Långkok light: sherry, oxbuljong, mozzarella

En av mina favoriträtter är oxsvanssoppa. Men det är inte alltid man har tid att hålla på med långdragen matlagning. Det här är en snabbare variant med liknande smaker, ett slags långkok light för våren.

Om man råkar få tag på små mozzarellaostar blir det fint och gott om man lägger i en eller flera i varje soppskål (beroende på hur stora portioner man serverar). Soppan går att äta utan osten, då gärna med bröd. Den fungerar som förrätt eller huvudrätt.

Soppa på oxbuljong och sherry med mozzarella

8-12 småportioner eller 4-6 helportioner.

2 msk smör
150 g nötfärs
1/2 finhackad gul lök
1 fint tärnad liten morot
1 fint tärnad liten bit selleri
2 msk tomatpuré
1 tsk timjan
lagerblad
1 kvist persilja
1 liter mörk oxbuljong
(2 tärningar vatten)
2 msk torr sherry eller madeira
2 msk japansk soja
lite kajennpeppar
1 tsk pressad citron

Tillbehör:
8-12 små mozzarellaostar
(eller 2 stora ostar skurna i bitar)
bröd

1. Smörfräs färs, lök, morot och selleri tills allt fått färg. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ytterligare någon minut.
2. Tillsätt timjan, lagerblad, persilja, buljong, sherry och soja. Låt alltsammans sjuda under lock i 15 minuter.
3. Fiska upp lagerbladen och mixa soppan noga tills den är slät (lite grovkornig blir den av köttet, men det ska inte vara några grönsaksbitar kvar).
4. Smaka av med kajennpeppar, citron samt salt och peppar. Servera i varma skålar med lite mozzarellaost i varje. Bröd är förstås gott till.