Mytomspunnen ubåt sänktes av monster – eller?

ub85ny

En ubåt som kan ha sänkts av ett jättelikt havsmonster har upptäckts utanför Skottlands kust.

Eller ”kan” är kanske ett för starkt ord även om ubåtens kapten lär ha skyllt sänkningen på något som liknar Loch Ness-odjurets havslevande släkting.

Odiskutabelt är att ett fartyg som arbetar med att lägga elkablar på havsbotten utanför Stranraer i västra Skottland nyligen fick syn på något som av allt att döma är en sjunken ubåt. Sonarbilder visar den omisskännliga konturen av ett ubåtsskrov 104 meter under vattenytan.

Ubåten ligger inom ett område där den tyska UB-85 skulle upptäckts av brittiska marinen den 30 april 1918, alltså under första världskriget.

Enligt historien ska kaptenen på båten, Günther Krech ha förklarat för britterna, som anlände i form av patrullbåten ”Coreopsis”, att ubåten skadats när den angripits av ett havsmonster som oväntat dykt upp ur vattnet.

Monstret skulle haft horn, små, djupt sittande ögon, gnistrande tänder och med en kropp så massiv att hela skrovet skakade när odjuret tog sig upp på ubåten som då befann sig i ytläge för att ladda batterierna.

Enligt kapten Krech angrep monstret den främre kanonen och lyckades slita loss stora stycken av den, skriver The Guardian som uppmärksammat upptäckten.

Besättningen öppnade eld mot monstret som till slut släppte greppet och dök ned i djupet.

Sedan monstret försvunnit beslutade kaptenen och hans besättning att överlämna sig till första bästa fartyg eftersom ubåten nu var så svårt skadad att den inte längre gick att manövrera.

Kaptenen på ”Coreopsis”, noterar märkligt nog inget av allt detta i sin loggbok utan konstaterar bara att ubåtsbesättningen överlämnat sig och att UB-85 sänkts sedan besättningen tagits om hand.

Nu finns det ett, eller snarare två, aber då det gäller UB-85. För det första är det inte helt klart att det verkligen är just denna ubåt som kabeldragarna har fångat. UB-85:s systerfartyg UB-22 vilar också i området vilket komplicerar frågan.

Dessutom kan det finnas andra förklaringar till varför den tyska besättningen gav upp. Krigsslutet av bara månader bort och den tyska krigslyckan var inte längre lika tydlig. Dessutom är dokumentationen kring något havsmonster minst sagt svag.

– I verkligheten var det ubåtarna som var de verkliga havsodjuren, de som sänkte fartyg, säger historikern och marinarkeologen Innes McCartney till BBC News.

McCartney beskriver också historien om ubåten och dess vidhängande monster som något som sannolikt har sina rötter på land, på en av Storbritanniens många herrklubbar.

Hur det verkligen ligger till med allt detta får vi veta först om någon ger sig ned till ubåten.

Om någon nu vågar.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (1)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-1 av 1

Det här är ju precis så långsökt att man inte orkar intressera sig.

John Johnstone, 23:20, 20 oktober 2016. Anmäl

60 år med Aniara

aniara161019

”Aniara”, denna jättelika ark i rymden som flyr från skövlad jord mot nya mål men tvingas gira mot tomhets mörker ljusår bort i Lyrans stjärnbild och räddningen, planeten Mars, blir grusat hopp och intet mer.

Att summera Aniara är inte lätt. Ett epos som nu fyller 60 och som likt annan stor litteratur har åldrats med välbehag.

Människans väg genom kosmos, ramarna för mänskligt liv och vår egen bräcklighet fångas på ett magiskt sätt i Harry Martinsons underbara epos Aniara.

Få andra diktverk har slukat mig på samma sätt, gett tomheten struktur, fått kosmos enormhet att kännas nära och visat hur vår jord faktiskt kan förstöras i den grad att människosläktet till slut måste fly.

