Samsungs nya smarta fönster ”känns som Minority Report”

Inom kort kommer du att kunna göra mer än att bara titta ut genom ditt fönster. Samsung har just presenterat världens första smarta fönster, och det är som taget från en science fiction-film.

Fönstret är den stora snackisen på den årliga teknikmässan CES i Las Vegas, där det just visades för särskilt inbjudet branschfolk.

Det har en sak gemensamt med ett vanligt fönster: man kan se ut genom det. Men där upphör också likheterna. För det första kan andra inte se in genom det. Det i sig är inte superhäftigt, sådana har ju funnits i förhörsrum sedan tidernas begynnelse.

Annons:

Men fönstret är också en touchskärm/dator. Du kan alltså stå och använda diverse appar och program på det. Samt se filmer och tv. Och om du vill ha lite mörkare i rummet kan du dra ner persiennerna (som är digitala, så klart).

Operativsystem och pris är ännu oklart men fönstret kommer snart ut på marknaden och Mobile Nations teknikreporter Ashley Esqueda har svårt att dölja sin upphetsning i videon nedan. Hon refererar till och med till Steven Spielburgs science fiction-film från 2002.
– Det här är så jäkla coolt. Massproduktion ska påbörjas inom de närmaste månaderna, så vi kommer att få se de här sakerna ganska snart. Och jag är uppspelt eftersom det ärligt talas känns som att jag är i Minority Report vilket är väldigt häftigt, säger Esqueda.

Spontant känns det här som en fantastisk innovation, men dåliga nyheter för kvarterets fotbollsspelande ungar… Jag hoppas att boll-genom-rutan-försäkring ingår.

Reportern känner sig alltså som Tom Cruise i den här klassiska scenen, som tekniknördar analyserat och diskuterat i tio år…

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (12)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 12

Tore: Jag har faktiskt ett par hundra högskolepoäng i bagaget...Men du kan väl mejla studierektor hirdman[at]jmk.su.se och berätta hur Journalisthögskolan har felutbildat mig? Det är hon säkert intresserad av.

Leonel Marjavaara, 11:47, 22 januari 2012. Anmäl

Skulle uppskatta om dn ville anställa skribenter med akademisk bakgrund, och inte dessa människor som vill men inte kan. Vad fasen ska man läsa när tom. dagstidningarna börjar låta som amatörer. Tag detta på allvar.

Tore, 11:41, 22 januari 2012. Anmäl

[...] att man får chansen att vara med och utveckla framtidens teknik. En av artiklarna handlade om Samsungs interaktiva fönster som nyligen presenterats på en teknikmässa och som kommer att börja massproduceras de närmaste [...]

Framtidens teknik | Katarina (Webbsida), 14:45, 20 januari 2012. Anmäl

Zapfyr och David: Bra poänger!

Leonel Marjavaara, 12:53, 14 januari 2012. Anmäl

Skillnaden på de länkar som ni här i kommentarerna postat är ju att de är renderade i en dator. Skärmen i artikeln finns ju på riktigt. Hur coolt som helst!

David, 11:33, 14 januari 2012. Anmäl

Skillnaden från de länkar ni postat här i kommentarerna är ju att dessa är renderade i en dator. De finns inte på samma sätt som denna skärm gör. Hur awesome som helst att fönstret kommer frinnas snart!

David, 11:32, 14 januari 2012. Anmäl

För appar (applikationer) och program är inte samma sak?

Zapfyr, 02:17, 14 januari 2012. Anmäl

Det är väl inget mot skärmarna på TAT... http://www.tat.se/blog/future-of-screens-experience-video/

Hepp, 01:30, 14 januari 2012. Anmäl

[...] till ingenjör: att man får vara med och utveckla framtidens teknik. En av artiklarna handlade om Samsungs interaktiva fönster som nyligen presenterats på en teknikmässa och som kommer att börja massproduceras de närmaste [...]

Womengineer.se (Webbsida), 19:24, 13 januari 2012. Anmäl

A Day Made of Glass... Made possible by Corning är en ännu snyggare framtidsvision: http://www.youtube.com/watch?v=6Cf7IL_eZ38

Bateman, 18:21, 13 januari 2012. Anmäl