Inälvor på tapeten (1): svinlever

I en ny serie blogginlägg skriver jag om inälvsmat, som ligger mig varm om hjärtat och börjar bli trendigt så smått. Till er som har innanmatsfobi, läs mina inlägg som terapi.

När jag bodde i studentkorridor i Uppsala var det lätt att få tag på inälvsmat på legendariska ICA väst, antagligen tack vare de många invandrarna i området. Det var en härlig tid. Jag brukade kalasa på njure nästan en gång i veckan. Det var också enormt billigt. Särskilt god var en sauté med citron och persilja från en gammal upplaga av Hemmets kokbok.

Annons:

Men jag lagade och åt även gryta på hjärta och – inte minst – svinlever. Och jag menar att grisens lever har ett oförtjänt dåligt anseende. Visst den smakar mycket inälva*, men ska vi kritisera hallonet för att det smakar mycket hallon?

Jag tror att de är dags för en renässans för svinlever och andra intensivsmakande innanmat. När vi nu lärt oss att äta rikligt med chili, ingefära, vitlök, citrus och soja, finns det alla möjligheter att pimpa hard core-inälvorna med både heta, pikanta och syrliga ingredienser som balanserar inälvssmaken.

Prova detta. Salta skivor av rätt tunna skivor av grislever och smörstek dem rosa. Låt dem vila och gör en dressing av salt, lime, vitlök, chili och ingefära, lite japansk soja, lite mörk sesamolja och lite matolja. Proportionerna får ni experimentera fram själv. Häll över köttet och ät på en gång. Smaskigt. Jag åt en grönsallad till, men kan tänka mig att glasnudlar är det fulländade tillbehöret.

Det är dock lite svårt att få tag på lever. Finns kalvlever och lammlever går lika bra att laga på samma vis. De har – måste jag erkänna – mildare och mer subtil smak.

* Jag vet kära språkvårdare, att ordet inälva inte finns med i ordböckerna. Men det finns en logisk plats för den i det språkliga systemet, så jag fyller bara detta tomma utrymme.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (7)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-7 av 7

Tror att det handlar mycket om vana. Har man inte fått lära sig att äta lever mm så kan det kännas ganska motbjudande. Själv blev jag påtvingad lever då och då under min uppväxt.

Anonym (Webbsida), 09:57, 10 februari 2012. Anmäl

Någon som vet om det går att få tag på ekologisk svinlever i stockholmsområdet?

Leverpastej, 22:43, 29 januari 2012. Anmäl

Håller med ovanstående kommentar om att svinlever är jättebra att göra leverpastej på. Hemgjord leverpastej är jättegott! Men den håller sig ju sämre, så det gäller att inte göra i större formar än att den går åt innan den blir dålig. Jag brukar frysa den rå. Den som är känslig för leversmaken kan prova lammlever, det är vad vi mest använder. Jag tycker att alla slags grytor med lever alltid blir goda. Brukar ha lite rimmat sidfläsk i också.

Totto, 11:41, 22 januari 2012. Anmäl

Svinlever gör sig bäst i en hemmagjord leverpastej där jag tycker att den lite mer uttalade smaken kommer till sin rätt. Kalvlever stekt på hög värme en kort stund så den fortfarande är rosa inuti tillsammans med gräddsås och potatis med lingon till är en delikatess och oftast går det att få tag på. Min leverfavorit annars är kycklinglever stekt rosa med lite bacon, timjan och vitlök , lite salt och peppar som får koka en stund i grädde innan man slår hela härligheten över änglahårspasta. Testa! Du kommer att gilla det

Tant Grön, 14:27, 21 januari 2012. Anmäl

Intressant med nya serien. Jag har ganska svårt för inälvsmat, precis som de flesta. Men jag hoppas dina inlägg kan få mig på bättre tankar. Roligt att höra att du bott i Flogsta, var det i höghusen? Ica väst är en av de bästa butikerna jag varit i, alltid extrapris på intressanta och bra grejer.

Sebastian A, 00:02, 21 januari 2012. Anmäl

Jag används - Alltså finns jag.

Inälva, 20:41, 20 januari 2012. Anmäl

Bra serie! Överlag är vi dåliga på att utnyttja djurens alla delar, i Sverige är vi onödigt kräsmagade. Jag också. Själv har jag ätit lever bara en gång, det var en gryta, och jag fick sådana kväljningar av den smaken att jag inte har gjort om det. Min spanske sambo har inte ätit hjärna sedan han var liten och hans mamma gjorde tortilla med hjärna.

Annika (Webbsida), 19:12, 20 januari 2012. Anmäl