Kometen eller Gud – strid på kniven

Jordens undergång står åter för dörren. Frågan är bara vem som tar oss först: Gud eller kometen. De som tror på komet Elenin som den hammare som ska krossa jorden eller de som åter sätter sin tillit till Harold Camping, ni minns den amerikanske pastorn som i våras spikade undergången till den 21 maj. För han är åter igång.

För att göra det tydligt: Enligt vissa går jorden under i morgon, den 16 oktober. Enligt Harold Camping går jorden under den 21 oktober, alltså på fredag. I vilket fall verkar det se illa ut.

Annons:

Det finns alltid de som menar sig sitta inne på säker information om när jordens ödesstund verkligen ska inträffa. Förr skrev de pamfletter som distribuerades från hand till hand. I dag  ser internet till att de når ut med sitt dystra budskap och några av dem finner också sina läsare.

För domedagsprofeterna lever och har hälsan också i vår ”upplysta” tid och när kometen Elenin nu passerar som närmast jorden i morgon, söndag, är det en och annan som faktiskt tror att detta betyder att vår planets sista timmar står för dörren. Flera sajter har hävdat detta även om man kan se en avmattning i trosvissheten hos en del av dem nu när handen snart ska synas.

Elenin har levt ett oroligt liv på nätet sedan i våras då diskussionerna tog ordentlig fart. ”Bevisen” har samlats på hög på sajter som Pakalert Press och Alamongordo, för att ta två exempel. Gemensamt för dem är upphovsmännens totala okunnighet och vilja att tro på det de själva hittar på. Eller en förvirrad syn på hur Bibeln bäst ska tolkas.

Vissa har sett Elenin som den sedan länge väntade ”planeten” Nibiru, ännu ej upptäckt av astronomerna men väl förankrad i internetloren. Andra har trott att Elenin skulle vara på väg rakt mot jorden för att krascha i havet med enorma konsekvenser som följd. En tredje grupp menar att Elenins gravitationsfält skulle få jordskorpan att röra sig och orsaka kraftiga jordbävningar och enorma tsunamier.

Jag får regelbundet mejl från de starkast troende så snart en jordbävning inträffat.

Problemet är bara att det inträffar jordbävningar hela tiden. I genomsnitt cirka 15 om dagen, år ut och år in. Det är så vår planet fungerar. Att tro att en liten kometspillra skulle förändra detta är att gripa efter halmstrån.

Nu passerar alltså Elenin 35,4 miljoner kilometer från jorden. Någon risk för att vi ska träffas finns alltså inte och avståndet gör det också omöjligt för Elenin att starta vare sig jordskalv eller monstervågor. Dessutom har Elenin sedan några månader brutits sönder och kan bara med stora svårigheter hittas på himlen. Och då måste man vara utrustad med en riktigt bra kikare.

Mycket annat flyger och far där ute vilket jag påpekade i gårdagens blogg. Redan på måndag susar asteroiden 2009 TM8 förbi strax innanför månens bana, betydligt närmare än Elenin men nog långt bort för att inte påverka jorden. 2009 TM8 är stor som en ordinär buss vilket inte är särskilt stort i asteroidsammanhang.

Inget av detta finns med i Harold Campings mix. Han ser tecknen i Bibeln och i Guds ord. Självkritik är inte Campings varumärke: ”Vad hände egentligen den 21 maj?” frågar han och svarar: ”Det som verkligen hände är att Gud uppnådde det som han verkligen ville skulle hända.”

Någon som blev klokare av det?

Jo, en sak till sa den gode Camping. Undergången kommer att bli lugnare den här gången. Vilket är en klok utgångspunkt för en domedagsprofet. Sist hotade Camping med jordbävningar och att de döda skulle resa sig ur sina gravar. Något som de flesta nog skulle märka om det väl hände. Nu kan han komma undan med att undergången inträffade på något slags andligt plan om samma visa skulle råka upprepa sig.

Bra tänkt.

Jorden kommer nog att fortsätta snurra i sin bana också nästa vecka. Domedagsprofeterna kommer att ladda om och nya faror att publiceras på nätet. Mitt råd är enkelt: tro dem inte.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (39)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 39

Skulle tro att Gud hinner långt, långt, före någon komet som överhuvudtaget existerar! (...fingertops-känsla som det kallas!) ...#"

foolio, 12:36, 24 oktober 2011. Anmäl

Ja varför ödslas det så många spaltmeter på ett sådant "nutcase" som Camping? Helt sinnesjukt. Ta reda på vad som hände med alla dom som sålde alla sina ägodelar och spenderade upp pengarna lagom till undergången. Vad säger dom nu? För egen del följer jag Professor Callemans teorier om Maya Kalenderns upphörande nu den 28 okt 2011. Läs hans teorier och lägg märke till hur exakt han pekat ut stora och små händelser i då- och nutid. http://www.calleman.com

U.Lurve, 12:04, 23 oktober 2011. Anmäl

Varför sysslar DN med sånt skit!

Bicoubi, 19:36, 21 oktober 2011. Anmäl

hehe underhållande som vanligt att läsa Svahn "bra tänkt."

Carl Z, 13:28, 19 oktober 2011. Anmäl

[...] Medialänkar: AB, Expressen, DN (blogginlägg), MSNBC (amerikansk) [...]

Vad händer den 21:a oktober? « vemvadhurvarfor (Webbsida), 12:43, 19 oktober 2011. Anmäl

När Camping talar lyssnar världen. Få människor har fått lika mycket uppmärksamhet som honom det senaste året, och inte många spaltmillimeter har ägnats åt att ifrågasätta honom. Vad beror detta på, DN...? Hans domedagsteorier har ju definitivt inte kunnat styrkas av oberoende källor.

JF, 10:54, 19 oktober 2011. Anmäl

Var det inte einstein som sade att människan kommer gå under när alla bin har dött ut. Alla vilda bin är på väg att försvinna pga sjukdomar och diverse parasiter, så domedagen är nog här snart:)

Cleawata, 19:42, 18 oktober 2011. Anmäl

NN, Camping är stenrik. Hans mediakonglomerat är värt åtskilliga miljoner dollar.

MrL, 19:26, 18 oktober 2011. Anmäl

Nej, jorden kommer inte att gå under på fredag, men Camping kommer att ha en lysande karriär att se fram emot. En man som lyckas nå ut med sitt budskap i alla världens medier på hans vis kommer att vara ett hett villebråd. Om inte Camping redan är stenrik kommer han snart att vara det. Om han antyder att han vill skriva en bok, fatta hur många miljoner han kommer att få i förskott då? Världen är tragisk.

NN, 17:06, 18 oktober 2011. Anmäl

21/12 2012 är en Hollywood-produkt! När skall folk förstå detta? Uppmanar alla att läsa Carl Johan Callemans bok "Vårt intelligenta uiversum" där han lägger fram en komplett teori om universum, var vi kommer ifrån och vart vi är på väg. Calleman, som är en framstående forskare lägger i boken bl a fram en mycket trovärdig teori och förklaring till att Mayakalendern slutar den 28/10 2011. Ingenting omvälvande eller "farligt" kommer att hända, dock kommer vi den 28/10 att påbörja en ny period där vi går upp i ett "högre medvetande". Människor måste inse att vi alla tillhör en enhet på en "högre nivå". Rekommenderar även ett besök på www.calleman.com Må gott!

Tubalkain, 08:11, 17 oktober 2011. Anmäl