Bildskatt från rymden

apollo11landat

Äntligen går det att klicka sig fram genom ett stycke rymdhistoria vars påverkan på oss jordmänniskor knappast kan övervärderas. För nu finns samtliga bilder tagna under Apolloprojektet till månen tillgängliga på nätet. Och det tack vare en privatperson som sedan 1999 har ägnat tusentals timmar åt att bygga upp vad han kommit att kalla The Project Apollo Archive. Tack vare Kipp Teague kan vi se alla de dåliga, halvskarpa, felexponerade – och ofattbart underbara foton som astronauterna fångade med sina svenska Hasselbladskameror.

Annons:

Kipp Teague har samlat fler än 8.400 bilder i ett högupplöst format och publicerat dem på bildtjänsten Flickr men har också ett arkiv på Apolloarchive.com där det också finns bilder från Apollo 1 och framåt. Bilderna kommer från de sex färder som landsatte tolv astronauter på månen mellan åren 1969 och 1972 men också från den misslyckade färden med Apollo 13 som var nära att sluta i en katastrof.

Och här finns rader av historiska foton, knivskarpa tack vare Hasselbladskamerans stora bildformat och bristen på luft på månytan. Men också alla de bilder där astronauterna lyckats missa halva målet för sina fotoförsök eller helt enkelt ställt in exponeringsmätaren fel. Men det är de perfekta bilderna som nådde historieböckerna.

Det fanns en rad problem med att ta bilder på månen. Inte minst då astronauterna måste bära klumpiga handskar och dessutom ha sina kameror fast monterade på bröstet för att hela tiden ha händerna fria till annat arbete. Att en hel del bilder då inte blir så bra kunde jag själv konstatera när jag sommaren 2000 ägnade en dag åt att gå igenom flera tusen bilder från Apolloprojektet på Lunar and Planetary Institute i Houston.

Allt tal om att bilderna skulle vara skapade i en studie, något som vissa konspirationsivrare hävdade på den tiden, föll platt när man såg kopiorna som förvarades i mappar. För nog borde Nasa ha lyckats bättre med sina bilder om man kunde ta dem under studioförhållanden.

Kipp Teague har gett alla rymdälskare en riktigt fin present genom att göra bildskatten tillgänglig.

Den som vill läsa och se mer om Apolloprojektet och Nasas bilder kan också klicka in sig på Nasas webbplats.

apollo17jorden

Apollo 17:s bild från månen mot jorden.

Dela med dina vänner

 • 188
 • 6
 • 0
 • 7

Kommentarer (1)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-1 av 1

Otroligt fint livsprojekt att få ordning på dessa bilder. Akta dig för att börja brottas med konspirationsgökarna bara. Alla bevis är för dom motbevis. I det här fallet blir väl motbeviset att "det är klart de tog en massa dåliga kort för att göra det mer trovärdigt" eller liknand. Kan avsluta med att reka en konspirationspod där debunkning är grejem. Gjord av skeptikerpoddens grundare och går att hitta på khpodden.se

Gordon Granberg, 09:49, 5 oktober 2015. Anmäl

100 000 har sett den omdiskuterade filmen

Diskussionerna kring det okända flygande föremål som filmades över Puerto Rico den 25 april 2013 har gått höga sedan DN publicerade hela filmen i förra veckan. Filmen har visats fler än 100.000 gånger på DN.se sedan dess och min mejllåda har fyllts av olika teorier.

Att några gissar på en ovanlig form av drönare är inte förvånande och det finns även de som menar att det kan röra sig om ett föremål som inte hör hemma på jorden. Men den vanligaste teorin är att det skulle röra sig om en eller ett par fåglar som fångats av det amerikanska övervakningsplanets infraröda kamera. Och det är ingen tvekan om att allt fler tecken tyder på att det också kan vara det som är svaret.

En som försöker leda den teorin i bevis är Chriss Pagani som driver en sajt som undersöker spöken, andar och andra påstått övernaturliga fenomen. Hon menar att det måste röra sig om ett litet föremål eftersom flygplanets radar aldrig lyckades låsa på själva föremålet.

Och där kan hon ha rätt. 42 sekunder in i filmen syns en fyrkant dyka upp under några sekunder innan den åter försvinner. Fyrkanten är ett tecken på att besättningen här försöker låsa kameran på föremålet – men misslyckas då den snabbt slocknar.

Detta menar Pagani ställer till stora problem när det gäller de värden som visas på filmbilderna. När låsningen misslyckas så mäter istället kameran avstånd och hastighet gentemot marken, inte mot det okända föremålet. På det sättet blir hastighetsbedömningen minst sagt problematisk.

Nu har gruppen, Scientific Coalition of Ufology (SCU), aldrig påstått att man använt sig av de värden som syns i bilden utan istället använt sig av flygplanets hastighet och de föremål som syns på marken för att beräkna en ungefärlig hastighet på det okända föremålet.

Att försöka identifiera föremålet genom att titta på filmen går inte. Bilden har helt enkelt inte tillräckligt bra upplösning för att det ska vara meningsfullt. Allt man ser är hur föremålet tumlar och byter form mest hela tiden.

