Karriärrådgivaren har flyttat

Bloggen ”Karriärcoachen” har flyttat. Frågorna och svaren kommer du framöver att hitta här:

http://www.dn.se/om/karriarradgivaren/

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Nya målen orimliga – dags att byta jobb?

Fråga: Jag arbetar med rekrytering. Har ett roligt arbete, är erfaren och vill utvecklas vidare. Men jag arbetar mer jämfört med mina kollegor; hittar kunder, genomför arbetet och har hårdare konkurrens jämfört med dem. Därför kan företaget ta mindre betalt av kunderna för det arbete jag gör.

Mina kollegor slipper allt arbete med att hitta kunder. De bara genomför ett arbete där andra har gjort allt säljarbete. Jag gör ett bra jobb och ligger över budget. Inför 2017 har vi tuffare mål. Det blir svårare för mig än för mina kollegor, av skäl jag beskrivit. Det känns orimligt. Jag ska träffa min chef och tala om detta.

Vad mer kan jag göra? Kanske söka nytt jobb?

Svar: Det finns två tänkbara förklaringar; 1. Företaget kanske inte vill satsa på ditt område där de tjänar mindre pengar? 2. Företag och chefer kan utnyttja ambitiösa personer som ­levererar. Du kanske är en sådan? Då får de glädje av det jobb och resultat du bidrar med. Du har inte klagat tidigare, så varför ska de fundera över detta nu?

Bra att du reagerar. Bra att du har bokat tid med din chef. Bra att du ska tala sakligt och faktabaserat. Att vara känslosam brukar sällan leda till bra resultat, oavsett hur rätt man har.

Jag tror att din chef kommer att lyssna till dig. Men om chefen inte gör det, är det ett tecken på att du bör söka nytt jobb.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-1 av 1

Jag har kanske missuppfattat frågan, men jag undrar varför företaget kan ta MINDRE betalt på grund av att ditt arbete har HÖGRE kvalitet? Borde det inte vara tvärtom? Eller är det så att du själv valt att göra allt det här extraarbetet som de andra inte gör?

Anna Holmberger, 17:42, 25 januari 2017. Anmäl

Åldern gör att jag inte vågar säga upp mig – vad kan jag göra?

Fråga: Jag är en kvinna på 50 år. Jobbar på en byggmarknad sedan cirka 10 år. Vi har oregelbundna tider. Jag trivs med kollegorna men inte med jobbet, ledningen eller chefen. Kraven här har ökat. Vi är färre anställda med fler arbetsuppgifter. Kollegor ”går in i väggen”. Jag är alltid stressad; kan inte koppla bort tankar på jobbet och har svårt att sova. Min chef har blivit otrevlig mot personal och kunder; skäller ut folk.

Jag skulle vilja säga upp mig men är rädd att på grund av ålder och bristande utbildning inte få nytt jobb. Vad kan jag göra?

Svar: Säg inte upp dig innan du har ett nytt jobb. Du har driv och engagemang – det märks i ditt mejl. Sök jobb. Du har varit där i 10 år, du verkar pålitlig. Bra utgångsläge. Du kanske har kontakt med trogna kunder och samarbetspartner som kan behöva personal? Försök också påverka på jobbet.

Är du med i facket? Tala med dem. Kanske du tillfälligt kan gå ner i arbetstid? Kanske facket har förslag för att påverka på arbetsplatsen?

Ditt företag verkar ha dragit ner ordentligt på personalen. Har de orimliga krav på personalen? Detta kan leda till att folk mår dåligt. Gäller också din chef som verkar vara pressad och skäller ut folk.

Försök också att hitta sätt så att du mår bättre. Innan du går till jobbet kanske du kan meditera eller vara ute en stund? Likaså när du kommer hem. Det kan hjälpa dig gå ner i varv, liksom att promenera eller gå på gym. Och glöm inte dina vänner. De här råden kan kännas svåra att följa när man mår dåligt, men det är då det behövs mer än någonsin. Gör inget överilat!

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Nya chefen visade inget intresse för min pågående utbildning

Fråga: Min förra chef skickade mig på kurs. Han sa att det var dags för mig att gå vidare till ett större jobb. Därför fick jag gå den här kursen.

Tyvärr rekryterades min chef till ett annat företag. Nu har jag en ny chef. Vi har träffats och pratat om mitt jobb och min utbildning. Nya chefen visade intresse när jag pratade jobb, men verkade avvisande när jag pratade om min pågående utbildning.

Jag kommer att ringa min förra chef och höra hur han uppfattar den här situationen. Samtidigt förstår jag att min gamla chef inte kan påverka läget. Men jag blir osäker på mina framtidsutsikter här. Det kanske är dags att söka nytt jobb? Vad tror du?

Svar: En bra chef bidrar till arbetsglädje och möjlighet att utvecklas. Din nya chef har varit hos er en kort tid. Ge chefen en chans. Var inte för snabb.

