Mer statistik (och ytterligare ett par tack)

Eftersom jag uppenbart är helt värdelös vad gäller ex Excel o dyl, har min vän Niklas Alicki hjälpt mig att sätta ihop ett stapeldiagram. TACK, Niklas! Vill också passa på att tacka Rättviseförmedlingen, som på Facebook gjort en efterlysning på kvinnliga låtskrivare som borde skicka in bidrag till nästa års tävling. Den listan kommer upp här i bloggen så snart den känns hyfsat färdig, och vill ni bidra så kan ni antingen maila mig på hanna.fahl@dn.se, eller kommentera hos Rättviseförmedlingen.

Nu: till siffrorna! Vi börjar med att titta tillbaka på låtskrivarna de senaste tio åren i Melodifestivalen. Precis som i det tidigare diagrammet har kompositörer som skrivit fler än en låt, räknats flera gånger. Om exempelvis Ingela ”Pling” Forsman bidragit till två låtar, räknas hon som två kvinnor. Såhär ser det ut:

Annons:

Man kan ganska snabbt konstatera att nej, ingenting har hänt. På tio långa år har andelen kvinnliga upphovsmän skiftat något från år till år, men man kan inte se någon större trendförändring.

Jag har också bett STIM om deras siffror på kvinnor och män. STIM organiserar upphovsrättsinnehavare; det är alltså där låtskrivare registrerar sig för att få sina royaltypengar utbetalade. De här siffrorna ger en ganska rättvisande bild av könsfördelningen bland svenska låtskrivare i allmänhet, även om det naturligtvis inte är säkert att alla som komponerar musik är STIM-anslutna. De här siffrorna kommer från STIM:s sprillans nya årsredovisning från 2010. Det totala antalet STIM-medlemmar (förlag borträknade) är 62101 stycken.

Jämför vi det här med låtskrivarna i årets Melodifestival, där drygt 11 procent är kvinnor, ser vi att festivalen faktiskt har ännu färre kvinnliga låtskrivare än det nationella genomsnittet. Sett över de senaste tio åren överensstämmer dock Melodifestivalen hyfsat med STIM:s siffror. Enligt STIM:s pressinformatör har andelen kvinnor legat ganska stadigt på omkring 20 procent, och andelen i Melodifestivalen har som mest varit uppe på runt 24 procent.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (8)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-8 av 8

Ja, alltså frågar du mig så skulle jag svara JA, att vi kanske åtminstone borde överväga att kvotera in män i förskoleyrket. Jag tror att det är jättebra med jämn könsfördelning inom alla yrken, men kanske särskilt i skola och barnomsorg!

Hanna Fahl, 20:02, 26 februari 2011. Anmäl

Slutsatsen kan bara bli att män är bättre på att skriva schlagers än vad kvinnor är, eller gör det i större utsträckning. Eller? Om man ska ägna sig åt skallräkning vore det vettigare att räkna könen på förskolelärarna och jämföra det med könen på föräldrarna. Jag skulle gissa att ca 50% av föräldrarna är män och 50% kvinnor. Hur stor andel av förskolelärarna är kvinnor? 98%? Innebär det att män ska kvoteras så att 50/50 uppnås?

Access, 19:29, 26 februari 2011. Anmäl

Slutsatsen kan bara bli att män är bättre på att skriva schlagers än vad kvinnor är, alternativt gör det i större utsträckning. Eller? Om man nödvändigtvis ska ägna sig åt könsräkning tycker jag det vore vettigare att räkna könen på förskolelärarna och jämföra det med könen på föräldrarna. Jag skulle gissa att ca 50% av föräldrarna är män och 50% kvinnor. Hur stor andel av förskolelärarna är kvinnor? 98%? Innebär det att kvinnor ska tvingas stå tillbaka så att 50/50 uppnås?

Access, 19:28, 26 februari 2011. Anmäl

Jag måste hålla med Oscar nedan. Detta visar helt klart på att kvinnor inte bidrar till det moderna kulturutbudet på samma sätt som män. Kvinnor måste lära sig jobba och bidra till samhället, och inte bara sitta på kammaren och förvänta sig att männen ska dra det tunga lasset. Om inte annat så är denna vinkling precis lika relevant som den vinkling artikelförfattaren gör, nämligen att det skulle bero på någon dold, ej påvisad och ej mätbar "könsmaktsordning". Halleluja! Blind tro är en dygd!

Andreas B, 18:27, 26 februari 2011. Anmäl

[...] Här har Hanne Fahl till och med ansträngt sig och gjort diagram över könsfördeningen i [...]

Kvotering efter kön, etnicitet och klass « GenusNytt (Webbsida), 17:09, 26 februari 2011. Anmäl

Har lovat att jag ska skriva en låt till melodifestivalen om två år. Måste gå klart min utbildning och flytta hem till Sverige först, men sen blir det åka av. Kanske. Problemet är att melodifestivalen är ocreddigt och bra låtskrivare och artister håller sig borta.

Fjedov (Webbsida), 21:49, 25 februari 2011. Anmäl

Oscar, hur vet du det?

tänkefterföre, 19:36, 25 februari 2011. Anmäl

Ja, ni kvinnor får ta och skärpa er nu! Ni är ju tydligen pinsamt dåliga på att skriva låtar till melodifestivalen. Skämmes!

Oscar Jensen, 15:54, 25 februari 2011. Anmäl