SCU som fick filmklippet från en läcka inom den amerikanska inrikes säkerhetstjänsten (Homeland Security) har lagt fram, och avfärdat, teorin att föremålet kan vara en drönare men man har även diskuterat frågan om det kan vara en fågel. Gruppen menar dock att det finns en sekvens i filmen som talar emot detta. Alldeles i slutet av den kan man nämligen se hur föremålet går ned mot vattenytan och då blir nästan (men inte helt) omöjligt att se.

Detta tolkar gruppen som att föremålet färdas under vattenytan.

Jag är själv mycket tveksam till att föremålet verkligen skulle befinna sig under vattenytan. Istället tror jag att det är IR-signalen som försvagas. Anledningen kan vara att en vinge kommer i vägen för den varmare kroppen eller att vinkeln till föremålet (fågeln?) ändras så att den värmealstrande ytan minskar.

När föremålet åter blir synligt ser det ut att dela sig i två i det närmaste identiska objekt som flyger sida vid sida innan de helt försvinner.

Också detta finns det anledning att vara tveksam till. Istället ser det ut som om det ena är en spegelbild av det andra.

När man tolkar den sekvensen ska man ha i åtanke att det inte första gången som föremålet ser ut att delas i två under de tre minuter som det syns i bild. 25, 30 och 35 sekunder in i filmen syns denna effekt och den upprepas sedan vid flera tillfällen. Bakom det främre mörka föremålet dyker det upp ännu ett, som ett slags spökbild.

Förklaringen till denna dubblering kan vara att det rör sig om två föremål men det skulle också kunna röra sig om en effekt som uppstår i kameran.

Pagani menar att det okända föremålet, som hon anser vara en pelikan, landar på vattnet och att två andra fåglar lyfter och då följs av kameraoperatören i tron att det är samma objekt. Detta är inte lika lätt att köpa. Landningen, om det är en sådan, pågår under en lång sträcka och det går inte att se att fågeln stannar. Istället fortsätter den med god fart under cirka 15 sekunder som en vitare version – alltså kallare än tidigare.

För mig går det inte att se att den skulle landa.

En fråga som också behöver ett svar innan vi kan lägga filmen från Puerto Rico till handlingarna är vad det var för rosafärgat föremålet som dök upp ute till havs i början av observationen. Det var ju detta som fångade besättningens och flygledartornets intresse. När ljuset slocknade valde besättningen att slå på sin infraröda kamera och börja filma.

Här måste vi ta hänsyn till två saker. Dels att observationen gjordes i mörker där det var omöjligt att bedöma avståndet till ljuskällan. Dels att SCU-undersökarna egentligen inte vet säkert hur den första delen av observationen gick till eftersom ingen ur besättningen har intervjuats. All information har kommit genom en annan person med insyn i händelsen.

Detta är inte optimalt när det gäller observationer av fenomen som dessa. Att inte ha möjlighet att tala med originalvittnena riskerar att ge felaktig information.

Vi vet därför inte hur lång tid som gick mellan det att besättningen såg ljuset slockna till dess att IR-kameran slogs på.

Så finns det då något som kan förklara det rosafärgade ljuset? Kanske.

Jupiter befann sig i västnordväst, lågt över horisonten, och är en möjlig felkälla till ljuset. Att det försvann kan förklaras med att det var blandad molnighet över Puerto Rico denna natt och att det hade räckt med ett moln för dölja ljuset från Jupiter.

Märkligt nog diskuteras inte möjliga felkällor i SCU:s omfattande rapport.

Filmer av okända fenomen i luften brukar få sin förklaring och även om mycket pekar på att det rör sig om en eller två fåglar som fångats av IR-kameran så återstår att någon försöker filma fåglar i planflykt med en liknande utrustning. Först då kan vi känna oss riktigt säkra.

Men än så länge lutar allt åt att det rör sig om en eller flera fåglar som fångats av besättningen.

puertodubbel001

Här syns hur föremålet delar sig i två medan det fortfarande befinner sig över land.

puertodubbel003

Och här syns hur föremålet dear sig i två efter det kommit ut över vattnet.

puertokvadrat002

Den vita kvadraten är ett försök att låsa kamerans radar på föremålet – vilket inte lyckas.

 

Dela med dina vänner

 • 273
 • 3
 • 0
 • 0

Kommentarer (1)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-1 av 1

väldigt intressant, roligt att det tas upp även i svensk media som annars inte rapporterar så mycket om just UFO och USO (unidentified submerged objects). LIte skoj att detta verkar vara lite av båda. Trovärdiga expert vittnen som sett det mesta som normalt flyger i deras luftrum. När de senare studerat radar data från tidpunkten så har de funnit fler objekt som inte kan identifieras eller förklaras. Uppföljning uppskattas, har några nya teorier framlagts ?

Johan Eriksson, 04:25, 6 oktober 2015. Anmäl

Nedräkning mot domedagen

Domedagsasteroiden/kometen som skulle/ska träffa jorden någon gång mellan den 15 och 28 september (mitt under min kommande ledighet!) lyser fortfarande med sin frånvaro. Ryktet tog fart sedan det publicerats på sajten Before it’s news den 20 juni då en anonym skribent påstod att Nasa bekräftat att en fyra kilometer stor rymdsten, en asteroid, skulle slå ned och förstöra livet på jorden. Eller åtminstone rätt mycket av det.

Enligt sajten har amerikanska myndigheter börjat bunkra mat för bistrare tider, ett rykte som då och då brukar spridas av konspirationsivrare från olika läger.