När du har avslutat din utbildning kan det vara dags att prata framtid med chefen. Då måste du veta vad du vill. Berätta om ditt mål och se hur chefen reagerar. Ifall chefen ifrågasätter ditt mål, fråga hur chefen tänker sig din framtid. Fråga också om dina

utvecklings­möjligheter. Är svaret positivt, då har du antagligen fått en ny bra chef. Är svaret undanglidande och svävande, då är det mer tveksamt och du kan börja se dig om efter nytt jobb. Nu med en bra utbildning som extra bonus.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Mina lärare gillade inte att jag åkte iväg

Fråga: Jag är doktorand på ett mindre universitet i ett nyare ämne. Jag tog en licentiatexamen 2014, men fick inte godkänt på min doktors­avhandling. Mina handledare är okunniga inom mitt område. Den kompetensen finns utomlands, så jag studerade ett år vid ett amerikanskt universitet. Mina lärare uppskattade inte att jag åkte iväg. Nu är jag tillbaka. Jag har sökt och fått ett tidsbegränsat jobb på en myndighet.

Jag har svårt att bestämma mig för vad jag ska göra? Stanna kvar och skriva klart min doktorsavhandling eller direkt konfrontera min nuvarande avdelning med mitt missnöje och ta myndighetsuppdraget?

Svar: Du måste själv välja vad du vill. Men oavsett val är det oklokt att säga arga saker till dina lärare på universitetet. Även om du börjar arbeta, kanske du ångrar dig och vill fullfölja din doktorsexamen. Då lär du få problem på många sätt. Du har blivit osams med din handledare och lärare. Skulle du trots det lyckas ta din examen, ska du i nästa steg söka jobb inom universitetsvärlden. Då är du beroende av deras referenser.

Det är sällan klokt att konfrontera människor i din situation. Du skaffar dig fiender med allt vad det kan innebära i olika sammanhang längre fram i livet.

Du kan prata med universitets ombudsman för doktorander. Hon/han känner till förhållandena på läroanstalten och borde kunna ge råd.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Jag har dåligt nätverk­ och känner mig udda

Fråga: Jag är den första i min familj som har studerat på universitet. Mina föräldrar är stolta över att jag tagit examen, men förstår inte vad det innebär. De kan inte ge råd nu när jag ska ut i arbetslivet. Jag har ett dåligt nätverk och känner mig lite udda.
Nu har jag fått mitt första riktiga jobb – en provanställning. Jag vill så gärna bli fast anställd. Kan du ge mig råd? Jag har ingen att prata med.

Svar: På första jobbet är de flesta osäkra, allt är nytt. Kom ihåg att fråga om det du inte förstår. Dina kollegor och chefer kan ibland förutsätta saker som du inte har en aning om.
Visa ambition, visa att du vill göra ett bra arbete. Erbjud dig att göra saker som dyker upp, kanske jobb som andra tycker är lite tråkiga.

Försök stärka upp ditt nätverk. Håll kontakt med dina studiekamrater på universitetet. Gå på aktiviteter som universitetet anordnar. Se om ditt företag har möten som är öppna för fler. Aktivera dig på LinkedIn. Kanske du kan vara med i olika typer av nätverk för yngre. Om ditt företag är medlem i Handelskammaren har de bra nätverk. I nätverk kan du hitta människor att rådgöra med.

Dessutom är det bra att tänka på självklarheter som gäller på alla jobb; kom i tid, var noggrann, gör ditt bästa, försök vara en bra teammedlem, om du arbetar med kunder är din klädsel och attityd extra viktig. Att inte vara sjuk alltför ofta är också en plusfaktor.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kan företaget kräva en provanställning?

Fråga: Är inhyrd som konsult för att täcka upp under en graviditetsledighet under 10 månader, varav 8 månader snart passerat. Vill gärna stanna på företaget och kommer troligen att få möjlighet att söka tjänsten då den som är graviditetsledig kommer att få en annan tjänst.

Till saken hör att personen ifråga aldrig har arbetat på just den här tjänsten. Jag kommer då att ha arbetat på exakt den tjänst som jag ska söka, i kanske 10 månader när processen är klar.

När jag då har arbetat på exakt den tjänsten och i det ”teamet” undrar jag om det är rimligt att före­taget kräver en provanställning på 6 månader?

Svar: I dag är du inhyrd konsult under begränsad tid. Nästa steg verkar vara krav på provanställning. Många företag har som policy att erbjuda provanställning först. Det verkar sannolikt att det är så i ditt företag.Jag håller med om att de har kunnat se hur du arbetar under lång tid. De kanske till och med har uppmanat dig att söka tjänsten? Jag tolkar att du är uppskattad.

Du har dessutom lärt dig jobbet – en fördel jämfört med om de skulle anställa en okänd förmåga.
I ditt ställe skulle jag acceptera en provanställning. Ta det inte som något personligt misstroende. Du trivs med jobbet, du trivs i teamet, och företaget verkar sätta värde på dig.

