Diagnosfråga?

Fråga: Har bekant som lider av psykisk ohälsa.
Skulle besöka denne, och fick frågan:
”Jaha, vad gör denne person då?”
– Jobbar.
”Med vad då?”
– Ja, just nu är personen sjukskriven.
”Varför då då?”
– Det är inte upp till mig att svara på.
”Är det något farligt eller? Nu måste du svara!”

Jag säger då att personen lider av psykisk ohälsa, och nu har jag lite frågor till Magdalena, jag gjorde ju fel som föll till föga och svarade på varför personen var hemma.

Men: Vad är korrekt att svara? Psykisk ohälsa? Psykiska problem? Psykiskt funktionsnedsatt? Mentalt handikappad? Det kanske associeras med ”utvecklingsstörd”, och det begreppet används ju inte heller.

Svar: Den som frågade hade, som jag förstår av din fråga, ingen anledning att få veta vad din bekant lider av utan var bara nyfiken på det pinsamma sätt som alltför många döljer under den ihåliga täckmanteln ”medmänskligt intresse.”

Du försökte undvika att svara en stund men gav upp, och det var synd. Frågor av den arten förtjänar inte andra svar än dem du gav först.

Du kunde ha sagt när den otrevligt nyfikna människan fortsatte, ungefär ”ja du, det finns många sjukdomar, jag har ingen diagnos för X” – och då skulle säkert frågaren säga ”men vad är det för symptom?” och då kunde du ha svarat ”jag vet inte, själv är jag vårtrött.”

Men du skulle inte ha sagt något om psykisk ohälsa eller liknande. Varje människa har rätt till sin integritet och vill din bekant berätta om sin sjukdom ska vederbörande få göra det själv. Detta, obs. gäller oavsett vilken sjukdom det handlar om, psykisk ohälsa kan vara känslig att tillstå, men ska egentligen inte behöva betraktas på annat sätt än magsår eller cancer eller vad som helst annat – oavsett detta är det är den sjuka personen som själv ska berätta, eller ge tillstånd till att andra informeras.

Till slut, om den illa uppfostrade frågaren inte gav sig, kunde du ha sagt ”men varför frågar du egentligen? du har ju inte med detta att göra.”

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (28)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 28

Anna Andersson, det du beskriver stämmer väl på hur de flesta skulle reagera om något osant spridits ut. Då vill man kunna ta itu med det själv. Men i det här fallet rörde det sig inte om rykten och osanningar. FS avslöjade något som var sant men inte angick andra. Den som är sjuk ska inte behöva utsättas för att behöva ta initiativ till att diskutera detta med andra. Vad FS nu kan göra är att be den nyfikna hålla inne med vad FS avslöjat.

Ann-Caroline Mörner, 19:14, 22 maj 2017. Anmäl

@Ann-Caroline Mörner, 14:56, exakt - det kan ingen utomstående veta. För egen del, och jag har svårt att tro att jag skulle vara ensam, skulle jag oändligt mkt hellre vilja få veta om det riskerade talas om något som rörde mig - för att ha möjlighet att själv förse ev pratare med korrekt information direkt från mig - än att i svagt ögonblick bli överrumplad av någon kommentar och inte förstå varifrån informationen hade sin källa(illvilja/misstag?). Men vi är väl olika där, uppenbarligen.

Anna Andersson, 15:54, 22 maj 2017. Anmäl

Anna Andersson, vad som är helt rätt eller fel kan ingen utomstående veta. Ingen kan heller veta hur andra kan komma att reagera. Vi vet inte om den frågvisa kommer att utsätta FS:s vän för näsvisheter men det är sannolikt att hon eller han kommer att skvallra vilt. Få vill veta om andra sliddrar och sladdrar om dem. Vad som är viktigast, vänskapen med FS eller att slippa veta om struntprat vet ingen. Detta sagt, vi kanske kan enas om att den frågvisa gjort fel och att FS trampat i klaveret.

Ann-Caroline Mörner, 14:56, 22 maj 2017. Anmäl

@Ann-Caroline Mörner, 11:16, är du FSs vän i frågan och kan avgöra vad som är rätt eller fel så bestämt i denna situation? Annars kan vi väl på vår höjd konstatera att vi har diametralt olika åsikt i frågan och att det därmed är tur att vi inte känner varandra. Jag skulle INTE uppskatta ditt förhållningssätt, eller konsekvenserna det kan få, om vi vore vänner. Förhoppningsvis är det heller ingen ko på isen, men skulle kunna bli om FSs vän känner att FS gått bakom ryggen på denne.

Anna Andersson, 13:18, 22 maj 2017. Anmäl

Anna Andersson. Nej, ditt sätt att resonera gick fram och det är fel.

Ann-Caroline Mörner, 11:16, 22 maj 2017. Anmäl

@Ann-Caroline Mörner, 20:04 Du tycks inte alls förstå vad jag syftar på. Om den burduse personen eller personer runt denne som nu fått mer information än vad som var FS sak att delge kan komma i kontakt med vännen det gäller, så är det min bestämda uppfattning att vännen ifråga (om hen är i skick givetvis) bör förvarnas om att en galenpanna som mkt troligt kommer överfalla vännen med frågor går lös. Att utan förvarning råka ut för detta är värre än att veta om att det kan hända. Skulle jag tycka

Anna Andersson, 08:46, 22 maj 2017. Anmäl

Barbro Norrlund. Vi är säkert flera läsare här som råkat ut för sådana som likt FS trampat i klaveret.om saker hon eller han inte borde ha berättat.

Ann-Caroline Mörner, 20:23, 21 maj 2017. Anmäl

Anna Andersson, precis som jag skriver mår ingen bättre av att få veta att det tisslas och tasslas. Att förvarna vännen skulle bara vara ett sätt att få ha ryggen fri.

Ann-Caroline Mörner, 20:04, 21 maj 2017. Anmäl

Jag undrar om någon av dessa som så friskt i efterskott delar ut "goda råd" om vad FS "borde " ha sagt (Magdalena undantaget) själva trampat i klaveret i något motsvarande sammanhang ?

Barbro Norrlund, 18:43, 21 maj 2017. Anmäl

"Är det nåt farligt eller? Nu måste du svara!" "Nej det måste jag inte."

Gun Itriim, 13:38, 21 maj 2017. Anmäl