligheter som kan skicka representanter. Visserligen har kravet på vem som kan bli kunglig betydligt sänkts (!) men detta är ju löjligt.

Ann-Caroline Mörner, 14:02, 15 maj 2017. Anmäl

Uch vilken obehaglig situation, både tanklöst och respektlöst tycker jag! Det betyder att FS måste ta sig i kragen, ringa eller skriva och förklara att dom inte alls vill ha ersättningsparet vid bordet - men stå på er och bry er inte om att ta hänsyn till om vännerna blir stötta eller sura - och, ha en trevlig fest !!

Marie-Louise Göransson, 11:47, 15 maj 2017. Anmäl

Alltså - jag köper representationstanken, som vissa redan föreslagit, rakt av. Man betraktar sig som så nära vänner att man skickar en representant för familjen eller klanen om man så vill :). Jag kan tänka mig omständigheter när jag hade kunnat agera så, men jag hade nog ringt upp inbjudaren och sagt " åh- vi är förhindrade men vi vill förstås fira er. X och x skulle kunna representera oss. Vad säger du om det? " Jag ser det som ett uttryck för upplevd intimitet mellan familjerna.

Lotta Larsson, 09:52, 15 maj 2017. Anmäl

Om jag bjudit in ett par, så förväntar jag mig att dom antingen tackar ja eller nej och inte tar på sig rätten att skicka in något annat par i deras ställe om dom inte kan komma. Hade jag velat bjuda in det paret som kommer istället för dom jag hade bjudit in, så hade jag bjudit in dom från början, inte som någon slags "ersättning" för dom som jag hade tänkt bjuda in från början.

Catarina Dalesjö, 09:40, 15 maj 2017. Anmäl

Det man blir lite nyfiken på är om frågeställarna har en relation till sina vänners dotter med make, eller om dessa liksom bara är ditskickade som en "delegation". Om de känner varandra väl skulle beteendet vara begripligt, men annars inte. Att vännerna säkert har välmenande avsikter förklarar det inte alls.

Kap Kennedy, 09:24, 15 maj 2017. Anmäl

Jag är övertygad om att anledningen att skicka dottern i sitt ställe är en omtanke och vilja att visa artighet och vänlighet till jubilaren. Jag anser att tanken på att de inbjudna skulle välja att skicka ersättare av något annat skäl faller på sin orimlighet. Jag föreslår att jubilaren tar det just som så, och även om det inte är korrekt, visar en öppen vänlighet tillbaka. Det vill säga, att acceptera situation såsom den är och inte göra någon större affär av det. Varför söka konfrontation?

Peter Noster, 08:43, 15 maj 2017. Anmäl