Reprimand: för få svenska tomater

Det är ofta mycket snack och liten verkstad när det gäller närodlat. I somras var jag säkert på mer än två dussin mataffärer runtom i Sverige, och kanske bara på två sälde man bara svenska tomater under högsäsong. Varför ska man importera från Spanien och Nederländerna när de inhemska är godare? Det har inget med nationalism att göra, bara sunt förnuft. Jag antar att vi aldrig kommer att få rätsida på detta förrän transporterna får bära sina verkliga miljökostnader genom skatter eller avgifter. Nu när de svenska äpplena börjar bli mogna, får vi se en livsmedelskedja som vågar vara utan importäpplena? Troligen inte.

Annons:

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (9)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-9 av 9

Oj, jag trodde att det mest fanns lokalodlade tomater i södra Sverige, på sommaren. I stort sett alla tomater odlas lokalt i min kommun i Norrbotten, de stora vanliga i alla fall. <br/>Jag odlar själv grönsaker i tämligen liten skala, och säljer lokalt - även till affär. Men jag förstår, på ett sätt, att det nästan bara finns sockerärt från Afrika i affärerna. Det handlar om leveranssäkerhet och arbetstidens kostnad. <br/>Jag borde nog sälja i saluhall söderut, ni skulle älska min fänkål och persilja.

Katarina (Webbsida), 08:28, 25 augusti 2010. Anmäl

Tack, förståsigpåare! Konstigt att det inte pratas mer om total miljöpåverkan i de här sammanhangen. Sen är det självklart godare med en nyplockad lokalodlat tomat än en som har fraktats långt. Tyvärr lyckas inte riktigt min mataffär med det där, de svenska tomaterna smakar mindre än de importerade även nu under högsäsongen :-(

Oscar, 16:03, 24 augusti 2010. Anmäl

Svenska tomater använder mer energi än de som fraktas från Spanien. Insatsvärmen som används i växthusen tidigt på säsongen pga vårt kalla klimat är fullt i klass med lastbilstransport från Sydeuropa per tomat.

Förståsigpåare, 21:40, 22 augusti 2010. Anmäl

@Johan Posse: Ja, billigare i pengar räknat, inte i verklig ekonomi.

Henke, 21:08, 22 augusti 2010. Anmäl

Man IMPORTERAR ifrån länder som har låg produktionskostnad och högt utbud. Vanlig handelsteori. det är billigare per enhet för new-york-bor att köpa mjölk och lammkött ifrån nya-zeeland och frakta på båt än att de ska producera det själva. Och kan lägga de pengarna på annat! Men du är journalist, inte ekonom.

Johan Posse, 21:37, 21 augusti 2010. Anmäl

Ett annat hett tips är massivt utnyttjande av diverse illegala invandrare som svart arbetskraft. Det är väldigt kostnadseffektivt.

NN, 12:12, 21 augusti 2010. Anmäl

Ja, de svenska odlarna kan ju börja smuggla in förbjudna bekämpningsmedel från Kina, såsom tomatodlarna gör i Spanien. Mums!

NN, 08:24, 21 augusti 2010. Anmäl

Georg: Jag och många med mig betalar hellre mer för smak än mindre för något som oftast bara har utseendet gemensamt med riktiga tomater. Du har säkert en snäll granne som kan ge dig en närodlad tomat att snaska på.

Facebookanvändare, 19:40, 20 augusti 2010. Anmäl

En tilltalande variant är annars att de svenska odlarna effektiviserar sin produktion så att kostnaderna kommer i fas med dem i Holland/Spanien etc.

Georg, 13:02, 20 augusti 2010. Anmäl