Gravad strömming med kapris och gurka

Jag älskar gravad strömming. Fiskbitarna blir så mjälla och smakrika. Och man kan göra så många olika krämiga såser som passar allt lägga dem i. Smetana, créme fraiche eller avrunnen gräddfil är bra baser. Så kan man kombinera till exempel någon ört med vitlök och någon ost. Jag har provat både parmesan, västerbotten och Svecia som rivs ner i såsen. Mmm… det blir så himla gott.

6–8 småportioner

Annons:

400 g strömmingsfiléer

lag:

lag:

4 dl vatten

1 msk salt

3 msk ättiksprit (12 %)

sås:

1/2 gurka

2 msk kapris (ca 45 g)

3 dl smetana eller crème fraiche

1 tsk Dijonsenap

1 pressad vitlöksklyfta

svartpeppar ur kvarn

salt efter smak

1. Dra skinnet av filéerna.

2. Blanda ihop lagen i en skål och lägg i filéerna. Låt stå över natten tills att fisken blivit vit.

3. Dela gurkan på längden. Gröp ur inkråmet och tärna gurkan smått. Finhacka kaprisen. Blanda gurkbitar och kapris med övriga ingredienser till såsen.

4. Lägg filéerna i såsen. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i 2–3 timmar före servering.

5. Strömmingen håller minst ett par dygn om den varit färsk från början. Den bör dock helst ätas samma dag som såsen blandats. Servera gärna med lite kapris ovanpå.