I otakt med tiden

Kristdemokraterna tog i fredags ett litet politiskt steg som rimligen leder i riktning mot farstun, ut ur den stugvärme de länge kämpat för att få ta del av. Partifullmäktige hade beslutat att den vill slopa de två pappamånaderna. Kvinnoförbundet var inte lyckligt, eftersom de i tre år slagits för att utöka antalet pappamånader till tre. Jag gissar att entusiasmen var begränsad också hos delar av partiets ledargarnityr.

Frågan är om ett förslag om skrotad avgasrening på bilar hade framstått som mindre progressivt.

Annons:

Folkpartiledaren och regeringskollegan Jan Björklund levererade snabbt det kategoriska omdömet att ett sådant förslag inte har några som helst möjligheter att vinna gehör, eftersom det vore att vrida klockan flera decennier bakåt i tiden. End of discussion. Säga vad man vill om Björklunds ymnighetshorn av åsikter, men där står han stadigt i rätt tunna.

Förslaget påminner om en aktuell parallell med omvända förtecken på andra sidan Atlanten, där president Obama i förra veckan lite brådstörtat uttalade sitt stöd för samkönade äktenskap.

Det var historiskt, eftersom ingen tidigare president velat eller vågat inta den positionen. Ändå var de flesta bedömare överens om att det knappast kommer att påverka presidentvalet i höst. Inte bara för att ställningstagandet kan mobilisera såväl radikala som reaktionära väljare, utan för att – och det är det viktigaste – stödet för homosexuellas rättigheter hela tiden ökar även i USA (vilket man ibland kan tvivla på när man tar del av europeiska referat från den amerikanska politiska debatten). Andelen amerikaner som stöder samkönade äktenskap är i dag 52 procent, vilket innebär att Obama faktiskt inte är radikalare än sitt folk i den här frågan (heller).

USA-bedömargurun Erik Åsard tror att senast i presidentvalet 2020, kanske redan 2016, kommer det att finnas även republikanska kandidater som är för. Ett kvarts sekel efter delar av Europa, sant, men det går framåt även i ”nya” världen.

… för övrigt antyder exemplen det poänglösa i en annan alltmer förstockad föreställning om samhället, nämligen den politiska höger-vänsterskalan. Inom Alliansen hittar man några av de mest radikala och några av de mest reaktionära i familjefrågor. Samtidigt möts regeringen och MP om friskolor och migration. Och vilka partier är för ett förstatligande av skolan? Jo, FP, SD och V. Och så vidare … men det är en annan historia.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (8)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-8 av 8

@Eller va, om vi nu ska vara så rabiata: rimligtvis är endast hälften dina pengar, de andra "tillhör" den andra föräldern.

Pelle, 14:12, 16 maj 2012. Anmäl

Undersökning gjord av NOVUS: 84% anser att föräldrarna själva skall få bestämma över fördelningen av föräldraledigheten. 82% av männen och 87% av kvinnorna anser detta! Välkommen till verkligheten Anders Bolling. Det är politiker och journalister som vill ha kvotering av föräldraledigheten. Detta är BRA för Kristdemokraterna.

KD, 09:39, 16 maj 2012. Anmäl

Ja, varför ska våra egna pengar vara villkorade av politiker? Jag vill ha 27 månaders mammaledigt! Det är mina pengar! Ro hit med dem! Jag finner mig inte i era regler! Det är MINA pengar!

Eller va, 16:50, 15 maj 2012. Anmäl

Re Nilsson. Politiker bestämmer inte vem som ska vara hemma och ta hand om barnen. Däremot bestämmer våra valda politiker vad som ska gälla för att vi ska få tillgång till de skattemedel som har tagits ut enligt regler som har stipulerats i demokratiska fora. Precis som det finns villkor för att får a-kassa, socialbidrag etc. Man kan ha synpunkter på den demokratiska processen och hela systemet, såklart, men inte är det väl meningen att pengarna ska strös runtomkring utan ramverk?

Trött på gnället, 16:47, 15 maj 2012. Anmäl

Re: Trött på gnället! Varför ska våra egna pengar vara villkorade av politiker? Med vilken rätt bestämmer politiker vem i familjen som är hemma och tar hand om barnen?

Nilsson, 14:17, 15 maj 2012. Anmäl

Re Lars wetterström och Robert. Föräldraledighet är ingen gudagiven självklarhet. Man måste inte vara hemma de där sista två månaderna. Att bidrag från samhälllet är villkorade faller sig ganska självklart, tycker jag. Förresten måste man inte ens skaffa barn.

Trött på gnället, 13:39, 15 maj 2012. Anmäl

Det är så tröttsamt med dessa vänsterradikala ståndpunkter. Vadå "modernt" eller "förstockat" eller "reaktionärt". Precis som om det finns gammalmodiga eller moderna sätt att ta hand om sina barn. Låt folk välja själva utan några pekpinnar från några progressiva och moderna pedagoger.

Lars Wetterström, 10:02, 15 maj 2012. Anmäl

Menar du allvar eller skämtar du? Att överlåta fördelningen av föräldraledigheten åt föräldrarna själva - det befinner sig inte ens i samma universum som att avskaffa avgasrening på bilar. Skärpning, om du vill bli tagen på allvar.

Robert, 01:57, 15 maj 2012. Anmäl