Cornish pasty – för vårens första picknick

När jag var tonåring for jag till Penzance i Cornwall flera gånger. Där lärde jag mig att älska en av traktens många specialiteter: cornish pasty. Det är härliga småpajer som faktiskt är innehållsligt skyddade, och därigenom måste följa vissa riktlinjer för att få säljas som en sådan. Här en egen variant utan potatis, som det ska var i originalet. Pajerna är perfekta för vårens första utflykter och huttriga picknickar.

Cornish pastys på Linders vis

6 småpajer

Annons:

deg:
6 dl vetemjöl
1/2 tsk senapspulver

1 tsk salt

125 g smör
1-2 msk kallt vatten

fyllning:

2 dl fintärnad kålrot

1 dl grovhackad gul lök

200 g nötfärs

1/2 dl hackad persilja
svartpeppar ur kvarn
salt
1/2 tsk dijonsenap
1 tsk riven pepparrot

50 smör i tärningar

till gräddningen:

1 vispat ägg
1. Blanda ihop mjöl, senapspulver och smör. Häll på det iskalla vattnet och knåda till dess degen är slät. Låt vila minst en timme i kylskåp eller över natten.

2. Blanda alla ingredienser till fyllningen. Sätt ugnen på 200 . Kavla ut degen 3-4 millimeter tjock. Ta ut sex rundlar med hjälp av en assiett och en kniv.

3. Dela upp fyllningen på de sex och tillslut degen på ena sidan med lite vatten. Pajerna ska alltså bli halvmåneformade.

4. Pensla med ägget och grädda i en 20-25 minuter. Låt svalna och ät ljummen eller kall.