Nu kan detta verka som en bagatell och på många sätt är det också det. Men det som intresserar mig är hur en liten, obskyr sajt kan få ett så enormt  genomslag att en sökning på begreppet ”Doomsday asteroid 2015” ger 4,3 miljoner träffar.

För källan till allt är en religiös sajt med 15.683 besökare (varav jag står för tre) som drivs en självutnämnd profet vid namn Efraid Rodriguez som dessutom kallar sig pastor och vars kontakt med Gud har gett honom denna information. På sin webbplats skriver den gode pastorn:

”Gud visade mig en stor klippa, en Asteroid, som går in i atmosfären över staden Arecibo i Puerto Rico och vidare över Mayagüez på väg mot oceanen. Detta kommer att hända klockan 02.00.”

Bara att ställa klockan på väckning alltså. För klockan är då 08 på morgonen här i Sverige och 70 miljoner människor står strax därpå inför mötet med sin skapare.

(En vanlig dag på jorden dör omkring 150.000 människor så den kosmiska krocken är något alldeles extra.)

Nedslaget skapar en tsunami och utlöser en jordbävning med styrkan 12 på richterskalan. Och tolvan betyder att Gud har återvänt till jorden. Enligt den gode pastorn är kanske bäst att tillägga.

Tyvärr svävar Rodriguez på målet när det gäller ett mer exakt datum men, skriver han, det kommer att vara fullmåne över Puerto Rico när det smäller. Vilket skulle kunna vara den 28 september då det är fullmåne nästa gång och den står högt över örikets västra horisont.

Enligt Rodriguez kommer aktiemarknaden att krascha och USA att byta namn sedan ett förödande inbördeskrig bryter ut där soldater instruerats att döda sin egna familjer. Om detta skriver inte några andra sajter, vad jag kan se, kanske för att ingen av dem läst pastor Rodriguez originaltext. Kanske för att det helt enkelt blir för extremt.

En annan konkurrerande profet är den kristna författaren Lyn Leahz som bland annat sprider sina guldkorn på sajten Prophecy News Watch. Leahz ska ha talat med en vän som gett henne insidesinformation om att en komet ligger på kollisionskurs med vår arma jord.

Lyn Leahzs webbplats osar av svavelhaltiga varningar som tar katastrofen ett steg vidare då hon också varnar för en kommande jordbävning som snart ska förstöra hela nordvästra USA. Och givetvis grundar hon detta på källor (tidningsartiklar) som verkar vederhäftiga men som hon väljer att misstolka på värsta möjliga sätt.

För ja, det finns alltid en risk att en stor jordbävning kan drabba västra USA. Men att detta skulle vara nära förestående finnas det inga belägg för och knappast heller inte att den i så fall är det yttersta tecknet på att Jesus är på väg tillbaka till jorden.

Lyn Leahz är en profet. Åtminstone i sina egna ögon. Men lustigt nog en profet som måste läsa tidningarna för att hitta stöd för sina framtidssyner.

Before it’s news är i samma klass som Lyn och det faktum att Nasa faktiskt sett sig nödsakat att gå ut med en dementi har passerat sajten obemärkt.

Dessa två obskyra källor har fått stor spridning på nätet och en rad betydligt mer seriösa sajter har tagit upp ”hotet”. Och, som sagt, till och med Nasa har tvingats gå ut för att mota Olle i grind.

Dessa idéer har även slagit rot i Sverige och ett par från västra Sverige, som jag har kontakt med via mejl, säger sig ha fått besked av sina utomjordiska kontakter från Arcturus som också varnar för en kommande rymdsten. Men till skillnad från den jag redan beskrivit ska arcturianernas slå ned 150 kilometer norr om Kuba i något som kallas Governor Bay vilket borde bli cirka 800 kilometer längre bort än pastor Rodriguez himlahot.

Detta sagt så rörde sig en rymdsten ”nära” jorden under torsdagen. Det handlade om en 270 meter stor asteroid med namnet 2012 TT5 som passerade jorden på betryggande avstånd, nämligen 21,5 gånger avståndet till månen, tidigt på morgonen svensk tid, skriver Nasas JPL-laboratorium i ett twitterinlägg. Någon risk för jorden fanns inte och har heller inte funnits. Men det finns säkert de som kan få det till något annat.

Den himlasten som pastorn talar om finns bara i hans fantasi och är, om ni ursäktar, helt tagen ur luften.

Dela med dina vänner

 • 50
 • 0
 • 0
 • 3

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Leonov missade månen

leonov2015cs09

Han kunde ha blivit den första människan på månen och i historieböckerna hade vi fått läsa Aleksej Leonovs namn istället för Neil Armstrongs. Men en exploderande månraket och chefskonstruktören Sergej Koroljovs död förändrade allt.

Aleksej Leonov är 81 år men hans handslag är fortfarande fast och han älskar att berätta om sina äventyr i rymden. På onsdagen mötte han hundratals åhörare på Kulturhuset i Stockholm då han tillsammans med astronauterna Catherine Coleman, Chris Hadfield och Samantha Cristoforetti berättade om hur det är att vistas och arbeta i rymden.

Leonov blev den första människan som lämnat en rymdfarkost och som en frisvävande satellit svävat över vår planet. Men hans tolv minuter korta rymdpromenad höll på att sluta i katastrof när något helt oväntat inträffade med hans dräkt och han plötsligt upptäckte att han inte kunde ta sig tillbaka in.

