Fermenterat är grejen

Fermenterad mat, särskilt mjölksyrajästa grejer som surkål, surdeg, yoghurt och olika ostar och korvar, är inne. Det hänger ihop med en allmän retrotrend, menar den kaliforniska sajten och tidningen Daily Journal som tycker sig se en ny nyfikenhet på  kimchi, miso, olika chutney, kefir och yoghurt.

Man berättar också om Kombucha-te som blivit en innedryck på grund av sin djupa smak och påstådda hälsoeffekter. Det är ett jäst te som bryggs, får svalna och smaksätts vinäger till ett slags hälsobringande iste. 

Annons:

I Sverige har vi ju de senaste åren sett ett enormt uppsving för surdegsbakning. Nu kanske det är dags för folk att införskaffa jäskrukor och börja förfärdiga syrade grönsaker? Nu mitt i skördetider är råvarorna perfekta för syrning. Jag har länge gillat syrning för att det ger så djupa och suggestiva smaker. 

Surkålstillverkning i USA på 1920-talet. 

Här mitt eget recept på en ovanlig kimchi-variant.

Sparriskimchi

1 kg grön sparris

1/2 msk fermenterad räkpasta, exempelvis thailändsk trachang

2 msk finhackad vitlök
1 msk finhackad färsk ingefära

1 msk torkade chiliflingor

1 fi nhackad medelstark röd chilifrukt

2 msk grovt havssalt

2 dl vatten

1. Skala bort det yttersta träiga lagret på sparrisen och släng det. Fortsätt att
skala så att det blir långa remsor.
2. Blanda alla ingredienser till kimchin utom sparrisen i en rymlig skål. Vänd sedan ner sparrisremsorna så att de blir helt täckta. Täck över och låt stå i kylskåp i två dagar. Servera till exempel till stekt färsk fisk eller murriga grytor.

 

Dela med dina vänner

  • 8
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (11)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 11

Någon som vet var man kan hitta jäskrukor till ett hyfsat pris? Har funderat på att göra kimchi ett tag nu, kanske dags att slå till...

CvD, 18:18, 28 juli 2010. Anmäl

Är inte surströmming också fermenterad? Typ Thailändsk fisksås?

?, 15:40, 25 juli 2010. Anmäl

@N Amn <br/>Enligt Svenska Akademins ordlista: <br/>fermentera -- låta undergå omvandling genom mikroorganismer <br/>Så det finns nog i det svenska språket...

Fakta, 12:26, 25 juli 2010. Anmäl

Jag har märkt att många människor reagerar negativt på begreppet "jäsning". Uttrycken; "jäst korv", "fermenterad korv" och "lufttorkad korv" beskriver i stort sett samma produkt, men uppfattas olika. Därför använder vi numera bara nyckelorden "lufttorkad" och "fermenterad" på vår hemsida; www.carnivor.se . "Jäst" ger lätt fel associasioner.

Bertil (Webbsida), 08:07, 25 juli 2010. Anmäl

Den gamla metoden att syra grönsker är fortfarandevanlig i ex.vis Estland. Egenysyrat, innebär att man låter jäsningen bilda ättika, i stället för tillsätta industriättika. Syran blir då rundare och betydligt mer aromatisk. Samma princip gäller för luftorkad korv, typ "Salami", där fermenteringen sänker pH-värdet till runt pH 5, som både aromatiserar och konserverar. Forts. följer

Bertil (Webbsida), 08:00, 25 juli 2010. Anmäl

Wow, vilken nyhet! Suckar...

Tant A, 23:37, 24 juli 2010. Anmäl

"Fermenterad"... O ja som trodde det hette "jäst" på svenska.

N Amn, 19:04, 24 juli 2010. Anmäl

så fort nåt stått i en amerikansk tidskrift så är det en trend på gång. <br/>Sverige tillhör Europa. Vi är inget Nebraska. <br/>Aldrig nånsin.

undrande, 17:15, 24 juli 2010. Anmäl

Jag tillverkade egna syrade isterband häromdagen. Det är enklare än man skulle kunna tro. Syrningen blev mycket bra med hjälp av lite startkultur och sockret i korngrynen.

K (Webbsida), 11:34, 24 juli 2010. Anmäl

Hej, <br/>Här har Tomas skrivit om hur han syrar grönsaker: http://taffel.se/artiklar/trend-syra-hemma. Syrat är gott!

Karin Bojs, 09:17, 24 juli 2010. Anmäl