9. Karl XIV Johan, Kung, 1763–1844

Efter den traumatiska förlusten av Finland 1809 är det kaos och uppgivenhet i det fattiga svenska riket. När Karl XIV Johan, som den förste Bernadotten döper om sig till, dör 1844 har den blågula monarkin tagit jättekliv framåt. Statsskulden utplånad, folkmängden i Lillsverige åter lika stor som före skilsmässan från Finland, industrin fördubblad, folkskolan grundlagd, bank- och myntväsendet återupprättat, tullinkomsterna mångdubblade. Den konservative kungen försökte stoppa obekväma röster, som Aftonbladet, men litteratur och vetenskap upplevde ändå en guldålder. Inget dåligt slut på karriären för advokatsonen från Pau i sydvästra Frankrike, där han steg i graderna tack vare Napoleonkrigen.

Annons:

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (8)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-8 av 8

För mig är han Sveriges största politiker i alla tider. Han blev vald för att föra en franskvänlig utrikespolitik, men drev igenom en allians med Ryssland. Denna utrikespolitik har varit grunden för nästan 200 års fred. <br/>Han utkämpade Sveriges sista krig, som han vann med anmärkningsvärt små förluster i ett av de blodigaste slagen i sin samtid.

Tage Fridolfsson, 11:13, 1 maj 2009. Anmäl

Ja, eftersom journalisterna söker efter de viktigaste individerna så är det rimligt att kungar figurerar då de historiskt sett varit viktiga för sveriges utveckling. Detta är inte en lista över Historiens 100 viktigaste kollektiv.

Lars, 13:09, 29 april 2009. Anmäl

Ja, Sveriges historia är uppenbarligen ännu anno 2009 dess konungars. Ett pinsamt val. Vad kommer denne kunga att bli hågkommen för? En osedvanligt ful och klunsig möbelstil?

Håfflund, 08:57, 29 april 2009. Anmäl

För högt placerad tycker jag

Gunnar Berglund, 22:55, 28 april 2009. Anmäl

Ingett fel, tycker jag, att han har en så framskjuten placering. Däremot märklig motivering. Det viktigaste har glömts bort. <br/>Det var ju Bernadotte som var drivande bakom unionen med Norge, som påverkade svenskar och norrmän under nästan hundra år. <br/>Dessutom det självklara: Bernadotte grundade en dynasti som, måste man väl säga, påverkat svensk historia i nästan 200 år. <br/>Däremot mångordigt om myntväsende, tullar och annat där koppligen till Bernadotte själv inte alls är lika tydlig.

henrik, 20:36, 28 april 2009. Anmäl

Ja, vilken var Karl XIV Johans personliga del i detta? <br/>Har han inte bara innehaft ett formellt ämbete under ett visst utvecklingsskede.

Magnus, 19:08, 28 april 2009. Anmäl

Karl XIV Johan tog med sig sina erfarenheter från den franska revolutionen och napoleonkrigen och med dem hjälpte han Sverige till en stabilare framtid.

Lars, 11:04, 28 april 2009. Anmäl

Och inget av detta hade hänt om någon annan suttit på tronen? Låter mer som en normal ekonomisk återkomst för ett land i Europa, så som brukar ske.

Erik Löfgren, 07:45, 28 april 2009. Anmäl