– Det första jag kände var att mina handskar blev så stora att jag inte kunde känna dem kring mina fingrar längre. Och samma sak hände med resten av dräkten. När jag försökte ta mig tillbaka in genom luckan så gick det inte, hela rymddräkten hade svällt, berättar han.

Leonov beskriver ett läge som hade fått vem som helst att få panik. Hans ena hand var upptagen med att hålla en kamera, som han inte ville förlora, och med den andra var han tvungen att snurra ihop den livlina med syre och elektricitet som gick mellan honom och Voschodfarkosten. En inte allt för enkel uppgift.

– Dessutom började mitt visir att imma igen eftersom jag svettades så mycket. Men jag förstod att jag var tvungen att lösa situationen på något sätt.

Metoden var att minska trycket i dräkten, något som aldrig hade tränats på jorden och aldrig testats tidigare.

– Att minska trycket var farligt och kunde ha dödat mig men jag lyckades pressa mig tillbaka in i kapseln, fast åt fel håll, vilket gjorde att jag var tvungen att slå en volt i den mycket trånga tryckkammaren som fanns innanför luckan. Eftersom jag knappast kunde se något fick jag försöka stänga luckan ändå och efter det öppnade jag hjälmen så att jag kunde torka av visiret.

Leonovs äventyr var inte slut med detta. När han och hans kollega Pavel Beljajev skulle inleda återfärden till jorden kunde de inte sitta på rätt platser i kapseln vilket förändrade kapseln tyngdpunkt och fick den att landa långt från den planerade landningsplatsen. Utmattad och med en rymddräkt genomdränkt i svett gick Leonov ut ur kapseln för att möta 20-gradig kyla i den ryska tajgan:

– Jag hade förlorat sex liter vätska under min rymdpromenad och allt var dränkt i svett. Så jag fick ta av mig naken och försöka värma mig över en eld vi gjorde upp. Det skulle ta två dygn innan någon hittade oss.

När jag frågar Leonov om det ryska månprogrammet, som inleddes 1964, så berättar han att planen var att skicka upp flera obemannade kapslar runt månen följda av bemannade färder och sedan en landning. Precis som det amerikanska Apolloprogrammet. Tre besättningar valdes ut och ur dessa skulle den historiska första besättningen som skulle landa på en främmande himlakropp sållas fram.

Aleksej Leonov var en av dem.

Men N1-raket som skulle lyfta den ryska månbesättningen mot månen havererade under ett försök och snart skulle även de amerikanska framgångarna komma att förändra de ryska planerna.

– Jag och min kollega Oleg Makarov hade förberett oss för att göra den första bemannade färden som skulle ta kapseln runt månen, alla test var klara och vi bara väntade på att få flyga, berättar Leonov.

– Men vår chefskonstruktör Sergej Koroljov hade avlidit i januari 1966 och färden ansågs mera riskfylld eftersom han var borta och ledningen beslutade att genomföra ytterligare två obemannade färder innan vi skulle få göra vår.

Under tiden fortsatte de amerikanska färderna. När så Apollo 8 med Frank Borman, Jim Lovell och William Anders gjorde sin resa runt månen kring jul 1968 beslutade den ryska ledningen att ändra de planerna.

Så om inte Koroljov hade dött så hade du rest runt månen och kanske till och med blivit den förste att sätta sin fot där?

– Ja, jag är säker på att vi hade fortsatt månprogrammet. Men när Neil Armstrong blev den första människan på månen så ställdes allt in och pengarna slussades vidare till andra delar av rymdprogrammet.

– Detta var ett misstag av landets ledning. Vi borde ha fortsatt med månprogrammet. På grund av att N1-raketen inte fungerade så hade vi aldrig klarat att bli först med att landa där men vi hade absolut kunnat skicka en kapsel runt månen.

Leonov skulle komma att göra ännu en rymdfärd då han sommaren 1975 var en del av det amerikansk-ryska Apollo-Sojuz-projektet som blev sinnebilden för samarbete över gränserna.

Aleksej Leonov under sin rymdpromenad 1965. Foto: APN.

SOVJET RYMDEN

På bilden nedan syns Aleksej Leonov tillsammans med den italienska astronauten Samantha Cristoforetti. Foto: Clas Svahn.

leonovsamntha15cs

 

Dela med dina vänner

 • 53
 • 3
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Inspirerad av rymden

brucemccandless15

Den här veckan befinner sig 100 astronauter och kosmonauter i Stockholm för att delta i en konferens med titeln ”Inspired by space”. En konferens för en av världens mest exklusiva klubbar där alla en eller flera gånger rest i rymden.

Och det är ingen tvekan om att många av dem tar sin uppgift att inspirera på största allvar men att metoderna för att nå fram till oss varierar.

En av dem som lyckats bäst är den kanadensiska astronauten Chris Hadfields vars rockvideo från den internationella rymdstationen ISS år 2013 har nått fler än 26 miljoner människor. Själv älskar jag hans cover på David Bowies ikoniska ”Space Oddity” med delvis ny text. Har ni inte sett den så gör det!

När jag bytte några ord med Hadfield i en paus under invigningen på Stockholms Konserthus tryckte han på hur viktigt det är för alla astronauter att berätta och inspirera oss andra som aldrig fått eller kommer att få möjligheten att resa i rymden.

