Begravningstack?

Fråga: Skulle gärna vilja ha svar på en fråga som jag funderat mycket på:
Tackar man för senast efter en begravning?

Svar: Enligt gammal sed är det begravningsgästerna som hedrar minnet av den som begravs genom att närvara. Man kan inte tacka för att man själv hedrar någon, och därför kan den som varit med vid en begravning inte uttrycka ett tack för detta. Tvärtom ska de anhöriga tacka gästerna för deras hedrande närvaro.

Men det är inte fel att den som varit med vid en begravning och är vän eller släkt med de anhöriga ringer eller skickar ett meddelande och säger/skriver att begravningen var så vacker, ett fint minne, eller något sådant.

Man kan med fördel avstå från att skriva ”tack för begravningen och kaffet därefter” – de som är formalistiskt traditionella skulle fortfarande se det som lite olämpligt.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (5)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-5 av 5

MAGDALENA SVARAR IGEN: Sweydia Ism, det kan vara dags att modernisera en del ritualer i samband med begravningar - svensk kultur är stramare beträffande dessa än på många andra håll. Man säger ibland att det beror på vår långa tid av fred, länder som har haft krig och därmed många dödade anses bry sig mindre om formalia. Till dess att svensk kultur får en annan begravningssyn kan de ramar som finns ofta vara en hjälp till de sörjande.

Magdalena Ribbing, 16:27, 16 maj 2017. Anmäl

Tack för förklaringen MR. Detta är ett exempel på situationer där jag får anpassa mig och göra som seden kräver snarare än vad jag intuitivt tycker är rätt. Det är likgiltigt att jag tycker att de som går på en begravning ska vara tacksamma till de närmast anhöriga för att de släpper in dem till det mest intima, avskedet av deras nära. Jag anser också att man tackar för förtäring men får anpassa mig till att det inte görs vid begravningar. Tack-för-deltagande-korten har jag fortsatt svårt för.

Sweydia Ism, 16:05, 16 maj 2017. Anmäl

MAGDALENA SVARAR: Sweydia Ism, gästerna vid din mors begravning tackade inte därför att de kände till vad som är korrekt sed i svensk tradition: att man inte tackar själv för att man med sin närvaro har hedrat minnet av den som begravs. Att de närmast anhöriga tackar gästerna just för detta hedrande är likaså traditionellt rätt. Som jag har beskrivit kan man skicka eller säga ett par ord om den fina stunden, men inte tacka som hade det varit ett kalas.

Magdalena Ribbing, 14:52, 16 maj 2017. Anmäl

När jag ordnade en hyfsat påkostad begravning för min mor för drygt ett år sedan blev jag förvånad över hur få av gästerna som tackade när de gick. Sedan tycker jag att det är en märklig sed att skicka tackkort till dem som närvarit vid begravning eller skickat blommor. Nog är det väl den närmast sörjande som mitt uppi sorg och allt jobb som kommer med ett dödsfall förtjänar ett tack för att den ordnat /en kanske fin/ begravning.

Sweydia Ism, 13:13, 16 maj 2017. Anmäl

Att tacka för "senast", är väl inte en bästa fras man kan framföra - även om antalet begravningar man deltar i, växer med egen stigande ålder. Men, att höra av sig, i någon form, uppskattas för det mesta. Några värmande ord som sammanfattar tacksamhet över att få delta, med minnet av den vackra musiken, blommorna, innerligheten i ceremonin... Ord från hjärtat m.a.o. Framförda i all enkelhet.

gamla Tekla, 11:52, 16 maj 2017. Anmäl