Hur kan jag få hjälp mot min ångest?

Fråga: Jag är en kvinna som kom till Sverige från Bosnien för 15 år sedan. Jag kände mig helt frisk, men efter två år i Sverige började mina symtom. Jag kunde inte vara bland folk, jag kunde inte vara ensam. Jag fick panikattacker så fort jag lämnade hemmet. Jag var inlagd på psyket några gånger mest på grund av att jag inte vågade börja äta mediciner, men hur som helst äter jag nu Efexor (75 mg) två gånger dagligen. I dag mår jag inte alls bra, men min läkare har slutat att behandla mig och jag är inte patient på någon psykmottagning. De har överfört min journal till en vårdcentral.
 
Jag blir besviken och arg när jag läser artiklar om att det finns hopp för dem som lider av ångest och panikattacker. Finns det behandling som jag kan få? Finns det något hopp? Jag är fånge i min kropp och känner stark ångest. Jag kan inte åka kommunalt (vare sig buss eller spårvagn). Jag har även resefobier – jag har aldrig åkt tillbaka till mitt hemland och det känns som det värsta.

Anonym
 
Svar: Hej! Panikattacker som leder till ett undvikande av platser som det är svårt att snabbt avlägsna sig ifrån, som i ditt fall en buss eller spårvagn, kan oftast behandlas framgångsrikt. Det står jag fast vid.

Annons:

Förutsättningen är att du får en korrekt diagnos (är det paniksyndrom? finns samtidig depression?) och att du får korrekt information om vad panikattacker är och inte är. Slutligen är det viktigt att du får en korrekt behandling (läkemedel eller KBT, en stödjande kontakt är inte tillräckligt).  

Vänliga hälsningar
Sergej Andréewitch, psykiater

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (18)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 18

Jag tror också att landet Sverige är ångestframkallande, som någon annan har skrivit här. Jag har haft stark ångest i tio år och aldrig fått någon som helst hjälp. Mitt liv är förstört.

Bo, 06:18, 19 december 2009. Anmäl

Hjälp finns att få! Psykologisk behandling mot panikångest har mycket goda resultat. Gå till www.kbt.nu och titta under fliken terapeuter. En annan väg är att söka dig till terapimottagningarna på universiteten där psykologlinjen utbildas. Där kan man få kraftigt subventionerad behandliong av engagerade psykologstudenter under handledning.

Det finns hopp!, 17:54, 16 december 2009. Anmäl

Jag känner igen din beskrivning och jag var född i Sverige. När jag flyttade ifrån Sverige upphörde besvären.

Namn, 06:50, 13 december 2009. Anmäl

Håller med "ångestfri" helt och hållet. Jag har själv lidit av ångest, tvångstankar och depression samt medicinerats för detta, men det var först när jag började gå i psykodynamisk terapi som allt sakta blev bättre. Det tog även mig 2,5 år att gå igenom det, och jag fick bekosta allt själv. Nackdelen är att det är väldigt dyrt eftersom man oftast måste gå privat, men med tanke på att det är en investering för hela livet är det helt klart värt det. Varenda krona! Terapin är jobbig att ta sig igenom, men genom att möta svårigheterna på riktigt och förstå sig på varifrån ångesten kommer, blir det enklare att ta sig ur det. Det finns oftast inga snabba hållbara lösningar, utan det krävs ett arbete från grunden. Hoppas allt ordnar sig!

Mio, 14:37, 11 december 2009. Anmäl

Hej igen, <br/>Det finns många kurer, mediciner och terapier, men ingenting går upp mot enkel vardaglig mänsklig värme för att hela själen. Ett varmt klimat, sol och värme, människor som är sig själva och ser dig, relaterar till dig, är intresserade av dig och accepterar dig, gör dig värdefull och hel inför dig själv. Vår nordiska kultur är en av de hårdaste att vistas i, man måste vara väldig stark för att orka må bra. Man får så lite respons och det är så tungt att dra hela lasset själv.

Karina, 18:19, 9 december 2009. Anmäl

@sarah, <br/>det är ytterst olämpligt -- ja, rent av oetiskt -- att till sin religion försöka värva människor som behöver professionell hjälp. Sluta genast upp med det.

klas, 01:30, 9 december 2009. Anmäl

Sarah, 01.17, 4 dec: Det är inte läge att göra sig rolig på bekostnad av en person som har så svåra problem som vederbörande har. Hon sa att hon kommer från Bosnien och borde således vara muslim. De läser inte bibeln, som bekant, möjligen koranen. Det är ganska typiskt att religiösa fanatiker vänder sig till svaga människor för att pracka på dem sitt hokus-pokus.

vera, 11:40, 5 december 2009. Anmäl

Gå till experter och inte människor som råkat bli botade av någon terapiform (det säger faktiskt ingenting) eller för den delen alla bittra terapiutövare som försöker marknadsföra just sin egen terapiform...

Lyssna inte på kommentarerna här, 00:41, 4 december 2009. Anmäl

Testa traumaterapi, EMDR: <br/>http://en.wikipedia.org/wiki/EMDR <br/>http://www.emdr.se/default2.asp?pageid=40 <br/>Om du har ont om pengar: Kriscentrum har 10 ggr gratis för invandrare, Sankt Lukas mottagningen har recuderat pris för folk m dåliga inkomster. <br/>Det har hjälpt mig enormt mycket! Det kommer att hjälpa dig, kan nästan lova :)!

florella, 19:23, 3 december 2009. Anmäl

"Anonym" beskriver ett symtomatiskt lidande och en bakgrund där man också bör överväga diagnosen posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Och under dessa förutsättningar kan även behandlingsmetoden EMDR rekommenderas. Vidare information om metoden finns att hämta på EMDR föreningens hemsida: http://www.emdr.se/. Behandlingsmetoden finns också tillgänglig vid en del av landets allmänpsykiatriska mottagningar.

Bengt Öquist, 16:12, 3 december 2009. Anmäl