Själv blev han inspirerad tidigt, inte minst av Apolloastronauternas färder till månen och på en bild från sin egen barndom (se längst ned i bloggen) kan vi se lille Chris sitta i sitt eget Apolloskepp i form av en wellpappkartong på familjens bakgård. Ett rymdskepp som nog aldrig lyfte rent fysiskt men som lyfte Chris Hadfields tankar långt över trädtoppshöjd.

Senare under sitt föredrag visade Hadfield siffror som tydligt visar hur Twitter och andra kanaler, som astronauterna i dag använder för att låta oss jordbor ta del av det de gör, också påverkar intresset för Nasas tyngre forskning.

– Det är fantastiskt vad vi kan åstadkomma när vi väl låter oss inspireras av andra. En del av den kraften beror på vad du gör med dina egna upplevelser, för de kan förändra andra människors liv och ge dem möjligheter till att ta nya och bättre beslut som kan förändra deras liv.

Chris Hadfield beskrev hur astronauterna i dag kan lägga ut bilder direkt på Twitter och dela med sig av dem till en hel värld:

– Vi kan tydligt se hur detta påverkar människor som tar del av dem. En enskild bild kan ses av miljoner inom någon timma.

En bild som förändrade vårt sätt att se på vår planet och på människan i rymden togs den 7 februari 1984 då Nasaastronauten Bruce McCandless blev den första människan att lämna en rymdfarkost utan att vara förbunden med den på något sätt.

McCandless, som fyllde 78 år i somras, kunde med hjälp av en ”ryggsäck” med raketmotorer ta sig 100 meter bort från rymdfärjan och bilderna på honom kom att fånga en hel värld. Här svävade en människa mitt ute i tomma intet med vår blå planet som bakgrund. Utlämnad och ömtålig, samtidigt i ett försök att anpassa sig till en miljö som vi aldrig var tänkta att vistas i.

Ni kan se en av Nasas bilder på honom högst upp i bloggen.

Den apparat som Bruce McCandless hängde på ryggen hade tagits fram redan under Skylabtiden, alltså i början av 1970-talet. Och han själv var en del av att den kom att bli ett nödvändigt redskap för alla astronauter:

bruceidag15

– Det var ett rent nöje att få möjlighet att flyga den apparat som jag arbetat med på deltid under 18 år och jag var spänd och glad över att väljas ut till att bli den förste att flyga den, säger Bruce McCandless när jag får en pratstund med honom (hur han ser ut i dag kan ni se på min bild ovan).

Då jag undrar hur Bruce McCandless ser på dagens utforskning av rymden svarar han:

– Vi håller på att förändra vårt tänkande till att regeringarna måste göra allt till att också privata företag är en viktig del av rymdfarten. Samtidigt måste regeringarna se till så att det finns möjlighet att kommersialisera detta. Den som vill och kan betala ska kunna resa i rymden.

Vad skulle du vilja uppleva mer under din livstid?

– Jag skulle vilja se en bemannad expedition till Mars. Det finns egentligen inte så många platser för en människa att resa till i vårt solsystem. Vår egen måne, Mars två månar, Phobos och Deimos och så Mars.

– Detta sagt så finns det fortfarande en massa saker för oss att göra på månen. Vi har landat där sex gånger men alla på framsidan, baksidan är helt annorlunda, och samtliga platser som Apolloexpeditionerna landsattes på låg nära ekvatorn.

Du tycker du att människan lämnade månen för tidigt?

– Ja, absolut. Vi borde fortsatta undersöka den eftersom vi fortfarande har mycket att lära av månen. Om vi reser tillbaka så finns det massor kvar att upptäcka.

Om Bruce McCandless var pionjär när det gällde rymdpromenader utan att ha någon säkerhetslina tillbaka till rymdfarkosten så fanns också andra pionjärer på plats i Stockholms Konserthus på måndagen. Jag fick själv möjlighet att hälsa på Aleksej Leonov som den 18 mars 1965 gjorde historiens första rymdpromenad, ett allt annat än riskfritt uppdrag och som så när kostade honom livet.

När Leonov, i dag 81 år, skulle ta sig tillbaka in i sin Voskhod 2-farkost hade hans rymddräkt svällt upp och han kunde inte ta sig in i luckan igen. Till slut släppte han ut en del av trycket i dräkten och lyckades pressa sig in och stänga luckan.

Astronauternas pionjärarbete har utan tvekan gjort det möjligt för oss andra att drömma om avlägsna planeter och om världar som vi bara kan spekulera kring. Deras upptäckter och färder har gett våra drömmar nytt innehåll.

Och drömmar är början på det som kan bli framtidens upptäckter.

hadfieldstor15

Dela med dina vänner

 • 71
 • 3
 • 0
 • 0

Kommentarer (0)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 0 av 0
Bli den första att kommentera!

Ovan där

moln150819

Det finns två saker som gör att jag älskar att flyga. Dels flygplansmaten som jag alltid äter till sista ärtan – ja, till och med ärtorna! Och dels att sitta vid ett fönster och spana ut över det passerande landskapet om flygturen nu råkar ta mig den vägen.

Under planet passerar landskapet med vägar, sjöar och träd. Men också spännande vita bomullstussar som får tankarna att spinna kring former och samband som bara kan ses från luften.