Men allt går alltså inte bra. En asteroid sätter stopp för den annars raka kursen. Målet blir plötsligt inte längre möjligt att nå:

På sjätte året Aniara drog

med oförminskad fart mot Lyrans bild.

Chefsastronomen höll ett föredrag

för emigranterna om rymdens djup.

I handen höll han upp en vacker skål av glas:

Vi börjar långsamt ana att den rymd

vi färdas fram i är av annat slag

än vad vi tänkte var gång ordet rymd

på Jorden kläddes med vår fantasi.

Vi börjar ana att vår vilsegång

är ännu djupare än först vi trott

att kunskap är en blå naivitet

som ur ett tillmätt mått av tankesyn

fått den idén att Gåtan har struktur.

Vi anar nu att det vi kallar rymd

och glasklarhet kring Aniaras skrov

är ande, evig ande ogripbar

att vi förlorat oss i andens hav.

Aniara missar Mars och för människorna ombord finns inte längre någon räddning.

Mars är kvar i fokus, 60 år efter Aniara. Och just i dag kom ännu en människobyggd farkost fram till den röda planeten. Visserligen obemannad men viktig för oss människor på andra vis. ExoMars är en gemensam färd där de europeiska och ryska rymdorganisationerna i dag lät en landare ta mark och en sond fortsätta i bana runt planeten.

ExoMars ska leta efter orsaken till det metan som upptäckts på den röda planeten. Och resultatet kommer att bli spännande eftersom de enda två kända källorna för denna gas är vulkaner eller organiskt material.

Också på jorden är Mars aktuell genom just Aniara. Som en hommage till Martinsons diktverk har Kartago förlag publicerat Knut Larssons tecknade version, ”fritt efter Harry Martinson” som det står, där illustrationerna är lika magiska som Martinssons text – men kanske något oväntade med mycket naket.

Knut Larsson lyckas fånga sin läsare och visa scener ur Martinsons verk i en ny form som föder nya tankar. Och rymdskeppet, som ni kan se på omslaget här ovan – det är bara underbart!

Mars och Aniara går hand i hand. Och läs gärna Harry Martinson igen innan ni tar Knut Larssons version till er.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (1)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-1 av 1

En flygande "brödrost" med tidigt 50-talsstuk, liksom hela eposet andas den tidens UFO-vurm där de litterära utvikningarna kvalificerade för nobelpris. På motsvarande sätt belönas kanske Bob Dylans låtskrivande för något 60-talseget, något psykedeliskt eller vad, men det är upp till nobelkommitten att bena ut.

G Jonsson, 23:13, 19 oktober 2016. Anmäl

Hillary Clinton och ufofrågan

John Podesta leder Hillary Clintons kampanj och är en av de mäktigaste männen inom det demokratiska partiet. Podesta var stabschef under Bill Clintons tid som president och har fungerat som rådgivare till president Barack Obama.

Så John Podesta är inte vem som helst.

För oss ufointresserade har John Podesta länge varit känd som mannen som inte bara stått nära makten utan också sagt sig försöka förmå denna att släppa alla hemligstämplade ufodokument.

”Det är dags att öppna arkiven”, har Podesta bland annat sagt.

Podestas brinnande intresse för ufofenomenet har fått många att hoppas – men ännu så länge har förhoppningen stannat vid just hopp.

Podesta själv har sagt att han största misslyckande hittills har varit att han inte lyckats få dessa dokument frisläppta.

Om han nu vet att de finns, vilket är tveksamt. Podestas löften så här långt bygger på gissningar från hans sida om att det borde finnas hemliga dokument i ufofrågan.

När nu Wikilewaks publicerar tusentals mejl dyker även mejl riktade till Podesta upp. Mejl från personer som kanske inte direkt verkar sitta på de avgörande bevisen då det gäller ufo. Ett av dem, från 2014, börjar:

”Glaciärerna smälter i en alarmerande takt! Allt flera eldkulor på himlen! En kraftig ökning av tornador, jordbävningar, vulkanutbrott, slukhål, jordskred, smältande permafrost, uppvärmning av havet. Står vi inför en global kataklysm???”

