Video avslöjar USA-flygplatsers obefintliga säkerhet

USA slösar bort miljarder dollar på de nya naken-röntgenmaskinerna på flygplatser. Det menar ingenjören Jonathan Corbett, som kommit på hur man kan smuggla igenom vad som helst i säkerhetskontrollen.

Det var hösten 2010 som de nya röntgenmaskinerna, som tar nakenfoton, började användas på amerikanska flygplatser. På grund av dess privata intrång och påstådda strålningsrisk väckte maskinerna stor kritik.

Annons:

Debatten tog ytterligare fart när det avslöjades att det nya säkerhetssystemet var ett resultat av lobbyverksamhet och täta band mellan regering och näringsliv: Rapiscan, företaget som säljer maskinerna för åtta miljarder dollar per år, styrs nämligen av den före detta chefen på det amerikanska departementet för inrikes säkerhet.

Många menar att det amerikanska folkets rädsla efter WTC-attacken 2001 och ”kalsongbombarens” försök 2009 utnyttjas för att tjäna pengar.

En av de upprörda amerikanarna är Jonathan Corbett, som direkt lämnade in en stämningsansökan mot transport- och säkerhetsmyndigheten (TSA). Corbett menade att maskinerna är en enorm bluff och bryter mot den amerikanska konstitutionens fjärde tillägg, som är utformat för att skydda folket mot onödiga visiteringar.

Corbett förlorade i rätten men siktar nu på Högsta domstolen och fortsätter kampen på sin hemsida ”TSA out of our pants”.

Nu har han publicerat en Youtube-video (se nedan) där han presenterar vad som förefaller vara en enorm säkerhetsbrist i systemet: genom att sätta fast ett föremål på sidan av kroppen kan man gå igenom nakenröntgen-maskinerna utan objektet upptäcks.

– Men det kan väl omöjligen vara så enkelt att besegra TSA:s miljardsatsning med nakenscanningar? TSA kan inte vara så dumma, väl? Tyvärr så är det möjligt, och så dumma är de, säger Corbett i videon.

Han demonstrerar sedan detta genom att lyckas komma igenom två olika amerikanska flygplatser med metallföremål på sig.

Corbett säger att han skickade videon till TSA innan publicering i går, och gav dem en chans att avbryta programmet, men att de ignorerade honom. Corbett möter även eventuell kritik i förväg:

– TSA kommer att anklaga mig för att hjälpa terroristerna genom att publicera denna video. Men terroristerna måste redan ha klurat ut detta och planerar kanske redan nu att använda det mot oss.

– Det går heller inte att tänka sig att TSA inte redan vet om allt jag just berättat för er, och arrogant nog beslutat att bortse från vår säkerhet. Allt för att tvinga amerikaner att ge sin frihet till regeringen och våra skattepengar till företag som är i säng med nämnda regering.

EU har tills vidare förbjudit nakenscanners på grund av strålningsrisken.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (14)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 14

Politiker är folkets fiende nr 1.

Johnny99, 09:48, 8 mars 2012. Anmäl

Men de fyller fortfarande sina viktigaste funktioner: att kränka folks integritet och sända ut budskapet från staten att "det är vi som bestämmer. Vi äger dig. Vi kan göra vad vi vill med dig. Håll käften och lyd!"

Corporatocracy (Webbsida), 08:24, 8 mars 2012. Anmäl

Henrik: Är de där lådorna man får gå igenom på MAN kroppsscanners? Har kroppsscannats på LHR men den såg inte alls ut så (och inte fick jag någon utskrift av bilden heller!) Pilsner: Maxgränsen för vätskor i handbagage är det antal 100ml behållare man kan få ner i en 1l återförslutningsbar plastpåse. Det är utan vidare möjligt att få ner 5-6 i påsen. 500ml av valfritt flytande sprängämne räcker långt, om man dessutom har kumpaner, inbokade på andra flighter, som tar med sig lika mycket och överlämnar efter kontrollen kan man få med sig i stort sett hur mycket som helst. Jag flyger mycket och skulle inte ha något emot säkerhetskontrollerna om jag trodde att dom skulle ge något annat än en illusion av säkerhet. Nu är dom bara irriterande.

Izvestia, 18:56, 7 mars 2012. Anmäl

Den som inte hört/läst ögonvittnenas vittnesmål kring "kalsongbombaren" bör bums youtuba "Kurt Haskell".

Johnny, 17:30, 7 mars 2012. Anmäl

När jag flög till Bryssel för någon vecka sedan råkade jag få med mig både tändare och rakblad i plånboken och 3dl handsprit i väskan. Hade lika gärna kunnat kunnat vara valfritt sprängmedel och det påstås ju att planen i 9/11 blev kapat av några snubbar med rakblad. Förbannat hyckleri är vad det hela är, och det är våra skattepengar som betalar kalaset.

Davidow, 17:06, 7 mars 2012. Anmäl

Pilsner: Visst är det så. Som framgår i videon har ju även en israelisk säkerhetsexpert sagt att han i en amerikansk flygplatskontroll utan vidare skulle kunna smuggla igenom tillräckligt mycket sprängmedel för att förstöra en Boeing 747... För övrigt håller jag med dig om att artikelförfattarna på de stora svenska nättidningarna är extremt dåliga på att närvara i sina kommentarsfält. /Leonel

Leonel Marjavaara, 17:00, 7 mars 2012. Anmäl

Intressant, även om det mycket riktigt var precis vad man redan visste. Jag har även letat förgäves på youtube efter en video jag såg en gång, på en snubbe som visade hur man kunde spränga sönder ett plan med bra mycket mindre vätska än den tillåtna gränsen på 100ml. En teater är det sannerligen! I övrigt vill jag applådera det faktum att artikelförfattaren bemöter läsarnas frågor i kommentartråden. Borde vara obligatoriskt.

pilsner, 16:27, 7 mars 2012. Anmäl

Henrik: Scannrarna på Manchesters flygplats körs på dispens. Inga nya får installeras och de gamla ska avvecklas inom något år.

H, 14:56, 7 mars 2012. Anmäl

Chris: "Extremt högstrålande" är de ju faktiskt inte. Själva flighten är väldigt mycket mer strålning. Jag läste någonstans att en scan kan motsvara så lite som två minuter på själva planet. Henrik: Som jag har förstått det har just Manchester fått någon sorts dispens. Inga nya maskiner för införas. GustavS: Jag skrev inte att DHS/företagskopplingarna var en nyhet. Inte heller att bildernas sparas och sprids. Däremot är ingenjörens avslöjande och Youtube-video en nyhet. /Leonel

Leonel Marjavaara, 14:38, 7 mars 2012. Anmäl

Jag är glad för att vi inte har dessa extremt högstrålande scanners i Sverige iallafall.

Chris, 14:17, 7 mars 2012. Anmäl