Fermenterat är grejen

Fermenterad mat, särskilt mjölksyrajästa grejer som surkål, surdeg, yoghurt och olika ostar och korvar, är inne. Det hänger ihop med en allmän retrotrend, menar den kaliforniska sajten och tidningen Daily Journal som tycker sig se en ny nyfikenhet på  kimchi, miso, olika chutney, kefir och yoghurt.

Man berättar också om Kombucha-te som blivit en innedryck på grund av sin djupa smak och påstådda hälsoeffekter. Det är ett jäst te som bryggs, får svalna och smaksätts vinäger till ett slags hälsobringande iste. 

I Sverige har vi ju de senaste åren sett ett enormt uppsving för surdegsbakning. Nu kanske det är dags för folk att införskaffa jäskrukor och börja förfärdiga syrade grönsaker? Nu mitt i skördetider är råvarorna perfekta för syrning. Jag har länge gillat syrning för att det ger så djupa och suggestiva smaker. 

Surkålstillverkning i USA på 1920-talet. 

Här mitt eget recept på en ovanlig kimchi-variant.

Sparriskimchi

1 kg grön sparris

1/2 msk fermenterad räkpasta, exempelvis thailändsk trachang

2 msk finhackad vitlök
1 msk finhackad färsk ingefära

1 msk torkade chiliflingor

1 fi nhackad medelstark röd chilifrukt

2 msk grovt havssalt

2 dl vatten

1. Skala bort det yttersta träiga lagret på sparrisen och släng det. Fortsätt att
skala så att det blir långa remsor.
2. Blanda alla ingredienser till kimchin utom sparrisen i en rymlig skål. Vänd sedan ner sparrisremsorna så att de blir helt täckta. Täck över och låt stå i kylskåp i två dagar. Servera till exempel till stekt färsk fisk eller murriga grytor.