Mejlet fortsätter sedan i samma stil med sädescirklar, Planet X, Nibiru, polbyten och en rad andra ämnen som inte nödvändigtvis hör samma med varandra.

Ett annat från 2015 påstår att utomjordingarna ”inte tolererar någon form av militärt våld på jorden eller i rymden.”

Här verkar det som om utomjordingarna missat vad som pågår i Syrien, Irak, Libyen och en rad andra länder just nu.

Det finns även andra mejl men inget av dem skingrar några frågetecken i ufofrågan. Möjligen skapas några nya.

Ett som faktiskt är lite spännande kommer från Tom DeLonge, en gång sångare och gitarrist i powerpunktrion Blink 182. DeLonge erbjuder John Podesta att möta två personer som är insatta i ämnet, alltså de bådas gemensamma ufointresse.

I ett annat mejl skriver DeLonge om en general McCasland som han säger var ansvarig för ett laboratorium vid Wright Patterson AFB som ska ha tagit emot vrakdelarna från Roswell.

Alltså från den plats där vissa menar att ett flygande tefat kraschade 1947 men där andra säger att en hemlig ballong med tung nyttolast föll just då.

”Han säger att han är en skeptiker, det är han inte”, skriver DeLonge bland annat.

Om John Podesta svarade eller om han träffade några av dessa personer vet vi inte. Det finns inga mejl som visar detta.

John Podesta fortsätter dock att kämpa för frisläppandet av samtliga ufodokument som regeringen har tillgång till. Och Hillary Clinton själv har sagt att hon kommer att öppna arkiven – så länge inte den nationella säkerheten hotas. Och det är bra. För givetvis finns det sådana dokument. Och vi är många som vill veta vad det står i dem.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (1)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-1 av 1

Podesta antyder dåligt omdöme hos demokraterna, sedan må det vara hur som helst med kraschade tefat, men har de tagit sig ända hit var det nog meningen att de där serietidningsmackapärerna som tjusade 50-talets kvartersungar skulle hålla för återresan också.

G Jonsson, 22:45, 19 oktober 2016. Anmäl

Ebbe Schöns magiska verklighet

lopkostrad

Mat och magi har länge intresserat folklivsforskaren Ebbe Schön och det är inte förvånande att hans nya bok tar upp precis detta ämne. Och då med dryck som bonus. I ”Mat, dryck och magi” (Carlssons) lyckas Ebbe Schön som så ofta fånga sina läsare och ger med en stor författares självklarhet all den extra kunskap som vi egentligen inte hade bett att få.

Även om vi i dag tror oss immuna mot magiskt tänkande så visar Ebbe Schön med viss tydlighet att också nutidsmänniskan, vi alltså, litar på ”forskning” om vad vi ska äta som inte alltid är välunderbyggd. Men genom böcker och artiklar väljer vi att tro på olika dieter och råd om hur vi ska leva bättre.

En dag är det 5:2-diet och en annan LCHF, ibland är fett den stora boven, en annan socker och plötsligt är fett bra. När vi inte har alla fakta så väljer vi att tro även i dag.

Nu handlar boken mest om hur det var förr och Ebbe Schön tar oss med till en tid där mat för dagen inte var något alla kunde räkna med. Där missväxt, sjukdom och andra yttre faktorer kunde drabba en by, ett land eller en familj på ett sätt som blev katastrofalt.

Det är knappast konstigt att många, de flesta sannolikt, vände sig till osynliga makter för att försäkra sig om att de skulle överleva och få det så bra som möjligt för sina nära och kära.

I dag är det lätt att se på våra förfäder som lättlurade och naiva men i själva verket agerade de helt i linje med hur samhället då fungerade och vad som förväntades av dem.