Efter sex månader har du troligen din fasta anställning. Men diskutera din lön redan nu, för risken finns att nivån hänger med in i din fasta anställning.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Nya chefen har en annan uppfattning

Fråga: Nu har det gått tre år sedan jag bytte tjänst inom företaget. Har varit där i totalt sju år. Chefen som anställde mig på den nya tjänsten lovade mig goda möjligheter till utveckling och utbildning om jag ansträngde mig och jobbade för att gå först en annan utbildning som de anser vara ’bra’ för företaget. Vilket jag gjort till två tredjedelar.
Nu har jag fått en ny chef. Han har en annan uppfattning. Han har sagt nej till all vidare utveckling. Han säger att han vill se att jag gör mitt jobb perfekt först. Jag har nästan ingen kontakt med honom men under årliga utvecklingssamtal säger han att han är nöjd. Jag sitter nu fast på en tjänst där jag har väldigt begränsade möjligheter medan mina kollegor med andra arbetsuppgifter drunknar i arbete. Jag vill ta upp detta med honom igen men det känns hopplöst.

Svar: Synd att du inte fick de här löftena i skriftlig form. Du behöver förstå vad nya chefen menar med att ditt arbete måste vara perfekt. Det låter klokt att du hjälper dina överbelastade kollegor om du har tid. Om det är bra för företaget borde chefen vara positiv. Du beskriver en konstig situation. Ge chefen och jobbet ett sista försök där du tar upp de båda frågorna. Om chefen är undanglidande är det ett tecken på att något är fel. Då är det bäst för dig att söka nytt jobb med en för dig bättre chef.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Jag misstänker att chefen fuskar

Fråga: Stämningen på mitt jobb är inte bra. Vi är få fast anställda och några extra anställda.
Mitt intryck är att chefen och en av de extraanställda fuskar för att det ska se ut som att enheten där vi arbetar ska visa bättre resultat än den gör. Jag misstänker att det har skett flera gånger. Jag talade med min chef om detta, och några andra saker som jag inte tycker fungerar bra. Sedan dess har chefens och min relation varit spänd.
Kan jag gå till en överordnad och berätta? Tyvärr anar jag att det finns risk att jag blir av med jobbet. På grund av min ålder 50+ har jag troligen svårt att hitta nytt jobb. Tacksam för råd.

Svar: Du har talat med din chef om dina misstankar. Det ledde till dålig stämning på jobbet. Om du går vidare till en överordnad är det troligt att chefens överordnade vill vara säker på att det du påstår är sant. Kan du bevisa det du anser dig se?
Lagen säger att så kallade visselblåsare ska ha trygghet. Men tyvärr måste du ha bevis. Hur bevisar du det i ett samtal med den överordnade chefen och din chef?
Du är fast anställd, och har genom Las – lagen om anställningsskydd – trygghet att behålla jobbet. Men du kan fundera igenom hur du och chefen ska ha god stämning framöver, ifall du inte har lyckats bevisa det du tror och du fortsätter arbeta kvar på denna lilla enhet.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-1 av 1

Om jag har förstått den här frågespalten rätt går den ut på att uppfostra frågeställarna (och läsarna) att i alla lägen göra sina chefer nöjda och glada. Sitt still i båten, bråka inte, gör vad ni blir tillsagda, foga er och kyss fötter – det är bäst i längden för er karriär! Naturligtvis är råden helt logiska, man skulle bara önska att de inte kändes så himla tidsenliga. Man påminns om att integritet och heder numera inte står särskilt högt i kurs på marknaden.

Kap Kennedy, 08:31, 25 oktober 2016. Anmäl

Jag känner mig lurad i löneförhandlingen

Fråga: Före sommaren hade jag lönerevisionssamtal med min chef. Jag sa att jag hade tackat nej till ett jobb med högre lön på annat företag eftersom jag trivs på företaget. Vi enades då om att jag skulle få högre lön då jag stannat kvar.
Nu inser jag att jag inte får den utlovade löne­förhöjningen. Jag har försökt träffa min chef, men trots påstötningar dröjde det en månad. Chefen sa att det fanns andra som av olika skäl fått mer i lön och det påverkade mig. Chefen sa att jag kan få den utlovade lönen om jag på sex månader lyckas uppfylla vissa mål. Jag gick med på det. Men jag känner mig lurad. Har du råd?

Svar: Din chef och du kom muntligt överens om en högre lön. Troligen hade din chef inte mandat att göra så på grund av företagets regler.
Du borde ha tackat ja till det erbjudna jobbet om du hade önskat höja din lön. Din chef visste att du redan hade sagt nej – där försvann ditt förhandlingsläge. Då är det företagets allmänna regler som gäller. Chefen tycker nog också att det är tråkigt, men kan inte göra något.
Det är i normalfallet svårt att höja lönen rejält på samma tjänst i större företag, utan tydlig anledning. För att kunna erbjuda dig högre lön måste du visa resultat, därav målet om sex månader. Se det som en lärdom i löneförhandling.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0