Långkokstider: blanquette

Vi befinner oss i den riktiga långkokstiden. När man kommer inte från kylan med rosiga kinder och hungrar efter en vintrig promenad, då bör man – i ideala fall – bli bjuden på en riktigt värmande gryta.
Den här skapade jag för ett par år sedan, och det är helt enkelt en mycket mjuk och mild rätt som passar de som gillar gris. LCHFare serverar den med kokt kål, broccoli eller kanske rostad blomkål. Ni andra kan med fördel välja kokt potatis eller pressad sådan.

Blanquette på gris och ärter

Annons:

Blanquetter är ljusa grytor eller stuvningar ofta med mild smak och härlig mjuk konsistens. Den här är lagad på den smakrika karrén och får lite grön sötma av ärterna.

8 portioner

1,2 kg fläskkarré

salt

1 msk smör + 1 msk olivolja

1 gul lök

3 kryddnejlikor

1 liter hönsbuljong

1 lagerblad

några stjälkar persilja

1 lagerblad

2 msk vetemjöl

2 dl grädde

5 dl ärter (cirka 270 g), frysta som tinat

1 msk pressad citron

eventuellt lite nymald vitpeppar

1. Skär köttet i 3 centimeter stora bitar.  Salta bitarna och låt köttet stå och dra en tio minuter.

2. Bryn köttet lätt på alla sidor i en stekpanna. Lägg över i en gryta pö om pö. Vispa ur pannan med lite vatten och häll även skyn i grytan.

3. Häll i buljongen ovanpå köttet och lägg ner en lök med kryddnejlikorna instuckna. Lägg i lagerbladet och persiljestjälkarna.

4. Låt sjuda under locka i 1 timme. Koka inte, då blir köttet hårt och torrt.

5. Blanda grädde och mjöl noga. Ta av grytan från värmen och vispa ner gräddblandningen. Lägg i ärterna och citron. Låt koka upp och sjuda några minuter. Smaka av med salt, mera grädde och kanske lite vitpeppar. Servera varm med valfri bilaga (som tysken säger).

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (3)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-3 av 3

Parisare, jag har funderat på att börja föda upp kaniner men då måste jag också bygga ett eget slakteri och jag har svårt att se hur jag skulle kunna få nån ekonomi i det hela. Förhoppningsvis kommer lyxkrogarna på att servera kanin och då kanske det blir en marknad för uppfödare. Angående grytor tycker jag att det är tråkigt att det inte finns höns att köpa längre. Jag har ju egna höns och gör gärna gryta på uttjänta värphöns. Som barn avskydde jag höns med ris och curry, nu gör jag gärna en indisk curry av mina gamla höns. Eller ungerskinspirerad hönsgryta med paprika och chili, mustigt, gott och värmande.

Totto, 15:15, 26 februari 2012. Anmäl

Den här rätten låter som gjord för Nordic Cooker, måste prova!

Annica Ingemarsson, 18:26, 25 februari 2012. Anmäl

ett underbart recept stor tack - att reda med mjol behovs faktiskt inte, sasen blir fin i alla fall. Jag skivar ocksa inlagd saltad citron - citron confit - istallet for saften av vanlig citron som smakforstarkare. Blir himmelskt och i alla grytor med ljust kott som kanin kyckling och kalkon. Varfor ater inte svenskar kanin forresten?

parisare, 06:53, 21 februari 2012. Anmäl