När ett litet barn inte lärde sig tala förklarades det med att det kunde röra sig om en bortbyting, någon som trollen bytt ut mot ett av sina egna. När skörden slog fel kunde det bero på att gårdens ägare gjort sig ovän med gårdstomten. När jägaren missade sitt skott kunde det förklaras av att en ”friskytt” uttalat några magiska rader.

Människorna levde med en magisk världsbild, konstaterar Ebbe Schön. Och det gör många ännu i dag, det märker jag som ofta är ute och pratar för olika sällskap. Många är beredda att tro på makter utanför dem som vi vanligen vänder oss till. Vissa tror att världen styrs av en okänd, och uppenbarligen osynlig, skara makthavare som drabbar oss med chemtrails, terrorattacker och klimatförändringar. Spöken lever även de i högönsklig välmåga.

Att läsa Ebbe Schön lär mig mycket om hur det var för inte så hemskt länge sedan. Men också om varför vi människor är som vi är i dag. Några generationer räcker inte för att förändra oss människor så mycket som vi kanske tror.

Innerst inne bär vi med oss en magisk värld där tro, hopp och önskedrömmar lever sida vid sida med mobiltelefoner och platta teveapparater. Apparater som få av oss egentligen vet hur de faktiskt fungerar.

Bilden överst tog jag för några år sedan och den får illustrera svårigheten att veta vad man ska sätta tilltro till då det gäller mat i dag. Bilden nedan föreställer Ebbe Schön och den tog jag tidigare i år.

ebbeschon2016cs

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (1)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-1 av 1

Fast jag tror att det också går att tala om en "backlash": att människor var lite mer rationella för en 20-25 år sedan, men har blivit mer benägna att åter söka sig till alternativa förklaringsmodeller. En teori är att det har att göra med det förra kalla krigets upphörande. Plötsligt fanns inte längre en enda självklar världsordning att förhålla sig till. Att påstå att det finns flera sanningar har blivit lättare att påstå när alla inte längre är överens om vem eller vilka som är auktoriteter.

Kap Kennedy, 09:00, 11 oktober 2016. Anmäl

De döda talar (kanske) på band

jurgensonarbetsrum19631ny

Kan de döda göra sig hörda från andra sidan? Om det nu finns någon andra sida.

I vilket fall vill vi gärna tro det och många har försökt att få kontakt med sina nära och kära när de väl har lämnat detta jordeliv och tagit det sista stora steget bort från jordelivet.

Medier och kanaliserare, schamaner och orakel, alla har de utgett sig för att kunna förmedla kontakter och information som ligger utanför vår vardagliga tillvaro.

En av dem som försökt överbrygga klyftan mellan de levande och de döda var Friedrich Jürgenson (1903–1987) som från sitt hem i Mölnbo med hjälp av stora rullbandspelare fångade vad han trodde var dödas kommunikationer. Jürgenson laddade sina bandspelare med tomma och helt nyinköpta band som han sedan lät rulla medan mikrofonen stod på.

De som lyssnade fick spetsa öronen men kunde, ofta med Jürgensons hjälp, höra ord, meningar och brottstycken som med lite god vilja kunde tolkas som budskap från en annan värld – från andra sidan.

1963 (samma år som bilden ovan togs) fick Jürgenson kontakt med en annan intresserad, Claude Thorlin (1916–1999) från Eskilstuna och snart kunde de båda, var och en på sitt håll, urskilja röster som verkade tala från en annan dimension. Röster som många andra hade svårt att höra men som kanske, kanske fanns där i bruset.

Rösterna talade ryska, tyska, engelska och svenska i ett slags blandspråk, polyglott. Varför de nu skulle göra detta.

Nu har Marie Wennersten på Sveriges Radio Drama gjort ett program och en podd om dessa omstridda fenomen. Hon har grävt i SR:s arkiv och hittat en gammal intervju med Jürgenson men framför allt intervjuat konstnären Leif Elggren som intresserat sig för fenomenet. Så varför inte lyssna på det och fundera lite kring om detta verkligen är möjligt?