Moln, dessa svävande glober av vattenånga och iskristaller som på några ögonblick kan förvandla en dag på stranden till några snabba språng mot bilen medan en oväntad hagelskur rasar mot marken.

Det finns flera böcker om moln och den som tar sig an ämnet kan inte undvika att nämna engelsmannen Luke Howard, mannen som 1802 gav sig till att ge molnen namn. Namn som vi i dag fortfarande använder.

Luke Howard kunde stå i timmar och stirra ut i luften. I själva verket studerade han molnens rörelser, försvinnanden och plötsliga uppdykanden. På tio minuter har varje vattendroppe i ett cumulusmoln bytts ut, dessa vackertvädermoln som fridfullt seglar vid horisonten sommarvarma baddagar. Så molnens tillvaro är flyktig
och få kunde se något mönster i de kortlivade dammtussarnas uppenbarelser.

När jag nu har läst meteorologen L-G Nilssons bok ”Moln” (Nautiska förlaget) får jag åter möta Howard. Men också en med lärdom och välskrivning fylld bok som tar sig för att lära oss markbundna varelser (när vi inte sitter i ett flygplan, förstås) hur moln ser ut, varför de finns och vad vi kan förvänta oss av dem.

Och mycket annat.

Den som läser Nilssons korta kapitel om moln och klimat förstår plötsligt hur växthuseffekten faktiskt fungerar och molnens roll i det hela. Nilsson konstaterar också att om alla moln försvann från vår atmosfär så skulle medeltemperaturen öka med omkring tio grader.

Nu är detta knappast särskilt sannolikt (inte alls om vi ska vara tydliga) eftersom vår atmosfär bjuder upp till dans med solen som värmegenerator och hav och land i ett intrikat samarbete ser till så att vattenånga förflyttas överv stora delar av vårt klot. Och moln bildas.

Annars är moln komplicerade storheter att ta med i meteorologernas beräkningar. Ibland kyler de och ibland värmer de. Och de är definitivt födda ur kaos och gör allt för att försvåra meteorologernas försök att förutsäga deras framfart över himlavalvet.

L-G Nilssons bok är en handbok för den som vill lära sig att känna igen molnen över oss. Den är pedagogisk och rikt illustrerad med, framför allt, författarens egna bilder. Lite kortfattat blir det och jag hade gärna läst lite längre kapitel om molnens spännande liv och det väder som vi alla har så lätt att fångas av.

I vilket fall var det kul att läsa den för jag lärde mig en hel del nytt.

Dela med dina vänner

 • 13
 • 0
 • 0
 • 0

Tecken i skyn

halo150809ns

Efter dagens fina halofenomen som min son Niklas fångade från trädgården hemma i Järfälla så kanske det ändå kan vara på sin plats att notera läget på undergångsfronten. För just himlatecken har traditionsenligt varit värda att ta på allvar, tolka och övertolka.

Som ni minns var jag lätt besviken på de uteblivna undergångsprofetiorna den senaste tiden. Men en amerikansk vän påpekade att det faktiskt finns en grupp nätaktiva som menar att livet på jorden kommer att slås ut när en asteroid krossar oss den 24 september.

Inte så långt kvar med andra ord och med tanke på den låga räntan på bankkontona är det lika bra att plocka det man har och satsa kulorna på något skoj.

Och som av en tillfällighet inträffar eländet precis samma dag som påven Fanciskus talar inför den amerikanska kongressen.

Som ni säkert har hört är den nye påven antikrist och förebådar alltså de sista dagarna i den yttersta tiden. Också president Obama är inblandad påstås det och inte heller han är på de godas sida.

Som ytterligare grädde på domedagsmoset menar vissa webbplatser att hotet från ovan är känt av den amerikanska regeringen som dock tiger som muren. Vilket inte kan förvåna någon. Samma regering tiger ju om tillfångatagna utomjordingar, hemliga fångläger där det amerikanska folket ska spärras in (börjar bli bråttom nu med tanke på asteroiden) och att flygplanen i själva verket släpper ut kemikalier som ska förändra klimatet alternativt döda oss alla.

Jag tycker lite synd om påven och Obama som dragits in i allt detta men så är det på toppen, det blåser rätt hårt.

När det gäller dagens himlatecken så bildades det av iskristaller på säker höjd från den annars sommarvarma marknivån. Halofenomen är faktiskt mycket vanligare än vad man kan tro, det är bara det att vi inte alltid upptäcker dem när de försvinner i solens glans. Men snyggt blir det och jag uppmanar alla som kan att ta en bild när tillfälle ges.

Hur det ska gå med asteroider och påvar får framtiden utvisa. Mitt tips är att påven får tala till punkt och att asteroiden inte dyker upp.

Men så är jag en typisk tråkmåns också.

PS: Vill ni häpna över vad folk kan tänkas tro på så läs de här länkarna. Men jag varnar alla. De kan allvarligt påverka det sätt du ser på världen:

The Common Sense Show

Before it’s News

Det finns fler, men tro mig, det räcker.

Dela med dina vänner

 • 79
 • 3
 • 0
 • 0

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-1 av 1

Påven FAN-ciskus! Bra, det ska jag lägga på minnet. Annars så kommer ju prins Charles att bli kung den 11 september då drottning Elizabeth abdikerar. Karl III:s (som han ju borde kallas) tid på tronen kommer tydligen att bli i kortaste laget, om hela härligheten utplånas 13 dagar senare.

