77. Zlatan Ibrahimovic, Fotbollsspelare, 1981 –

Superkändis i världens största sport. Men snillet, individualisten, bråkstaken och invandrarikonen Zlatan är framförallt den som på allvar utmanat klassiska svenska dygder som laganda, blygsamhet och luthersk arbetsdisciplin. Svensk fotboll kan i sanning dateras till tiden ”f Z” eller ”e Z” – före eller efter Zlatan.

Annons:

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (39)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 39

Haha jag satt bara och skrollade ner och väntade på att han skulle dyka upp, för inte kunde väl DN gjort en lista med bara svenskar! Nej ush så rasistiskt!!

Alex, 19:44, 4 mars 2010. Anmäl

Jäte bra. Jag har en kusin som heter Mehmet får han okså vara med? Han kan spela inne bandy.

Mahmey, 06:06, 7 augusti 2009. Anmäl

Jag höll på att skratta ihjäl mig när jag såg att Zlatan fanns med på denna lista. Jag bara undrar, vad har han gjort för Sverige? För oss som minns sommaren 1994 är hans "bedrifter" inte speciella på något sätt. Det finns många fotbollsspelare i Sverige än idag som gjort fler mål i landslaget och som är bättre lagspelare än honom. Jag väntar fortfarande ivrigt på att få veta på vilket sätt han är historisk för Sverige...

Kvinna, 22 år, 16:42, 4 juni 2009. Anmäl

Zlatan är ett hett ämne, helt klart. Inte bara diskuteras han här utan även bland kommentarerna hos andra i listan. I vilket fall som helst är han ett stort namn i dagens Sverige. Dagens multikulti-Sverige som en del inte verkar vilja acceptera. Jag tror snarare han i framtiden, med de historiska glasögonen, kommer ha en större betydelse än i dag. Som någon sa, han kommer vara Sveriges svar på den amerikanska drömmen. Invandrare som jobbat sig från en förort till stor framgång. Sådant inspirerar, och kommer inspirera, en stor del av den svenska befolkningen som oftast har lite mörkare toner i håret. Säg vad man vill, men för majoriteten av invandrarna är han nog en större symbol än Gustav Vasa. Detta innebär att han kommer ha en större påverkan bland dessa individer som kommer vara med och skapa morgondagens Sverige. Så är det.

Estradör, 11:05, 11 maj 2009. Anmäl

Hemskt att se dessa obildade, okunniga och obegåvade kommentatorer som tror att en fotbollspelare har något att göra på denna lista. Bort med Zlatan, Borg och de andra sportfånarna

Rufus, 18:51, 4 maj 2009. Anmäl

Är det inte väldigt historiskt närsynt att utnämna en 28-årig fotbollspelare till en av de hundra viktigaste svenskarna alla kategorier? Fotboll i all ära men det är knappast något som är "viktigt" i ordets egentliga mening. Utom för en massa intelligensbefriade huliganer.

Bore, 18:07, 30 april 2009. Anmäl

Visst är det larvigt med listor men varför skulle inte Zlatan platsa? Synd att inte Grenoli och Nacka också kommer med, och Rolle Stoltz, Håkan Södergren och Peter Forsberg. Bland de tio bästa kommer i alla fall en sportlirare till - Ingemar Stenmark, om inte även Pernilla Wiberg kommer med, förutom de andra som fattas - Astrid Lindgren, Olof Palme, Jussi Björling, Birgit Nilsson, Anders Zorn och några till.

Ronaldinho, 00:23, 28 april 2009. Anmäl

Zlatan, lat inte de smasinnade enfalldiga människorna som inte förstar din betydelse ta dig. DU är och förblir en av de viktigaste personerna i Sverige pa väldigt länge. <br/>Jag är ofta pa resandefot och det är egentligen bara när du kommer pa tal som jag är stolt över att vara svensk. I övrigt bestar ju samhället i majoritet av sadana personer som kommenterat här nedan, och det är INGET att vara stolt över.

Olof, 23:12, 19 april 2009. Anmäl

Om ni vissa svenska män fick som di ville skulle väl Zlatan vara ett anonymt och diskriminerat socialfall i Rosengård. Ingen invandrarman ska komma här och stjäla de svenska männens glans! Riktigt pinsamt, gubbar.

Valio, 14:05, 18 april 2009. Anmäl

Att läsa kommentarerna om Zlatan får mig att skämmas över att vara svensk!!! Finns det verkligen så många rasister i Sverige!!! Zlatan är bäst, han var fantastisk i Malmö, super i Ajax, INTE ifrågasatt i Juventus och Kung i Inter!!!

Fotbollsälskare, 14:22, 17 april 2009. Anmäl