Programmet sänds i kväll på P1 klockan 19.30 och i repris 16.03 på lördag. Och podden hittar ni på SR:s webbplats. Sedan får vi se om de döda talar i Sveriges Radio.

Vill ni höra en lång rad exempel på Jürgensons inspelningar så finns det på journalisten och författaren Anders Leopolds webbplats.

En längre blogg om Friedrich Jürgenson, som jag skrev i november 2014, kan ni läsa här.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (1)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-1 av 1

En stark sändare i närheten typ radioamatörer som var vanliga då kan med en obalanserad antenn, och det var ibland litet si och så med de tekniska kunskaperna, orsaka alla möjliga störningar i omgivningen och säkert också interferera med bandspelarens modulationssignal. En tillräckligt stark sändare kan t o m få hushållsmaskiner att löpa amok, men då handlar det om ohälsosamma sändareffekter. Allt elektriskt är känsligt för yttre påverkan.

John Johnstone, 08:52, 4 oktober 2016. Anmäl

Snart landar Rosetta hos Philae

kometen160928

Mindre än två år efter det att rymdsonden Rosetta placerade den lilla landaren Philae på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenkos yta kommer Rosetta själv att följa efter.

Landningen är planerad att äga rum strax efter klockan 13 på fredag och blir då slutpunkten för en tolv år lång expedition till kometen, varav tio år på resa från jorden. Den som vill kan följa den direkt genom Nasas webbplats.

Just nu befinner sig kometen i jungfruns stjärnbild, på andra sidan solen, 4,8 gånger som så långt från jorden som vi själva har till solen.

Philae landade säkert på den 10 kilometer stora kometens yta redan den 12 november 2014. Med sig hade den ett litet laboratorium som undersökt kometens beståndsdelar genom att analysera gaser på dess yta.

Samma teknik har vidareutvecklats för att kunna lukta efter tecken på prostatacancer hos män. Något som också hundar har visat sig kunna göra. Den nya metoden ska dock vara snabbare och säkrare.

Tekniken som används ombord på Philae har också kunnat utvecklas och utnyttjas för att analysera luften ombord på brittiska ubåtar. På så sätt kan halten av koldioxid kontrolleras och larm slås om halten skulle bli för hög.

Men nu är Rosettas och Philaes uppdrag på väg att ta slut. Med den ene parkerad på kometens yta och den andre flygande intill börjar avståndet till solen bli så stort att solpanelerna inte längre räcker till för att förse de båda med kraft.

Genom att ”landa” Rosetta på 67P/Churyumov-Gerasimenko får de små jordiska farkosterna avsluta sitt arbete som fripassagerare på vägen ut från solsystemet för att om några år åter vända in mot dess centrum när kometen åter dras in med hjälp av solens gravitation.

Och vid sitt nästa besök har kometen de två farkosterna på ryggen.

Bilden ovan är tagen av Rosetta och visar kometen den ska landa på. Foto: ESA.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Under eller bara underlikt?

moder490

Det är inte lätt att bli ett helgon och vägen till helgonförklaring är lång. Och ska man bli ett helgon så krävs inte bara ett liv i Guds tjänst och många människor som vittnar om det.

I fallet med moder Teresa samlade den kanadensiske prästen fader Kolodiejchuk in 35.000 sidor med vittnesmål från 113 personer som han lade fram för Vatikanens helgonkommitté i augusti 2001.

Men sedan krävdes två mirakel.

Det ena inträffade i september 1998. Men innan vi kommer dit ska vi backa ett år, till 1997, då en kvinna vid namn Monica Besra i Västbengalen drabbades av en svår tumör i magen. En tumör som trots ett otal besök hos läkare inte gick att bota. I maj 1998 lades hon in på ett hem drivet av Missionary of charity, en orden grundad av moder Teresa, i staden Patiram.

När Monica Besra kom dit hade hennes mage svällt upp och gick för tillfället inte att operera.

