Isbollar igen – tredje gången i vinter

3dumpisbyske

För tredje gången i vinter har den svenska kusten bjudit på isbollar – ett ovanligt fenomen som helt plötsligt visat sig ganska vanligt. Inom loppet av mindre än två veckor har dessa vackra naturfenomen dykt upp på tre platser i Sverige.

6 januari: Ölands södra udde.

8 januari: Norra Varamon i Motala.

17 januari: Byske havsbad.

Ni kan se bilder på den senaste från Byske, tagen av naturguiden Peter Lundström, Swenature AB, här ovan och de två andra här nedan. Och det som syns på bilden är inga stenar, även om de ser ut så. I en intervju med TT säger Peter Lundström att det till och med gick att gå på isbollarna som var stora som badbollar som låg längs en sträcka av närmare 500 meter.

– Det var infrusen sand i dem. Men genom att man vet att det är en sandstrand så kändes det jäkligt skumt. Jag gick på dem, det var inga problem, det gick att gå på bollarna. Det var fascinerande, berättade han för TT.

Isbollar bildas sannolikt i samverkan mellan hård blåst, snö och vågor som rullar bollarna som brukar vara lösa inuti men hårda på ytan.

När det gäller isbollarna vid Motala skriver Annelie Lindgren i ett mejl till mig: ”Jag var helt fascinerad över fenomenet, har aldrig sett något liknande, naturen är fantastisk!”

Visst är den!

2isbollar2cs

Ölands södra udde. Fotograf Göran Andersson.

1isbollarmotala

Motala. Fotograf Annelie Lindgren.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-2 av 2

Om den övre bilden föreställer badbollsstora isklumpar vore det sensationellt men bilden visar stenars karakteristiska tillplattade och oregelbundna form. Det vore därför i enlighet med DN:s "strävan att vara på plats där det händer" och "krav på trovärdighet" motiverat med en expedition för att fastställa om isklumparna ligger kvar, smält bort eller möjligtvis "förstenats"..

John Johnstone, 13:19, 22 januari 2017. Anmäl

Något tillplattade bollar i detta fall, de borde väl vara runda om de rumlat runt, påminner mer om stenig strand. För att skapa bollar av en badbolls storlek krävs nog ganska stora krafter. Läge för källkritik. Vore bra med GPS-koordinaterna så folk kan dubbelkolla, finns kanske inbäddat i originalfilen. Till dess ett kanske.

Demos Kratos, 22:36, 18 januari 2017. Anmäl