Lyckad kombo (11): musslor och potatis

Spansk potatissallad med musslor

Den här lättlagade salladen smakade jag i Spanien på ljuskusten, costa del luz, i en fantastisk liten matstad som heter Sanlúcar de Barrameda. Och eftersom musslorna är som bäst höst och vinter, rekommenderar jag er att prova den nu. Kan ni få tag på knivmusslor eller hjärtmusslor så blir salladene en ännu godare god tapas eller bufférätt.

Annons:

Den som vill förenkla kan använda färdigkokta frysta eller till och med burkmusslor. Det blir gott det med.

8 småportioner

1 kg blåmusslor eller andra musslor

1 schalottenlök

1 msk olivolja

2 dl torrt vitt vin

till salladen:

800 g kokt potatis

1 rödlök eller gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk pressad citron

3 msk olivolja

salt

svartpeppar ur kvarn

1. Lägg musslorna i en skål och skölj dem i kallt vatten. Ta bort skägget från skalöppningen och skrapa bort annan oönskad smuts. Häll av vattnet och skaka om skålen. De musslor som inte öppnat sig skall slängas. 2. Finhacka schalottenlöken och fräs den i olivoljan tills det mjuknat något. 3Lägg i musslor och vitt vin och ge ett så snabbt uppkok som möjligt under lock och sjud därefter någon minut. När musslorna öppnat sig är det klart (de som inte öppnat sig ska kasseras). 4. Skär potatisen i mindre bitar. Skiva eller finhacka rödlöken. Finhacka eller pressa vitlöksklyftan. 5. Blanda vitlök, citron, salt, svartpeppar och olivolja till en dressing. 6. Lägg upp potatis, rödlök och musslor (med lite av spadet) på ett litet fat eller en grund skål. Häll dressingen över. Salladen kan göras en dag i förväg.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (3)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-3 av 3

Aaah San Lucar de Barrameda, en gudomlig liten stad med fantastisk sherry och dito mat, billigt logi och förnämligt läge vid Guadalquivirs mynning ett par mil från Sevilla, absolut oemotståndlig. Längtar ständigt tillbaka.

buttan, 05:16, 14 september 2011. Anmäl

"Skägget" är trådar av hornmaterial, alltså samma material som skalet och de används av musslorna för att sätta sig fast på stenar etc.

Jens Linder, 11:24, 11 september 2011. Anmäl

Hej, jag har en fråga om skägget på musslorna. Vad är det och vad har det för funktion? Jag gjorde musslor här hemma i veckan och tog bort skägget, men märkte ibland att musslorna "spottade" ut mer skägg när de legat en stund. Det kändes lite äckligt att sedan äta dem när man sett hur det funnits mer av det i en del och när man inte vet vad det är. Jag såg ingenting av det när vi väl åt men faktum kvarstår och det kändes inte fräscht.

Lina, 16:30, 9 september 2011. Anmäl