Hurri Khan (Webbsida), 21:29, 9 augusti 2015. Anmäl

Undergången får vänta

Undergångsprofeterna verkar ha lugnat sig något och nätet är inte längre lika välfyllt av tecken och profetiska tolkningar av att vi nog lever i den yttersta av tider.

Vi minns alla 2012 då nätet svämmade över av självutnämnda profeter som förläst sig på ”mayakalendern”. Eller rättare sagt, hittat på egna tolkningar av den. För mayaindianerna själva hade inte på något vis pekat ut den 21 december 2012 som något slags ödesdatum. Det skötte andra om.

Tiden går och kanske har de flesta av oss redan glömt hysterin kring detta datum. Några försökte spana ut i rymden efter den mystiska (men påhittade) planeten Nibiru som ju var ett av de hot som skulle ställa till det för mänskligheten. När den aldrig dök upp var det faktiskt några ”die hards” som menade att den bara var försenad och skulle krocka med oss under 2013.

Men, men också den varningen visade sig mindre väl underbyggd.

Söker man på ”apocalypse” i dag blir det en bunt träffar som alla har med filmen ”X-Men: Apocalypse” att göra.

Själv får jag allt mera sällan mejl från undergångsprofeterna. Ett av de argument som dessa dystergökar brukade hala fram var att vår jord efter årtusendeskiftet (som vi märkligt nog också överlevde) drabbats av jordbävningar och vulkanutbrott i sällan skådat antal.

Skalven och utbrotten blev tecken på att jorden var på väg att rämna.

Också dessa undergångsuttalare har tystnat trots att en titt runt världen denna dag i augusti nådens år 2015 visar ett antal vulkaner som är i full fart med att spy ut delar av jordens innanmäte på dess yta:

I trakten av Kumamoto i Japan skickar Mount Aso en 600 meter hög rökpelare mot skyn och myndigheterna har höjt varningsnivån från 2 till 5.

På östra Java spyr Mount Raung aska som får skolbarn att bära mask för ansiktet och Virgin Australia att ställa in alla flyg till Bali.

I Bukavu i Demokratiska Republiken Kongo fick Mount Nyragongo utbrott efter en jordbävning som krävde sex människors liv i fredags.

Och den lilla ön Réunion, som blev blixtkänd efter fynden från MH370, fick se vulkanen Piton de la Pournaise spy rödlysande lava i fredags.

Jorden är en orolig plats, inte enbart på grund av IS, Boko Haram och ett antal al-Qaidaceller, utan också rent geologiskt. En normal dag inträffar ett fyrtiotal skalv med en styrka på mer än 2,5 på Richterskalan och när detta skrivs vid 17-tiden på lördagen har US Geological Survey registrerat 35 jordbävningar av den styrkan eller mer.

Och så kommer vi att ha det så länge vi lever. Någon undergång står trots detta inte för dörren.

Men vänta bara. I nätets mörkaste vrår bidar profeterna sin tid. Minsta tecken så kan det vara dags igen.

 

Dela med dina vänner

 • 33
 • 5
 • 0
 • 0

Största örat växer i Kina

Aldrig tidigare i mänsklighetens historia har våra ögon och öron lika intensivt riktats mot världsrymden kalla brus. Visserligen kraftigt förstärkta av diverse olika hjälpmedel som rymdsonder, satelliter, teleskop och andra typer av mätinstrument.

Och nästa år kommer lyssnandet efter signaler från kosmos mörkaste hörn att få hjälp av det hittills största radioteleskop som byggts – det kinesiska FAST. Kostnad en och en halv miljard kronor.

FAST byggs som bäst i ett avlägset bergsområde i Guizhouprovinsen och kommer till stora delar att påminna om det i dag största radioteleskopet, Areciboteleskopet i Puerto Rico. Ni som har sett filmen ”Kontakt” vet vad jag talar om.

Men medan Arecibo mäter 300 meter i diameter kommer den nya kinesiska jätten att vara 500 meter. Båda teleskopen är placerade i naturliga dalar och kan inte styras utan roterar i takt med att jorden vrider sig.

FAST kommer att få hjälp med att analysera signalerna från universum som strömmar mot det dygnet runt eftersom radioteleskop inte är beroende av om det är dag eller natt. En ny superdator som ska klara ett tusen miljoner miljoner beräkningar per sekund ska kopplas till det.

Superdatorn har döpts till Skyeye-1 och kan hitta svaga signaler från avlägsna civilisationer på ett sätt som inget annat teleskop tidigare klarat.

Men det gäller att veta vad man lyssnar på. För vem minns inte de mystiska signaler som under 17 års tid förbryllade australiska forskare för att slutligen visa sig komma från en mikrovågsugn i observatoriets lunchrum.

Nå, kineserna har säkert koll på sina störningskällor och jakten på en signal från någon eller något där ute startar på allvar nästa år.

Dela med dina vänner

 • 27
 • 3
 • 0
 • 0

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-2 av 2

Skillnaden är betydligt större vad gäller mottagarutrustningen. Kineserna kommer att ha betydligt modernare mottagare än Arecibo och dessutom en arraymottgare som kan skapa 100 strålar på en gång. Det kan man inte på Arecibo.