Och så, den 5 september 1998, på dagen ett år efter det att moder Teresa gått bort, kände Monica Besra hur en stråle av ljus lösgjorde sig från ett foto av moder Teresa. Senare samma kväll band två systrar från orden ett band med en medaljong med en bild av moder Teresa runt midjan på henne. Och för första gången på månader kunde Monica Besra sova utan smärta.

När hon vaknade upp nästa morgon var tumören borta.

Undret har givetvis ifrågasatts och många, inklusive Monica Besras man, hävdar att tillfrisknandet berodde på den medicin som Monica Besra åt. Andra, som Vatikanens läkare, har pekat på att tumören var borta inom åtta timmar vilket i sig kan betecknas som ett mirakel.

Mirakel nummer två, och som alltså också tillskrivs moder Teresa efter hennes död, inträffade i Brasilien där Marcilio Haddad Andrino hade drabbats av flera bölder i hjärnan. Hans fru placerade då en bild av moder Teresa nära sin mans huvud och började be till henne varje dag.

I december 2008 fördes Andrino i ilfart till sjukhus efter det att han drabbats av svår huvudvärk men upplevde sedan hur värken försvann och en inre frid spred sig i hans kropp.

När läkare undersökte honom nästa dag var bölderna på väg bort och han förklarades frisk.

Den klentrogne kan peka på flera orsaker till att de båda sjuka blivit friska. Inte minst det faktum att mängder av andra sjuka säkert också bett till moder Teresa utan att bli fria från sina sjukdomar.

Men när antalet är stort nog är chansen också stor att några faktiskt blir friska av ena eller andra orsaken.

Och vi människor älskar träffar. De många som dött trots sin starka tro är aldrig lika intressanta.

Fotnot: Beskrivningen av de två undren har jag sammanfattat från en artikel i The India Express. Bilden ovan är tagen av TT.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Kommentarer (4)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-4 av 4

För att anknyta till politiska mirakel så kan väl utgången av Almstriden sägas ha varit ett slags mirakel. De utdömda träden står ju kvar ännu idag. Men inte ens ett Herrans mirakel av Moder Teresa lär kunna rädda politikernas anseende sedan man nu dristat sig till att såga ned Slussens älskade popplar...

Mulbert Skog, 03:58, 7 september 2016. Anmäl

Som icke-troende i allmänhet, och icke-katolik i synnerhet, känner jag mig fullständigt tillfreds med att låta den katolska världen ha dessa frågor helt för sig själva. Det är inte viktiga frågor ur ett världsligt perspektiv och denna så kallade helgonförklaring är varken till gagn för eller ett hot mot mänskligheten eller någon av oss personligen.

Kap Kennedy, 13:57, 5 september 2016. Anmäl

Det är en skandal att hon helgonförklarats. Se http://www.slate.com/articles/news_and_politics/fighting_words/2003/10/mommie_dearest.html eller https://www.youtube.com/watch?v=65JxnUW7Wk4.

Göran Ingvarsson, 10:02, 5 september 2016. Anmäl

Det är inte ofta det sker underverk av den kalibern, men därutöver finns ju såväl politiska helgonförklaringar som tekniska underverk i mängd.

Pelgert Månsson, 23:23, 4 september 2016. Anmäl

Jupiters sydsken fångat

jupiterpolarsken1609

Få naturfenomen kan mäta sig med polarskenet. De gånger jag har stått under en gnistrande stjärnprydd natthimmel medan norrskenet har dansat över mig är alla oförglömliga.

Men polarsken är inget som enbart hör jorden till. Också vårt solsystems gasjättar Saturnus, Uranus, Neptunus och Jupiter har ett rikt yttre liv där deras magnetfält fångar in solens partiklar och låter dem dansa.

Nu kommer de hittills mest närgångna bilderna av Jupiter då Nasas rymdsond ”Juno” efter fem års resa har börjat leverera foton som avslöjar detaljer som ingen tidigare sett.

