Sannolika katastrofer


Så har det hänt igen, det som inte kunde hända. Och för oss som växte upp med Tage Danielssons berömda monolog från 1979 så känns det märkligt att vi människor inte för länge sedan insett att också det osannolika inträffar då och då.

För även om det inte blir så ofta så räcker det med en gång för att orsaka katastrof. En jordbävning och en tsunami och kärnkraftverket Fukushima 1 var utslaget.

Annons:

Tage Danielsson skrev sin monolog efter händelsen på Three Mile Island i Pennsylvania den 28 mars 1979 då USA stod inför ett utsläpp av radioaktiv gas över ett tätbefolkat område. Den gången var det den mänskliga faktorn i kombination med flera konstruktionsfel som var nära att orsaka en riktigt stor katastrof.

Men härdsmältan uteblev och någon explosion inträffade aldrig. Istället blev det en film, ”Kinasyndromet” (se korrigering nedan), och under några år var vi alla rädda för kärnkraft. Sedan glömde vi och så small det i Tjernobyl 1986. Och så glömde vi igen.

I Japan föll också alla säkerhetssystem igenom då elförsörjningen slogs ut av jordbävningen och bränsletankarna till de reservgeneratorer som skulle driva kylsystemet sveptes iväg av tsunamin. Detta kunde givetvis inte hända. I så fall hade ingen byggt tankarna utan skydd. Men att också osannolika händelser inträffar är något som vi måste vänja oss vid.

Fredagens jordbävning var stark men trots allt bara den femte i styrka sedan 1952. När det gäller antalet liv som gått till spilla ser Sendaiskalvet inte ens ut att hamna på topp 20 över historiens värsta jordbävningar. Snarare runt plats 50.

Detta sagt så ska vi också vara medvetna om att allt fler människor bor längs kusterna i Stilla havs-området, inom den så kallade eldringen, och därmed riskerar nästa stora jordbävning att kräva ännu flera liv. För den kommer. Jordens kontinentalplattor fortsätter att röra på sig och vår planet tar ingen hänsyn till att vi människor befolkar dess yta.

Vem hade kunnat tro att det kunde bli en jordbävning och en tsunami i Japan? Ganska många. Kanske borde någon av dem ha lyssnat på Tage Danielsson.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (7)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-7 av 7

Three mile island borde ju funka som en makalös reklamposter för hur säker kärnkraften ändå är (kolkraft sprider enorma mängder radioaktivt material hela tiden). Läs på fakta de som tvivlar innan ni uttalar er!!!! Halva härden smälte, men reaktorinneslutningen höll måttet med påföljande relativt sett små radioaktiva läckor. Kolla hur mycket nedfall omgivningen fick i relation till de vanliga variationerna i bakgrundsstrålning, i princip insignifikanta. Kinasyndromet som fenomen är f.ö. trams, även om smältan tar sig igenom inneslutningen så stannar den snart nedanför. Om man inte tror på Harry Potter förstås.

Mattias, 01:38, 18 mars 2011. Anmäl

Rätt, Håkan. Kinasyndromet hade premiär mindre än två veckor före olyckan. Man ska inte lita på sitt minne utan alltid kolla fakta!

Clas Svahn, 12:25, 15 mars 2011. Anmäl

Kinasyndromet fick publikpremiär den 16 mars, 1979. Med andra ord så kom filmen strax kom före olyckan och är inte en film om olyckan som Clas skriver. Dock så är handlingen i filmen spöklikt nära vad som sedan faktiskt hände.

Håkan, 08:57, 15 mars 2011. Anmäl

Fast här var det knappast styrkan på jordbävningen som var avgörande. Både kärnkraftverken och de bortsköljda städerna hade naturligtvis klarat skalvet tämligen väl - däremot inte tsunamin. Så om man ska jämföra mot andra katastrofer så är det snarare mot andra tsunamis denna bör ställas.

Förståsigpåare, 08:49, 15 mars 2011. Anmäl

Vilka härliga floskler i kommentarerna nedan; "Istället för katastrof blir det nu en affärsmöjlighet" och "säkerheten blir ännu högre". Är det inte precis sådana ord vi har hört i kärnkraftsfrågan i trettio år nu? Börja jobba med att göra guld av sand istället, det är mycket lättare än att få kärnkraftverk säkra. Och vilken fantastisk affärsmöjlighet dessutom!

Lägg ner, 22:03, 14 mars 2011. Anmäl

Här kommer ett förslag. Gör som kineserna. Bygg kärnkraftverk med passiva kylsystem. Dvs kylsystem som inte är beroende av el. De drivs av den naturliga cirkulation av vattnet som energin hos stavarna orsakar. Varmt vatten stiger uppåt. Istället för katastrof blir det nu en affärsmöjlighet.

Albert, 20:48, 14 mars 2011. Anmäl

De kunde tro det, verket är byggt för att tåla en jordbävning på 8,9. Nu kommer uppgraderingar göras på alla verk och säkerheten blir ännu högre jämfört med exempelvis kol- och vattenkraftsverk som lett till offantligt många fler dödsfall och miljöförstörelse. Men jo tack, kom med lite förslag så ska säkert de där dumma "forskarna" kika på det.

Richard, 20:41, 14 mars 2011. Anmäl