Som en oljad sill

För en tid sedan fick jag en sillburk av Pelle Svanberg, kock och ägare till Westermalms sushi i Stockholm. Han kallade den egna inläggningen för oljesill. Den var extremt god, med en tydlig, ren och härlig sillsmak som påminde mig om en del nordtyska fiskkonserver jag smakat förr om åren, som var mindre söta än våra inhemska traditionella varianter.

Jag bad om receptet, och så här är det. Tack Pelle! Den hamnar på mitt julbord i år, var så säker.

Annons:

Oljesill

blir en burk

8 salta sillfiléer

1 tunt skivad gul lök

cirka 2 dl neutral matolja

7 kryddpepparkorn

7 svartpepparkorn

5 lagerblad

1. Blötlägg sillen i kallt vatten tills den smakar lagom salt. Om riktig saltsill, i en timme, om inläggningssill, i 5 minuter. Använd inte femminuters-sill!

2. Skär sillfiléerna i encentimetersbitar. Lägg i burken och varva med lök och kryddor.

3. Se till att olja täcker! Efter tre dagar är den färdig att äta. Men kan lagras i två veckor. 4. Servera med citronklyftor att pressa på, finhackad lök och dill eller persilja! Och gärna även med kokt potatis eller surdegsbröd. Vodka och öl är ju alltid gott till.