”Juno” har också fångat Jupiters nordpol, något som görs för första gången. Och till skillnad från planetens midja, där långa band blivit dess signum för oss som haft nöjet att se planeten genom jordiska teleskop, så är nordpolen blåare och fylld av stormar.

Men det är ändå sydskenet som fångar ögat.

Bilden här ovan är tagen av rymdsondens infrarödkänsliga kamera och uppvisar ett polarsken inte olikt det som syns på jorden. För även här ligger polarskenet i en ring runt polerna som med jämna mellanrum rör sig så att dess yttre delar kan ses så långt ned som från södra Medelhavet.

Polarskenet är aktivt alla dagar på året, beroende på hur aktiv solen är. Men det är givetvis lättast att se när det är mörkt. Och ett antal gånger om året ses det också i södra Sverige som den 25 augusti då Ola Lewitschnik satt på akterdäck på familjens båt ”Frigg” på Söder Mälarstrand i Stockholm och strax före midnatt fångade det vackra norrskenet på bilden nedan.

sthlmnorrsken2016490

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 1

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-1 av 1

Alla planeter olika men ändå lika.

John Johnstone, 21:04, 4 september 2016. Anmäl

Döda isvulkaner och salt som lyser

vulkan490_160902

Många minns säkert de mystiska vita områden som likt ficklampor lyste från asteroiden Ceres yta när rymdsonden ”Dawn” närmade sig för ett år sedan.

Nu börjar ”Dawns” datainsamlingen från småplaneten ge resultat och även om sonden aldrig landat kommer uppgifter om ovanliga mineraler på dess yta, vulkaner som verkar spy ut is och en tunn yttre atmosfär bestående av fruset vatten.

Småplaneten Ceres har en särskild ställning i det bälte av större och mindre stenar, berg och små månliknande objekt som rör sig i en bana mellan planeterna Mars och Jupiter. Asteroidbältet anses av många forskare som ett givet mål för en mänsklig landning inom en inte allt för avlägsen framtid.

En av de mest spännande himlakropparna är utan tvekan Ceres med sina 950 kilometer i diameter.

Några forskare, som publicerar sina resultat i det senaste numret av Science, menar att is transporteras upp till ytan från Ceres inre; i en del fall långsamt, i andra fall snabbt i samband med att Ceres träffats av en passerande rymdsten.

Och – genom en isvulkan.

Det forskarna har sett är en 17 kilometer bred och 4 kilometer hög vulkan som en gång har spytt ut is.

Vulkanen har döpts till Ahuna Mons och ska enligt Nasaforskaren Ottaviano Ruesch som lett gruppen, ha fått sitt utseende av det salta vatten som frusit till ett 4 kilometer högt berg.

Ahuna Mons verkar vara ett i tiden fruset minnesmärke och senast det trängde upp vatten ur vulkanen var för cirka 200 miljoner år sedan, enligt forskarna. Men vulkanen är unik, något liknande objekt har inte hittats i solsystemet tidigare.

Och så var det de vita fläckarna som fick människor över hela världen att spekulera om att de kunde vara signaler från ET riktade till ”Dawn” när sonden närmade sig Ceres.

Riktigt så spännande var det inte. De vita områdena har visat sig bestå av salt, inte olikt det salt som finns på havets botten i våra egna oceaner. Här verkar saltvattnet ha tvingats upp ur Ceres mot ytan genom en ännu okänd mekanism.

När solen lyser på det vita saltet reflekterar det starkt nog för att ses på stora avstånd.

Ceres är en spännande himlakropp och mycket återstår att upptäcka.

Bilden ovan är tagen av ”Dawn” och Nasa och föreställer Ahuna Mons.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 1

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-1 av 1

Utomjordingarna kommunicerar kanske inbördes, mellan solsystemen och sina rymdskepp/kolonier via riktat, högintensivt laserljus i stället för med ålderdomliga radiovågor. Vi borde kanske skicka ut några laserpulser på måfå med ett kodat hälsningsmeddelande och litet turistinformation.

