Svarsfråga?

Fråga: Jag undrar om det är brukligt att man som inbjudare ringer och påminner inbjudna personer om att svara, om personerna varit sena med att svara?

Svar: Har inbjudan inte något senast-svarsdatum kan inbjudaren höra av sig till de gäster som inte svarat en vecka innan festen ska äga rum, och vänligt fråga om de vill komma. Är det en riktigt stor fest kan man höra av sig lite längre i förväg, kanske två veckor, och fråga om närvaro.

Finns ett senast-svarsdatum utskrivet på inbjudan måste inbjudaren så snart detta datum passerats, ringa de icke svarande gästerna och säga ungefär ”kanske posten inte fungerade, jag har inte fått svar från dig på min inbjudan men hoppas att du kan komma.”

Det finns ju en risk att posten inte kommit fram, om nu inbjudan har skett den vägen per pappersbrev och som hygglig inbjudare ger man därför gästen en chans att slippa känna sig försumlig. Är det inbjudan via sociala medier har jag förstått att den inte anses lika seriös och att en del människor då tycker att de inte ”behöver” svara. Även dessa behöver inbjudaren alltså höra av sig till och hövligt fråga om närvaro.

Det hör till en bjudnings avigsidor att som inbjudare behöva tjata på sina gäster med frågan om de vill vara med på kalaset eller om de har förhinder. Att inte svara på en inbjudan är slött och ouppfostrat. Somliga tror att de verkar tjusigt upptagna genom att vänta med sitt svar, eller inte svara alls. De misstar sig grundligt.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (6)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-6 av 6

H Steens förslag att tillägga "uteblivet svar räknas som nej", är guld värt. Många tror att de kan låta bli att svara och sen tacka ja en timma innan festen, el helt enkelt dyka upp utan att ha svarat. Då står man där med 10 stolar för lite, eller har bakat en sats kanelbullar för lite! De gör så föratt var och en tror att de är de enda som gör så, och för att de tror att alla vet att inget svar betyder ja. De vet inte att många tycker det betyder nej, så att värden inte har en aning om hur mång

H R, 18:28, 16 maj 2017. Anmäl

@kap Kennedy:Ja om det är svårare att organisera sitt liv med en kalender, så är det förstås närmast omöjligt att kunna förvänta sig svar av en sådan person. @Maja Gräddnos: De som saknar en smartphone och inte kollar sin mejl, är nog sådana som har åldern inne att kunna svara i tid ändå. Det verkar mest vara yngre personer som har uppenbara svårigheter att ha koll på inbjudningar och svarsdatum. De är väl vana vid att föräldrarna höll ordning på tillvaron.

Helena Steen, 15:34, 16 maj 2017. Anmäl

Kap Kennedy: Håller med, dessutom har det ibland blivit svårare att få tag i folk trots mobiler, mejl m m. De som inte vill svara har heller inte koll på dessa... Det heter ju att man inte skall behöva vara nåbar hela tiden, javisst, det är sant, men en del kollar nästan aldrig sin telefon eller mejl, det är väl att gå lite väl långt? Helena Steen: Välkommen till verkligheten, det FINNS sådana som inte har smartphones, tro det eller ej! Jag har en, men just kalendern använder jag inte.

Maja Gräddnos, 12:51, 16 maj 2017. Anmäl

@Helena Steen: Tyvärr finns det ingenting som tyder på att moderna, digitala verktyg för tidsplanering har gjort den saken enklare för folk. Människan har idag minst lika svårt att organisera sina liv som på "kryss i väggalmanackan"-tiden. Många skulle säga: oerhört mycket svårare.

Kap Kennedy, 09:17, 16 maj 2017. Anmäl

Vem idag saknar en kalender att notera inbjudningar? Det finns väl i alla smartphones. Enklast för inbjudaren är att sätta ett OSA med tillägg att uteblivet svar räknas som "Nej tack, jag kan inte komma."

Helena Steen, 08:43, 16 maj 2017. Anmäl

Och till detta bör adderas rådet att inte skicka inbjudningarna för tidigt, och inte ha för utsträckt OSA-datum. Om ni tror att gästerna behöver förvarnas i väldigt god tid (flera månader) skicka då hellre en sådan där "reservera detta datum" före. Psykologiskt funkar detta så att när man får relativt kort tid på sig att besluta och besvara, då är det troligare att man gör det bums jämfört med om man får relativt lång tid. Detta gäller i alla sammanhang, inte bara vid festinbjudningar.

Kap Kennedy, 08:15, 16 maj 2017. Anmäl