Jorden går inte under nu heller

När den 89-årige ”bibelkännaren” Harold Camping i USA säger att jorden kommer att gå under i en serie jordbävningar och eld och gud vet vad den 21 maj så blir han världskändis på några veckor. Men han skrämmer också upp många ungdomar som tror att det som sägs på internet faktiskt måste ha åtminstone något med sanningen att göra.

Så fel de har.

Annons:

Och så fel Harold Camping har.

Enligt Campings hemsida, som jag har följt under ett antal veckor, (och som finns även på svenska) så står mänskligheten nu inför den yttersta domen. Att den råkar inträffa just på lördag har han räknat ut genom att förläsa sig på Bibeln. I en intervju säger han att det just då råkar vara exakt 7.000 år sedan Noa spikade ihop sin ark och gav sig ut på världens första långsegling.

Bevisen för att jorden är på väg mot ett oväntat avslut är bland annat det faktum att Sodom åter börjar ta plats i världen. Alltså att homosexuella finns på jorden. Det berättar en svensk röst i ett inslag på Family Radios hemsida. Man blir matt, trött och förbannad. Här luftar så kallade kristna sina fördomar och tar Bibeln som intäkt för fobierna. Så det är alltså vanliga vettiga människors fel, människor med en annan sexuellt läggning, att jorden nu ska tömmas på sitt innehåll. Menar Camping och hans efterföljare.

Camping har förutspått jordens snara hädanfärd en gång tidigare. I en bok med titeln ”1994” slog han fast att vår värld skulle sluta sina dagar någon gång mellan den 15 och 17 september det året. Då skulle Kristus återvända, de döda resa sig ur sina gravar och vi alla ställas inför den störste av domare. Boken sågades i en recension av en pastor i Philadelphia.

Och jorden snurrade på. Och  Camping fortsätter att snurra till det.

Självklart kommer det inte att inträffa något som liknar en undergång på lördag men Campings trosvissa uttalande har gjort många unga runt hela världen oroliga. En av dem, Oliver, skriver regelbundet till mig eftersom han har lätt att oroas för det som skrivs om stora katastrofer i annalkande. Han är helt enkelt rädd på riktigt och hans liv påverkas av sådana här uttalanden. det som för oss ser ut som något från en Ding Ding Värld är betydligt allvarligare för Oliver. Och för många med honom.

Därför har vi i massmedierna ett stort ansvar och därför ska man inte som Expressen härom dagen sända ett okritiskt teveinslag med Camping där han fritt fick marknadsföra sina tokiga idéer. Visst, jag fattar att reportern nog tyckte att token talade för sig själv och att ingen ändå skulle tro på honom. Men så enkelt är det inte.

I dag ser jag att Expressen skriver en uppföljning i tidningen. En lärare har uppenbarligen vänt sig till tidningen och berättade hur hennes elever reagerat. De blev rädda. ”Skolan har ett ansvar”, säger läraren, elevernas funderingar måste fångas upp och barns oro tas på allvar.

Visst. Och vi i medierna har ett ännu större ansvar. Det vi skriver är grunden för vad eleverna kan fortsätta sina diskussioner ifrån. Då gäller det att våga vara kritisk mot dessa ordens månglare som fyller inte bara templet med sitt krimskrams utan också nätets yttersta skrymslen.

Klockan 18 på lördag ska det gå ett helvete, åtminstone för några av oss, enligt Camping. Vart han själv ska ta vägen när inget händer kan man bara undra. Jag vet i alla fall en bra plats för trångsynta människor som tycker om att skrämma barn.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (20)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 20

Uppskattar att du skriver "så kallade" kristna, för de är en väldigt liten grupp som har så extremt korkade idéer, problemet är bara att de får stor publicitet pga sina uttalanden.

F, 20:12, 21 maj 2011. Anmäl

När jag var liten på 1980-talet gick jag omkring och var jätterädd att antingen USA eller Ryssland skulle börja skicka kärnvapen och att de skulle träffa oss, att presidenterna hade en knapp som de kunde trycka på, och att nån skulle råka trycka på den av misstag, så jag har full förståelse för alla barn som blir rädda för sånt här. Man förstår ju inte sammanhangen riktigt utan man ser nåt om jordens undergång och blir jätterädd. Så det är bra att så många vuxna som möjligt förklarar att det är lugnt.

70-talist, 18:02, 21 maj 2011. Anmäl

[...] Sveriges största dagstidning, med en ibland tvivelaktig kvalitet som källa – (se artikel här) hur en 89-årig såkallad ”Bibelkännare” eller snarare senildement sektledare [...]

Kiliasm och annat… | Hedniska Tankar (Webbsida), 14:13, 21 maj 2011. Anmäl

[...] ”Och jorden snurrade på. Och Camping fortsätter att snurra till det.” [...]

Dagens Spotifylista – Rapture (Webbsida), 08:59, 21 maj 2011. Anmäl

vill bara säga att när jag var ungefär 7-14 år blev också jag rädd för den här typen av tokstollar. även de rapporter som kommer då och då om att jorden om 47 år kommer träffas av en asteroid gjorde mig mycket oroad i den åldern. tyvärr gör ju föräldrar och andras motargument inte så mycket nytta. kanske förstår man inte riktigt motargumenten och framförallt har man svårt att göra en samlad bedömning av det som hävdas. att sätta ett påstående om jordens undergång kontra en sidan med alla som hittills har haft fel när de förutspått jordens undergång i rätt perspektiv när man är 8 år gamal är inte så lätt. hela rädsla utgår från "tänk om han har rätt". därmed inte sagt att föräldrar inte ska komma med motargument.

A, 19:40, 20 maj 2011. Anmäl

Tyvärr baseras Campings (och hans likars) "mak"t på människors dumhet...

Anonym, 19:21, 20 maj 2011. Anmäl

Förstår inte riktigt målgruppen för denna blogg. Behöver man någon som berättar för en att jorden inte kommer gå under på lördag så har man nog missat ett och annat här i livet.

Mike, 17:14, 20 maj 2011. Anmäl

Skrämselpropaganda har väl alltid varit religiösa krafters främsta medel. Gör som vi säger... annars... Jag är tacksam att jag lever i en tid och på en plats där sådana personer betraktas som fåniga narrar.

Malin, 16:32, 20 maj 2011. Anmäl

Det är lite oroväckande att högstadie-elever "går på" det här. Vid det laget har man väl lärt sig vad källkritik är? Källkritik är det absolut viktigaste skolan måste lära ut i dessa tider när informationen flödar. Om det eleverna lär sig i skolan sköljs över av felaktig information senare i livet är det bortkastad tid/kunskap/pengar.

Johan, 10:58, 20 maj 2011. Anmäl

Jag mår jättedåligt över detta.. Jag kan inte sova & inte slappna av under dagarna.. Nu skickar han/dom på Aftonbladet igen om 21 Maj.. Hur kan man veta nått sånt ?? Mår jätte dåligt :( Ledsen!! //Josefine

Anonym, 18:20, 19 maj 2011. Anmäl