Lars von Trier gör en pudel, en stor en

”If I have hurt someone this morning by the words I said at the press conference, I sincerely apologize. I am not antisemitic or racially prejudiced in any way, nor am I a nazi.” Lars von Trier

Så bad Lars von Trier om ursäkt i eftermiddags efter den famösa presskonferensen i Cannes där han ironiskt utropade sig själv till nazist.

Annons:

Att festivalen, som haft den gode dansken som en av sina allra käraste gäster ända sedan han gjorde studentfilmer på 80-talet, var dock ovanligt ampra i sitt uttalande:
”The festival de Cannes was disturbed about the statements made by Lars von Trier in his press conference this morning in Cannes. Therefore the Festival asked him to provide an explanation for his comments. The director states that he let himself be egged on by a provocation. He presents his apology. The direction of the Festival acknowledges this and is passing on Lars von Trier’s apology. The Festival is adamant that it would never allow the event to become the forum for such pronouncements on such subjects.”

Sant är att Lars von Trier sannerligen gick över gränsen i sin ambition att underhålla den samlade världpressen, men samtidigt ska man inte ta honom på allvar.  Presskonferenserna kan ibland vara mördande tråkiga och vi uppskattar alla lite uppfriskande provokationer.

Se lite mer svenska kommentarer här:  http://svt.se/2.27170/1.2429492/sahlin_von_trier_har_passerat_en_grans och här http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3051&grupp=4578&artikel=4512099 

Och så här säger LvT:s producent i danska tidningen Information: http://www.information.dk/telegram/268537

To be continued, kan man tänka sig när det i dag torsdag blir dags för gruppintervjuer med Trier i byn Mougins som ligger ovanför Cannes dit han kört sin nya husbil.

Själv är jag ganska glad över att åka hem och kontemplera de femton filmer och tiotal intervjuer som jag gjort, plus alla samtal, middagar och fikor med cinefiler from all over the place.

Cannes är och förblir en ”moveable feast”,  för att citera Hemingway.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (12)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 12

Håller med dig Sigvurd!!!!

jm, 09:48, 20 maj 2011. Anmäl

"Sant är att Lars von Trier sannerligen gick över gränsen i sin ambition att underhålla den samlade världpressen, men samtidigt ska man inte ta honom på allvar. Presskonferenserna kan ibland vara mördande tråkiga och vi uppskattar alla lite uppfriskande provokationer." Nej fy vilken dryg kommentar. Snacka om att förminska allvarligheten i Lars von Triers kommentar. Man kan inte springa runt och säga att man är nazist bara för att man är uttråkad. Och speciellt inte i södra Europa, men tydligen tror en hel del nordbor att man kan komma undan med sådan idioti.

jm, 09:46, 20 maj 2011. Anmäl

@Brngt "de är ju världens mest inflytelserika och mäktiga folk, " Intressant att Goebbels propaganda fortfarande lever kvar. Uppenbarligen är de INTE världens mäktigaste folk ; de har ju varit förföljda i mer än 2000 år! I Europa fick de inte arbeta (!) - vilket gjorde att de hade hand om pengar - vilket gjorde att nasarna såg en chans att finansiera sin krigsmaskin genom att ha ihjäl dem och stjäla deras pengar. Att judar "dtyr" världen är del av den antisemitiska propagandan som förts i Europa sedan 1800talet (och sannolikt längre tillbaka). Din kommentar bekräftar bara hur antisemitismen är djupt rotad i vårt (tidigare djupt kristna) land.

Sigvurd, 23:08, 19 maj 2011. Anmäl

@Helena Lindblad "Presskonferenserna kan ibland vara mördande tråkiga och vi uppskattar alla lite uppfriskande provokationer." Va?? Är du helt från vettet människa? Ska jag på mitt nästa möte när jag ser publiken somna till lite , plötsligt utropa att de får akta sig så de inte blir förflyttade till arbetsläger i Bergen Belzen/Gulag? Eller kanske ska jag dra ett skämt om ne**er för att få publiken att vakna? eller Zigenare? Kanske kan jag hänvisa till hur fiendebolagen styrs av judar och att pressen är full med muslimska feminister? Lägg av. Han gjorde ett GROVT fel och det var helt rätt att stänga av honom.!

Sigvurd, 23:00, 19 maj 2011. Anmäl

Mycket stoj blev det men inte är gubben Trier nasse! http://socyberty.com/people/kirsten-dunst-with-a-danish-nazi-in-cannes/

Maor (Webbsida), 19:53, 19 maj 2011. Anmäl

Ja det blev ju ringar på vattnet men inte är han nazist, gubben Trier! http://socyberty.com/people/kirsten-dunst-with-a-danish-nazi-in-cannes/

Maor (Webbsida), 19:52, 19 maj 2011. Anmäl

Trier är knappast nasse. Han hade inte förstånd att säga rätt saker i rätt ögonblick. Dessutom är danskar ganska skarpa mot tyskar än idag så mot den bakgrunden kan man ju förstå var hans skämt kommer ifrån. Smaklöst och idiotiskt men inget att bli upprörd av! Folk verkar dock ha reagerat :-) http://socyberty.com/people/kirsten-dunst-with-a-danish-nazi-in-cannes/

Maor (Webbsida), 19:51, 19 maj 2011. Anmäl

För psykologiintresserade rekommenderar jag att se hela filmen -- det är en studie i kroppspråk, särskilt Kirsten Dunst (se länk.) Och det blir t.o.m. ännu värre än vad som har rapporterats -- innan presskonferensen avbryts lyckas den vid det laget helt desperate von Trier kläcka ur sig ett skämt om "the final solution". Ridå.

Byron (Webbsida), 17:10, 19 maj 2011. Anmäl

[...] http://blogg.dn.se/filmbloggen/2011/05/19/lars-von-trier-gor-en-pudel-en-stor-en/ Kommentera GillaBli först att gilla denna post.Kommentera än så länge Lämna en kommentar [...]

En kul dag på jobbet för Lars von Triers pressekreterare « slipspraxis (Webbsida), 13:58, 19 maj 2011. Anmäl

Märkligt att J-ordet ska vara så tabu, de är ju världens mest inflytelserika och mäktiga folk, trots att de bara är några miljoner. Men man kan ju skita i demokrati när man äger många av västvärldens sedelpressar. Och vad hände med Kahn Strauss, följde han inte agendan, trots att han också tillhör det utvalda folket?

Brngt, 10:09, 19 maj 2011. Anmäl