Baconnäs

Angående dagens artikeln DN lördag om bacon vill jag presentera ytterligare ett recept med basonfläsk (som en del sa i Småland när jag bodde där).

Bacon-majonnäs eller baconnaise har blivit en rätt stor grej på senare år i den stora fläsk- och bacontrenden. De industriella baconnaiserna som jag har kollat är ofta utan riktigt bacon och många använder artificiella smaksättningar. Det här är mitt eget försök i genren. Servera gärna till sallader med krispiga ingredienser, eller till stekt kyckling.

Annons:

Baconnäs på Jens LInders vis

Alla ingredienser ska vara rumstempererade. Baconflottet får man när man silar och sparar det från stekpannor och långpannor där man stekt bacon. Jag tar med den klara delen och den mörka, men silar bort partiklarna när jag spar mitt.

blir drygt 3 dl

2 äggulor

1 krm nymald svartpeppar

1 tsk rödvinsvinäger

2 tsk Dijonsenap

1 ½ dl baconflott

1/2 dl matolja

½ dl olivolja

½ dl vispgrädde

2-3 msk vatten

eventuellt lite – mycket lite – salt

1. Rör samman äggulor, peppar, vinäger och senap i en bunke.

2. Vispa ner flottet lite i taget. Försiktigt så att såsen inte spricker. Rör sedan ner oljorna och grädden på samma vis.

3. Rör i vattnet. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt, men troligen behövs det inte.

.