Schwedishes butteröl

Jag vet att jag har skrivit om det tidigare, men jag kan inte upphöras att fascineras över hur jag plötsligt förväntas veta allt om mat. Jag inser dagligen med smärtsam tydlighet att det är väldigt mycket jag inte kan svara på, trots att jag ändå tycker att jag har hyfsad koll.

Ur den senaste tidens skörd: Kan man baka ostbullar på rågmjöl? Varför förlorade min entrecote så mycket i vikt? Varför hamnar hallonen på botten av den busenkla hallonkakan? Jag ska bjuda på judisk påskmiddag, vad ska jag ha för tillbehör till oxbringan? Och vad ska jag sedan ha till dessert?

Annons:

För att inte tala om veckans favorit: I mitt tyska recept förekommer något som heter ”schwedishes butteröl”, vad är det?

Och det kan man ju onekligen fråga sig. Med benäget googlingsbistånd lyckades jag lokalisera den här produkten, som verkar vara något slags rapsolja med smörarom. Men jag har varken sett eller provat den, och kan inte för mitt liv begripa vad man ska ha den till. Så därför vänder jag mig till er, den bästa av läsekretser för att utnyttja Namn & nytt-terminologi. Kan någon berätta något om denna schwedisher butteröl?

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (10)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 10

Hej! Det som ibland kallas "Schwedisches Butteröl" i Tyskland är inte Arlas Smör & Rapsolja utan en olja som heter i Sverige Albasauce resp Rapsodi. Tillverkaren är Alba AB i Dalby/Skåne. I Tyskland heter samma produkt "Albaöl" och är mycket populärt, eftersom det är en hälsosam olja, som smakar fantastisk bra. Hoppas att jag kunde hjälpa er.

Christiane Lösche, 15:49, 6 juli 2009. Anmäl

Mina Damer och herrar. Detta har jag stött på genom bekanta i Tyskland. Det är så enkelt som Arlas Smör & Rapsolja, som egentligen borde hetat Raps & Smörolja då det är 70% varmpressad rapsolja smaksatt med 8% ren smörolja ( ghee, som är klarat smör som därmed tål värme bättre). Framställning av rapsolja är inget svenskt patent, vi ligger ganska långt bak på oljefronten ( suktar efter avokadoolja och olja på mörka pumpakärnor som inte finns på bonnlandet där jag bor, bägge alternativen hälsosamma och supergoda på sallad.

Tant Bodil, 22:24, 26 maj 2009. Anmäl

Det som avses i ett modernt tyskt recept är ren rapsolja- en trendprodukt just nu. Oljan kan få en fin smörsmak av sig självt, kanske pga rapssort eller jordmån? <br/>Kallas också Albaöl. <br/>Att den nämns som "Schwedisch" är nog bara att Sverige producerar rätt mycket rapsolja. Tror faktiskt att framställning av rapsolja är en svensk metod! <br/>det är alltså inget flytande margarin eller annan knasig blandning!

U, 09:59, 7 april 2009. Anmäl

Det är inte flytande smör som finns på plastflaska som avses? <br/>Att det är smörolja som är den direkta översättningen är solklart. Hur ser receptet ut?

Patrik S, 10:57, 2 april 2009. Anmäl

Visst är såsbas en fuskprodukt, men tyvärr det har ju blivit så. Inte många krogar i Stockholm använder smör till Hollandaise eller Bearnaise. Varför det har blivit på detta vis får väl i viss mån skyllas på den allmänna kunskapsutarmningen inom restaurangbrachen.

bettman, 14:54, 1 april 2009. Anmäl

Om det är så kallad såsbas så är det inget vidare. En typisk fuskprodukt skulle jag säga. Annars finns det ju rapsolja som naturligt har smöraktiga aromer. <br/>j, angående bacondefintionen så återkommer jag inom kort om detta. Du har helt rätt, intressant fråga.

Jens Linder, 14:30, 1 april 2009. Anmäl

Hej! det närmast tänkbara ang. Din undran är nog "såsbas". <br/>Ett smörsubstitut som bl.a. används till bearnaise på restauranger.

bettman, 12:26, 1 april 2009. Anmäl

En produkt vid namn Albaöl (Albaolja?) är synonym med detta Schwedisches Butteröl. <br/>Men det verkar inte vara annat än rapsolja med smörarom: <br/>http://www.albaoel.de/produktdaten.htm <br/>/[j]

[j], 10:52, 1 april 2009. Anmäl

Nej, men så pinsamt, jag läste fel och såg inte korrekt artikelskribent. <br/>Elin, jag kollar upp produkten!

[j], 10:32, 1 april 2009. Anmäl

Hej Jens, <br/>jag känner inte till produkten, men lovar efterforska här i Bremen under dagen. <br/>Såg du min fråga om definitionen av bacon i ditt tjockbacon-inlägg? Tror frågan skulle kunna vara av publikt intresse. <br/>[j]

[j], 10:17, 1 april 2009. Anmäl