Jörgen Städje, 22:12, 31 juli 2015. Anmäl

"Men medan Arecibo mäter 300 meter i diameter kommer den nya kinesiska jätten att vara 500 meter. Båda teleskopen är placerade i naturliga dalar och kan inte styras utan roterar i takt med att jorden vrider sig." Det var ju inte helt sant. Arecibo är 305 meter i diameter och FAST kommer att kunna skapa en parabolisk delreflektor som är 300 meter. FAST kan alltså inte utnyttja hela de 500 metrarna på en gång. Båda teleskopen kan visst styras.

Jörgen Städje, 22:10, 31 juli 2015. Anmäl

Hawking på jakt efter ET

starfield150720

För inte så länge sedan var det vetenskapligt självmord att ägna sig åt sökandet efter intelligent liv utanför jorden. De så kallade SETI-forskarna, med pionjärer som Frank Drake på 60-talet, stod längst ned på statusstegen och få andra forskare ville ge dem sitt stöd.

Den tiden är för länge sedan förbi vilket blev extra tydligt i dag då världens mest kända vetenskapsman, Stephen Hawking, slog sig ihop med den ryske miljardären Jurij Milner som genom sitt projekt Breakthrough Initiative försöker hitta signaler från fjärran världar i universums stjärnhav (som kan anas på Hubbleteleskopets bild ovan).

– Det finns ingen större fråga. Det är dags att vi satsar på att hitta svaret på om det finns liv på andra planeter än jorden, sa Hawking i en intervju med nyhetsbyrån AP på måndagen.

Genom att använda två av de mest kraftfulla radioteleskopen (och ett av de största optiska) ska en miljon stjärnor som ligger i jordens ”närhet”, hela centrum av vår egen galax Vintergatan plus 100 av våra granngalaxer genomsökas. Sökandet kommer att pågå i minst tio år, så länge har Milner lovat att satsa pengar. 100 miljoner dollar ska det hela kosta men då blir också mätmetoderna 50 gånger känsligare än de som hittills använts.

Hawking själv är spänd och nyfiken och säger till AP att det är dags för mänskligheten att få ett svar:

– Vi är intelligenta, vi lever, vi måste få ett svar, säger han.

Så sent som i februari avfärdade Hawking ett annat sätt att få kontakt, nämligen att vi själva skickar ut riktade signaler mot tänkbara planeter. Detta menade Hawking kunde orsaka katastrof och elände om vi plötsligt fick kontakt med utomjordingar som när de väl kom hit visar sig ha allt annat än vänliga avsikter.

Att lyssna, däremot, funkar fint för den försiktige Hawking. Och att inget ska sändas det garanterar Jurij Milner.

Uppgiften är trots allt inte enkel. Universum är en gammal plats, omkring 13,7 miljarder år, och ingen vet hur många civilisationer som kan ha kommit och gått under den tiden. Vi själva är bara ett par hundra tusen år gamla om vi ser till när människan började bli människa och bara lite mer än hundra år gamla om vi ser till när vi började kunna sända signaler från en plats till en annan.

De vi letar efter kan ha gått under för länge sedan eller kanske inte hunnit utveckla någon teknik ännu.

Hawkings och Milner sökande bygger vidare på SETI@home-projektet där miljoner frivilliga runt om i världen upplåter datakraft. Användarna tankar ned ett program som tillåter forskarna att utnyttja datorn när den inte användas till annat och på så sätt kunna bearbeta de enorma mängder information som tas ned via radioteleskopen.

Projektet har varit igång sedan i maj 1999 och på detta sätt skapas en virtuell superdator via miljoner vanliga hemdatorer.

– Och hittar vi inget så fortsätter vi leta, säger professor Peter Worden som leder projektet i en intervju med Sky News.

Så vad händer då om vi får kontakt? Hawking själv garanterar att allt kommer att vara öppet och inget ska hållas hemligt. Men vi får väl anta att det kanske inte blir helt lätt att säga säkert om en signal är intelligent eller om den kommer från något hittills okänt fenomen ute i kosmos mörker. Det var på det sättet som de så kallade pulsarerna upptäcktes 1967 då två forskare Jocelyn Bell och Antony Hewish (belönade för detta med Nobelpriset i fysik sju år senare) fick in en tidigare okänd regelbunden signal från en plats i Krabbnebulosan. Signalen fick namnet LGM-1 där bokstavskombinationen stod för Little Green Men.

LGM-1 visade sig vara en neutronstjärna och inte signaler från en liten grön civilisation.

Även om chansen att hitta någon där ute inte verkar särskilt långt ifrån att leta efter en nål i en höstack så visar siffror från Nasa att 10 procent av alla stjärnor kan ha planeter i jordens storlek runt sig.

Så sent som i december förra året sa Hawking i en intervju att en kontakt mellan ET och oss jordbor kan ligga så nära som 100 år fram i tiden. Nu gör han sitt bästa för att förkorta den tiden.

Dela med dina vänner

 • 506
 • 17
 • 0
 • 4

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-1 av 1

Om en extrem intelligens på andra planeter/stjärnor skulle vilja meddela universum att de existerar så skulle en pulsar vara en bra signalkälla för att signalera ut en periodisk signal ut i universum. Har man kontrollerat de flesta pulsarer om de alla är naturligt skapade måntro? :) M.Sc. Magnus

Magnus Ivarsson (Webbsida), 22:17, 26 juli 2015. Anmäl