Efterlysning: svart majs

Under en resa till Chili köpte jag några svarta torkade majskolvar, och de ligger fortfarande kvar i kökets latjolajbanlåda. Jag har försökt få veta vad man gör med dem. Ett spår är en fermenterad dryck som heter chicha. Men jag skulle nog vilja få fler tips på något mer. Jag vet inte ens om det är popcornmajs eller kokmajs, om ni förstår vad jag menar. Kan någon tipsa mig? Den är visst vanlig i Chile och Peru, denna svarta sorts majs.

Jo, jag fann en spännande Indian-legend också. 

 

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (6)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-6 av 6

Hej Jens! Vi hade en kund för några år sedan som ringde oss och sa: nu har vi kokat majsen i 1 timme och det händer ju ingenting, ha ha ha ha...de är torkade och är enbart för dekoration, eller det går ju faktiskt att göra popcorn på dom, men det blir en ganska så dyr och lyxig Popcorn om man känner för det. men färska vore ju roligt att få tag på. Sverige är dessvärre ett U-land när det gäller Majs-sorter. Synd!

Benny Olsson Grönsakshallen Sorunda, 15:37, 2 december 2010. Anmäl

Hola<br/>Jag studerar pa universitetet i Chile och har kollat lite pa recepter har. Det man gor med svart majs ar for det mesta drinkar. Chicha till exempel, men observera att Chicha gors aven av vindruvor och ar chiles nationaldagsdrink. Man gor sprit av dem nar de ar farska, kolsyredrinkar ocksa. Har aldrig atit eller sett nagon ata dem, bara dricka saften pa olika satt.<br/>Forsok plantera den och bli rik sen genom att salja i Sverige hehehe

Chilenare, 18:20, 1 december 2010. Anmäl

Hej Jens! Ska ta mig ner till saluhallen i Cuarnavaca och kolla med tanterna som säljer majs. Här i Mexiko har vi också blå majs och det är nog snarare att den är torkad än färgen som avgör vad som är lämpligt att göra med den. Det mörka färgämnet (cianidin-3-b-glukos) lär dock innehålla extra mycket antioxidanter så hur som helst blir det nyttigt!

Per Forssell, 01:08, 27 november 2010. Anmäl

Kolla på LATINO DELI på Götgatan 67 (http://www.latinodeli.se/) Dom har Chicha på menyn för 25:-. I Hötorgshallen finns Mi Esquina dom kan nog ha lite tips! Recept hittar du här: http://www.yanuq.com/english/Articulos_Publicados/chicha_morada.htm

Facebookanvändare, 17:27, 26 november 2010. Anmäl

Chicha (majsdryck) eller "Mazamorra morada" (jättegod peruansk dessertkräm) är vanligaste och godaste rätterna med Maiz morado (svart/blå majs på eng blue corn).

Gaby, 13:00, 26 november 2010. Anmäl

vacker den var! kanske kan ha det som dekoration i köket?

mimi, 10:56, 26 november 2010. Anmäl