Aj, vilken dyrköpt läxa

Återhämtar mig från mitt möte med Paolo Roberto. Uppvärmning, träning och, på min begäran, en match. Tre ronder. Jag bad honom att köra hårt. Och Paolo levererade. Aj, aj, aj. Det här kanske inte var mitt livs smartaste beslut.

Ni som funderar på att hyra in en proffsboxare till nästa svensexa. Tänk om. Man ska ha tränat i ganska många år för att få något ut av att gå upp mot någon som är så fruktansvärt överlägsen. Se webb-tv-inslaget i storformat här eller nedan:

Jag fick utstå ett halvt dussin stjärnsmällar och lika många hårda magslag som fick mig att tappa andan och falla ner mot golvet. Och jag hade mycket svårt att få in några slag på Paolo. Jag tror jag fick in en uppercut vid något tillfälle för han började puckla på mig lite hårdare efter det. Vidare blödde jag näsblod under hela fighten – vilket får det hela att se smågalet ut.

Den här bilden togs efter matchen. Notera att mitt näsblod har nått Paolos högra axel.

Lustigt nog återhämtar man sig fort från allt detta. Jag menar, Paolo hade så klart kunnat tillfoga betydligt mer skada om han hade velat. Men om jag skulle börja träna någon kampsport igen (jag tränade thaiboxning i två terminer för fem år sedan) är det ju inte killar som Paolo som jag kommer att sparras med.

Har jag lärt mig något av denna dumdristiga utmaning så är det väl just det. Man ska inte vara allt för rädd för den här världen. Boxning och annan kampsport är en träningsform som har allt. Balans, kondition och styrka. Man kan ta med sig fysträningen hem (som i Paolos träna hemma bok) och slå mot mitts när man går ett pass på gymmet eller på någon klubb.

Man kanske inte ska utmana en före detta proffsboxare i onödan. Men om man någon gång vill sparras med en jämbördig motståndare så blir det liksom inte värre än det var för mig i ringen under tisdagen. Den smärta man tillför varandra varar bara i några sekunder. Man återhämtar sig fort. Det är inte farligare än så.

Och just det, en sak till. Utmana inte Paolo Roberto till en fight. Har jag sagt det redan?

Vill du träna hemma som Paolo? Kolla in följande filmer: ”Dips på stolar”, ”Bulgarisk Splitt” och ”Armbåge mot knä”.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (10)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 10

Carlos: <br/>Sen en annan sak, gör inte det vanligaste misstaget när du utmanar, att bara tro att det du har sett är allt en kampsportkille kan...det ser bara lätt ut. Det krävs mycket mer än man tror att både utföra tekniker rätt och framförallt, så de fungerar när det gäller. <br/>Paolo lär har en otroligt koordination efter att ha tränat på hög/elitnivå så många år. <br/>Det mjuka besegrar det hårda i längden ja. Men inte i en fight. Så enkelt är det bara.

Vafan.., 10:59, 14 februari 2010. Anmäl

Carlos och Lo, forts: <br/>Men i nästan alla andra kampsporter blir utövarna väldigt flexibla och mjuka, även om stilen kanske inte ser så mjuk ut. <br/>Qigong-utövare har inte mycket att hämta inom flexibilitet mot bra kungfu-, brottnings-,karate- och Tae Kwon Do-utövare. Däremot måhända i estetiken och i vissa fall friskare avsikt med träningen. Men det är en annan fråga.

Vafan..., 10:39, 14 februari 2010. Anmäl

Carlos och Lo: <br/>Nja, som utövare av fler än en kampsport(ja, jag hart kört lite thai också) så är väl ärligt talat varken boxning eller direkt thaiboxning några flexsporter om man bortser från överkroppen. Som visserligen är viktig. <br/>Däremot är det effektiva kampsporter som genererar kompetenta fighters som med lite komplettering funkar i många regelverk.

Vafan.., 10:32, 14 februari 2010. Anmäl

lol <br/>det var kul att se er match, modigt av en ekonomireporter!

Hasse, 00:32, 11 februari 2010. Anmäl

Carlos, dar har du fel. Boxare, i synnerhet thaiboxare, maste vara valdigt mjuka i kroppen, jag har aldrig varit sa flexibel som nar jag tranade thaiboxning.

Lo, 20:48, 10 februari 2010. Anmäl

Bra jobbat, tack för mycket kul läsning. Matchen var riktigt underhållande, om än lite ensidig. ;)

Johan, 11:12, 10 februari 2010. Anmäl

hahaha, välförtjänt. tänk om lite innan du försöker spela allan nästa gång.

smockan, 10:25, 10 februari 2010. Anmäl

Fantastisk match Jonas!!

AK, 09:48, 10 februari 2010. Anmäl

Du är modig och blind.... <br/>Du och dina rådgivare inser inte att det som gäller är att utveckla din styrka och din kraft på ett mjuk sätt. <br/>Jag och en väninna utmanar dig, Paolo Roberto och alla er om flexibilitet, balans, koordination. <br/>Den mjuka besegrar den hårda, det är en gammal sanning från Taoister och Buddhister. <br/>Jag är 68 år och min väninna över 55...men ni har ingen chans, varför ? ni för hårda...ingen flexibilitet....ni kan inte sitta... <br/>Ni förstår inte...synd. <br/>www.lunataijiqigong.se

Carlos Luna (Webbsida), 09:07, 10 februari 2010. Anmäl

du är iallafall väldigt modig! Lycka till med den fortsatta träningen!

s, 08:52, 10 februari 2010. Anmäl