Snygga kändisar blir fula [Video]

Tre australiska studenter har fått pris för upptäckten av en intressant visuell effekt som gör vanliga ansikten groteska – utan specialeffekter.

Studenterna, från Queensland University, skriver på sin hemsida att precis som med många andra intressanta vetenskapliga upptäckter skedde denna av en slump.

Annons:

Sommaren 2011 jobbade Sean Murphy själv i ett labb med en uppsättning ansiktsbilder för ett orelaterat experiment. När han radade upp ansiktena bredvid varandra och gick igenom dem upptäckte han att de deformerades och blev groteska när han spelade upp dem efter varandra.

Men när han tittade på var och ett av ansiktena separat såg de normala ut igen. Tillsammans med Matthew Thompson och Jason Tengen gjorde han en video av sin upptäckt, som de kallar ”flashed face distortion effect”. Videon fick snabbt viral spridning och har sedan juli dragit in sex miljoner visningar.

Effekten fungerar bara om man tittar på en punkt mittemellan bilderna. Hjärnan då tvingas ta in ansiktena med den perifera synen och när man jämför de snabbt skiftande bilderna med varandra blir framträdande ansiktsdrag, till exempel en stor panna eller käke, ännu mer framträdande.

Förra veckan fick de australiska studenterna andrapris i Illusion Contest 2012 och i samband med utmärkelsen gjorde de en ny video – den här gången med kändisar. Och det ligger något i Youtube-användaren unixcgis kommentar till videon:

”Seems to exactly capture the type of thing caricature artists capture.. Apparently our peripheral vision is always on acid.”

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (6)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-6 av 6

Jag ser ingen skillnad. Det måste bero på att min hjärna inte är så lättlurad.

zzz, 03:41, 24 maj 2012. Anmäl

Sjukt kul! Hade inga svårigheter att se det deformerade ansikten. Tittade snabbt på en bild och såg att den inte alls var deformerad, sedan snabt tillbaka på mittpunkten och åter igen allt blir deformerat. Kul grej och intressant!

Spejsat, 22:12, 23 maj 2012. Anmäl

Jag såg ingen skillnad,

Joakim, 20:43, 23 maj 2012. Anmäl

Que? Jag såg ingen skillnad!!!!

Joakim, 20:42, 23 maj 2012. Anmäl

ser ju ganska hemska ut även om man bara tittar på en sida, så de lurar hjärnan att blanda bilderna till en, inget nytt att så sker om man tittar mitt emellan två bilder. för att bilden hjärnan får ska se konstiga ansikten, så har de ju lagt in fula bilderpå ena sidan , med tom grimaser. hade de valt bra bilder med liknande och lika stora ansikten så hade synintrycket blivit opåverkat.

Anonym, 18:40, 23 maj 2012. Anmäl

[...] 23 maj 2012 av Tofflan Tre studenter i Australien har fått pris för en märklig upptäckt: en visuell effekt som gör vanliga ansikten groteska utan att använda specialeffekter. [...]

Snygga blir fula « Tofflan – en tragisk komedi (Webbsida), 15:46, 23 maj 2012. Anmäl