Pelgert Månsson, 00:45, 3 september 2016. Anmäl

Signal från rymden – är det ET?

planet160831

När ryska och italienska forskare upptäckte en oväntad signal från ett stjärnsystem i stjärnbilden Herkules i maj 2015 lade man locket på.

Det som skulle kunna vara ett tecken på en högteknologisk civilisation förblev hemligt. Något som utan tvekan kan få konspirationsinriktade nätanvändare att fumla efter tangenterna.

Men forskare är, oftast, ett försiktigt släkte och en signal är ingen signal. Om den inte upprepas.

Många minns den beryktade Wow!-signalen som nådde ett radioteleskop i Ohio den 15 augusti 1977. Efter 72 sekunder var den över – för att aldrig höras igen.

Den gången kom signalen från Skyttens stjärnbild och allt vi jordbor har kunnat göra med den har varit att skicka 10.000 twittermeddelanden som svar – 35 år senare. Dock utan att ha en susning om ifall det finns någon i andra änden.

Den signal som nu har tagits emot nådde det ryska Ratan-600-teleskopet i Zelentjukskaja den 15 maj förra året. Signalen kom från stjärnan HD164595 dit det är 95 ljusår.

Det enda vi vet om denna sol är att den är nästan exakt lika stor som vår egen och att den har åtminstone en planet som cirklar runt sig. En planet som kan liknas vid vårt solsystems Neptunus. Alltså en stor gasplanet där liv är rätt osannolikt.

Centralsolen är omkring 6,3 miljarder år gammal, alltså betydligt äldre än vår sol med sina 4,6 miljarder år.

Men, det finns inget som säger att HD164595 inte kan ha fler planeter. Och om signalen är av intelligent ursprung så kanske, kanske den har skickats ut från en av dem.

Om detta vet vi alltså inget ännu men forskarna bakom upptäckten manar till konstant bevakning av det avlägsna solsystemet, för kanske kan det komma en ny signal.

Är det nu en utomjordisk civilisation som vill göra sig känd? Kanske. Kanske inte.

Seth Shostak, mångårig undersökare av utomjordiskt liv vid Seti-institutet, konstaterar att signalen i sig avslöjar mycket om en eventuell avsändare. Eller rättare sagt problemen:

Om signalen skickats ut i alla riktningar för att fiska brett efter en mottagare då måste den ha haft en effekt på 100 miljarder miljarder watt. Alltså en kraftkälla som ligger bortom allt som vi människor i dag kan föreställa oss.

Om signalen var riktad mot oss för att väcka just jordbornas uppmärksamhet, räcker det med lite mer än en triljon watt. Vilket i sig är lika mycket som hela mänskligheten gör av med i energi.

Nu är det knappast så att de eventuella invånarna på någon planet runt HD164595 kan veta att vi finns till. De bor helt enkelt för långt bort för att ha kunnat registrera någon av våra egna signaler. Så tanken att ”de” skickat signalen mot lilla jorden är tveksam.

Seth Shostak är också mycket kritisk till hur forskargruppen har hanterat upptäckten av signalen. Tvärt emot alla internationella överenskommelser larmade inte det rysk-italienska teamet övriga forskarvärlden. Man höll tyst i över ett år.

Tanken är att övriga radioteleskop i världen snabbt skulle börja lyssna de också. Så blev det inte.

Och när astronomerna väl fick veta om det, för några dagar sedan, så kunde ingen höra ett knyst. För HD164595 har valt att inte upprepa sig. Precis som Wow!-signalen en gång i tiden.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 1

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-1 av 1

Vår teknologiska utvecklingsnivå ligger förmodligen på stenåldersnivå med rymdmått mätt och oss i fatet vid ansatserna till att upprätta en fruktbärande dialog med våra utomjordiska partners.

Mulbert Skog, 23:11, 31 augusti 2016. Anmäl