Är det bra att nätverka?

Hej, alla säger att nätverka är en bra jobbsökningstrategi. Hur gör jag?

Lotta

Annons:

Svar: Att nätverka och bygga relationer är en jättebra jobbsökningsmetod. Här är några tips.
1 Ha ett tydligt mål med ditt nätverkande.
2 Förbered en nätverkslista. Börja med att skriva ned alla du känner som har någon som helst koppling till det område du är intresserad av. Bryt ned listan i undergrupper. Fyll på listan kontinuerligt.
3 Kontakta ditt nätverk. Börja boka möten – frukost, kaffe, lunch – med dina kontakter. Förklara att du vill skaffa dig information om området/tjänsten/branschen och gärna vill ha deras råd. Det är lättare att utgå från informationssökning än jobbsökning. Människor vill gärna ge dig råd men kan känna sig ställda mot väggen om du börjar fråga om lediga jobb. Får du ett nej kommer du inte vidare. De som jobbar med eller har jobbat med de uppgifter du är intresserad av, kan bäst berätta vad jobbet verkligen innebär.
4 Följ upp. Följ upp alla kontakter, tips och information som du fått genom ditt nätverk. Håll en kontinuerlig kontakt med alla du träffar.
5 Använd sociala media.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (4)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-4 av 4

Mattias L. Jag tror inte det handlar om totala främlingar, utan folk som man trots allt träffat vid olika tillfällen, antigen genom jobb eller på andra sätt. Inom mitt jobb (media) är det ganska vanligt att folk träffas för lunch eller en kaffe för att kanske lära känna varann lite mer och då pratar man såklart både om det ena och det andra, alltså inte enbart att man grillar personen med frågor om deras jobbsituation och om de vet om det finns jobb till en. Sen får man nog försöka vara bra människokännare och bra på att känna av stämningar och läsa mellan raderna för att se var man kanske kan inflika med en extra fråga eller inte...:) Kanske inte så konkret råd men detta är i alla fall min erfarenhet. Sen kan det kanske skilja sig från bransch till bransch hur öppna människor är för nätverkande, jag vet inte, men jag att nätverka är något som gynnar alla, det är i alla fall min åsikt & erfarenhet. Sen kanske olika grupper/nätverk med människor i samma bransch också kan vara något?

Mia, 22:18, 15 mars 2012. Anmäl

Det skadar inte att ha läst Barbara Ehrenreich böcker i ämnet innan man reservationslöst "kastar" sig i armarna på "alla dessa Coacher som florerar så ymnigt i dessa tider.

Lassalle, 08:32, 7 mars 2012. Anmäl

Ja, informationen om jag vill ha nytt jobb är ute i hela mitt kontaktnät sedan många år tillbaka. Får konstiga blickar och frågor från många om varför jag fortfarande är kvar på min arbetsplats, jag som velat ha nytt så länge. Måste vara totalt värdelös.

ann, 14:25, 3 mars 2012. Anmäl

Ärligt talat Menar du att man ska ta kontakt med personer utanför ens normala bekantskapskrets för att äta lunch eller fika (eller frukost!) och prata om deras jobb men inte fråga om det finns något på deras firma? Hur kommer den personen att tas emot. Hand upp den som på allvar väljer att gå på lunch med en tämligen främmande person som hör sig för på det sättet. Att man pratar öppet med sina vänner (inte kollegor) tar jag för givet. Snälla, kom igen och ge vettiga råd som är användbara i det verkliga livet.

Mattias L, 16:33, 28 februari 2012. Anmäl