Rödkålen uppdaterad

Jag brukar alltid föredra långkål (alltså långlagad fettstinn grönkål) framför rödkålen till skinkan på julbordet. Men jag gav sjutton på att jag skulle kunna göra en version som jag gillade bättre än den traditionella.
Här är resultatet. Jag tyckte det fick en friskare smak och finare utseende. Hoppas ni finner det samma.

Rödkål extra allt

Annons:

En modern version av en gammal klassiker där jag lagt till fler kålsorter och modifierat kryddningen så att den blir lättare i anslaget.

1 sats

¼ rödkålshuvud

¼ huvud spetskål eller vitkål

½ majrova

1 gul lök

1 äpple (kan uteslutas)
3 msk smör

1 dl vatten

2 kryddpepparkorn

2 kryddnejlikor

1 tsk salt
2 msk rödvinsvinäger
3 msk ljus sirap

1. Skär rödkålen och vitkålen/spetskålen i klyftor och skär bort stocken. Skär alltsammans i fina strimlor.

2. Skala majrovan och skär den i runna runda skivor. Dela dessa fyra kvartar.

3. Skala löken och finhacka.

4. Kärna ur äpplet och riv det grovt.

5. Smörfräs löken någon minut i en rymlig stekpanna eller gryta. Tillsätt sedan kål och äpple. Fräs under omrörning i fem minuter.

6. Tillsätt vatten, kryddor, salt samt vinäger och sirap. Låt sjuda i tio minuter. Smaka av.